Dar kartą apie vaikų melus

Dar kartą apie vaikų melus

"Jūsų skyrelyje perskaičiau straipsnį "Ką daryti, kai vaikas meluoja". Mano situacija panaši: aš retai kada rimtai baudžiau sūnų, kai jis buvo mažas, o juo labiau dabar, kai įžengė į paauglystę, taigi jam nėra ko bijoti. Mūsų santykiai visada buvo geri, visada stengiausi jį suprasti. Tarp mūsų visada buvo pasitikėjimas. Bet neseniai iš kito žmogaus sužinojau, kad yra nepapasakojęs man svarbaus, nemalonaus dalyko..."

Vaikai meluoja suaugusiesiems ne tik todėl, kad bijo bausmės. Kartais vaikas nori nuslėpti nuo tėvų tam tikras savo gyvenimo detales - būtent tam, kad išsaugotų su jais gerus santykius. Jeigu vaikas nenori jūsų nuliūdinti (pavyzdžiui, nepapasakojo kokių nors jam nutikusių nemalonių įvykių), tai galima traktuoti kaip tam tikrą rūpesčio jumis pasireiškimą...

Ūgtelėjęs vaikas jau bando atriboti savo pasaulį nuo tėvų kišimosi. Tai paauglystės požymis. Paauglys siekia pats nuspręsti, kas jam svarbu, kas yra tik jo reikalai, - jis siekia daugiau asmeninės laisvės.

Jeigu kažkas kitas pasakė, kad vaikas jus apgaudinėja, pasakykite tiesiai jam apie tai: "Aš štai ką sužinojau... ir štai ką apie tai galvoju..."

Psichologai pataria aptarti su vaikais tai, ką iš tiesų tėvams būtina žinoti, o į kokias sritis jie yra pasirengę nesikišti.

Klausimus prašome siųsti adresu [email protected]. Dėl individualios konsultacijos teiraukitės tel. 8 685 78601 (psichoterapeutė Vilma Mažeikienė).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder