Apie norą pakeisti turto dovanojimo sandorį

Apie norą pakeisti turto dovanojimo sandorį

Į skaitytojų klausimus atsako advokatė, teismo mediatorė Ramunė JUŠKAITĖ.

Skaitytojo klausimas:

Teta po mirties padarė turto dovanojimą. Atsižvelgiant į valstybės taikomus 15 proc. mokesčius, norėčiau pakeisti šį sandorį į rentos sutartį. Ar tokie pakeitimai galimi ir kaip tai padaryti?

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos 6.465 straipsnio 1 dalimi, dovanojimo sutartimi viena šalis (dovanotojas) neatlygintinai perduoda turtą ar turtinę teisę (reikalavimą) kitai šaliai (apdovanotajam) nuosavybės teise arba atleidžia apdovanotąjį nuo turtinės pareigos dovanotojui ar trečiajam asmeniui.

To paties straipsnio 2 dalis numato, jog pažadas padovanoti turtą ar turtinę teisę arba atleisti nuo turtinės pareigos ateityje nelaikomas dovanojimo sutartimi, todėl po skaitytojo tetos mirties dovanojimo sutartis negalima. 

Galima prielaida, jog tetos turtas po jos mirties skaitytojui atiteko testamento pagrindu arba skaitytojo tetai dar esant gyvai buvo sudaryta turto dovanojimo sutartis.

Bet kuriuo atveju, dovanojimo sutartimi perduodama nuosavybės teisė į turtą ar kitas materialines vertybes negiminystės saitais susijusiems asmenims, apmokestinama 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio.

Tačiau skaitytojo atveju, jeigu šis su teta siejamas giminystės ryšiais, 15 proc. gyventojų pajamų mokestinė prievolė jam netūrėtų būti taikoma.

Svarbu pabrėžti ir tai, jog siekiant išvengti atsiradusios mokestinės prievolės ir pakeisti šį sandorį į kitą, dovanojimo sutartį panaikinus, pripažįstant negaliojančia - lauktų ilgas ir sudėtingas teisminis kelias.  

Sprendžiant dėl dovanojimo sutarties pripažinimo negaliojančia po dovanotojo mirties dėl to, kad dovanotojas buvo tokios būsenos, jog negalėjo suprasti savo veiksmų ir jų valdyti, aktuali LAT praktika, bylose dėl testamento pripažinimo negaliojančiu Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 1.89 straipsnio pagrindu, o būtent:

1) vertinant testatoriaus, šiuo atveju mirusios dovanotojos, vidinės valios turinį, be kitų aplinkybių, yra reikšminga tai, ar sandorio šalis suprato savo veiksmų reikšmę, ar pati sąmoningai suformavo savo valią ir ją autentiškai išreiškė;

2) testatoriaus, šiuo atveju mirusios dovanotojos, gebėjimai suvokti savo veiksmų reikšmę ir padarinius vertinami retrospektyviai, neišklausant pačios sandorio šalies, paprastai pagal liudytojų parodymus ar ekspertų išvadas, priimtas remiantis medicininiuose dokumentuose išlikusiais įrašais apie sandorio šalies sveikatos būklę;

3) teismai, nagrinėdami ieškinį dėl sandorio pripažinimo negaliojančiu, kai sandorį sudarė fizinis asmuo, negalėjęs suprasti savo veiksmų reikšmės, turi atsižvelgti į duomenis apie šio asmens būseną sandorio sudarymo metu ir sudaryto sandorio turinį (sandorio naudingumą ar žalingumą, pagrįstumą ir kt.);

4) asmens būseną, kaip juridinį faktą, gali patvirtinti teismo psichiatrinė ekspertizė, tačiau teismas privalo vertinti ir kitus įrodymus, patvirtinančius ar paneigiančius tam tikrą asmens būseną sandorio sudarymo metu, t. y. turi būti nustatyta medicininių ir juridinių kriterijų sutaptis.

Manytina, jog skaitytojui priėmus dovaną  nesant aukščiau išvardintų aplinkybių viseto, dovanojimo sutartis liktų galioti, kas prieštarautų kitos - rentos sutarties dėl to paties turto, sudarymui.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio (neanalizavus konkrečių dokumentų, atsižvelgiant tik į pateiktą klausimą).

Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.

Advokatės Ramunės Juškaitės kontora

Advokatė/teismo mediatorė Ramunė JUŠKAITĖ

tel. Nr. +370 677 98155

Facebook: https://www.facebook.com/advokates.ramunesjuskaites.kontora/?modal=admin_todo_tour

[email protected]   

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder