Amžinai alkanas: kur šuo pakastas?

Amžinai alkanas: kur šuo pakastas?

"Visą laiką jaučiuosi alkana. Suprantu, kad tai psichologinė problema, bet niekur neradau konkrečios informacijos, kuri išsamiai atsakytų į šį klausimą..."

Gali būti ne viena priežastis, kodėl žmogui nuolat norisi valgyti: tai ir nesveiki mitybos įpročiai, ir tam tikros ligos.

Nerimas

Didelė tikimybė, kad nuolatinio alkio priežastis yra stresas ir nerimas, su kuriuo nepavyksta susitvarkyti.

Visi žmonės patiria ir stresą, ir nerimą, tačiau ne visus tai priveda iki anomalijų - stipraus nuolatinio alkio ir kitų nemalonių dalykų.

Kai patiriame stresą, mūsų organizme padaugėja hormono adrenalino, kuris slopina apetitą. Jeigu stresas nepraeina ilgą laiką, prasideda kito hormono - kortizolio, kuris apetitą didina, gamyba. Jeigu žmogui nuolat norisi valgyti gyvenant nuolatinio streso sąlygomis, būtina rasti būdą tvarkytis ne su alkiu, o būtent su stresu. Galima pabandyti užsiimti joga ar kita veikla, kuri padėtų prasiblaškyti, nukreipti dėmesį. Arba kreiptis į psichoterapeutą.

Priešmenstruacinis sindromas

Nuolatinis alkis atsiranda antrojoje menstruacinio ciklo dalyje ir praeina antrą ar trečią menstruacijų dieną. Kiti šio sindromo požymiai - pilvo pūtimas, žarnyno veiklos sutrikimai, nemiga, galvos skausmas, nuotaikų svyravimai.

Vaistai

Pavyzdžiui, kortikosteroidai, ciproheptadinas, tricikliniai antidepresantai gali sukelti nuolatinio alkio jausmą. Pastebėję tokį šalutinį poveikį, pasikalbėkite apie tai su savo gydytoju.

Psichika

Nuolatinis alkis gali kamuoti ir dėl psichikos sutrikimų, pavyzdžiui, bipolinio sutrikimo (nuotaikų svyravimas). Tai susiję su cheminių medžiagų, kurias gamina smegenys, disbalansu, tam tikrų hormonų deficitu ir genetiniais veiksniais. Tokiu atveju reikalinga kompetentingo specialisto pagalba.

Kompulsinis persivalgymas

Jo priežastis gali būti paveldėta arba įgyta kaip įprotis (dažniausiai dar vaikystėje). Kompulsinis valgymas būdingas žmonėms, kurie, būdami vaikai, valgydavo ne tik norėdami numalšinti alkį, bet ir bėgdami nuo tam tikrų problemų. Suaugusiam žmogui liko įprotis maistu malšinti stresą, siekti atsipalaidavimo.

Hipoglikemija

Tai būklė, kai gliukozės koncentracija kraujyje mažesnė už normą. Ji taip pat gali sukelti nuolatinį alkio jausmą. Kiti hipoglikemijos simptomai - nuovargis, gausus prakaitavimas, galvos skausmai, lengvas tremoras (dreba rankos). Jie praeina pavalgius - kai cukraus kiekis kraujyje normalizuojasi. Deja, esant tam tikroms kepenų ligoms, hipoglikemija gali tapti chroniška, o alkio jausmas - nuolatinis. Būtent kepenys perdirba medžiagas, gautas iš maisto, į gliukozę. Kai kepenys negali funkcionuoti normaliai, gliukozės lygis neišvengiamai krenta. Turint įtarimų dėl hipoglikemijos, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

II tipo diabetas

Dėl padidėjusios cukraus koncentracijos kraujyje žmogų irgi gali nuolat kankinti alkis. Kiekviena ląstelė mūsų organizme gauna cukraus dėl hormono insulino aktyvumo. Jeigu jo trūksta, ir jo funkcionavimas pažeistas, cukrus kaupiasi kraujyje, bet negali patekti į ląsteles, kurioms yra būtinas. Todėl šios ląstelės ir "signalizuoja" smegenims, kad organizmui reikia daugiau maisto. Jeigu nesiimate priemonių kontroliuoti insulino, jums visąlaik norisi valgyti.

Hipertireozė

Skydliaukės veiklos sutrikimas, kai ji gamina per daug hormonų ir sukelia labai greitą medžiagų apykaitą, todėl nuolat norisi valgyti. Alkį sunku numalšinti. Be to, kamuoja nemiga. Skiriamas gydymas medikamentais.

Genetika

Didelio apetito priežastis gali būti ir genetiniai sutrikimai, pavyzdžiui, Praderio-Willio sindromas. Be žvėriško apetito, sparčiai didėjantis antsvoris, žmogui būdingas mažas ūgis, atsilieka proto raida. Kodėl šis sindromas susijęs su nuolatiniu alkio jausmu, iki galo nėra aišku.

Kitos priežastys

* Piktnaudžiaujate gazuotais gėrimais. Saldžiuose gazuotuose gėrimuose esama nemažai kukurūzų sirupo, turinčio daug fruktozės. Atliktas tyrimas parodė, kad daug fruktozės turintys gėrimai sumažina kraujo pritekėjimą į smegenų dalis, kurios reguliuoja apetitą, ir slopina jų aktyvumą. Maža to - žmogus jaučiasi mažiau sotus, nei išgėręs gėrimų, kuriuose esama tiktai gliukozės. Kitas tyrimas parodė, kad fruktozė "apgaudinėja" smegenis, priversdama reikalauti daugiau maisto, kai skrandis jau pilnas.

* Valgote per daug konservuotų produktų ir kartu su jais suvartojate bisfenolio A, kuris gali sukelti staigų hormonų, susijusių su sotumo jausmu, lygio sumažėjimą.

* Nevalgote pusryčių. Buvo atliktas toks tyrimas. Ketverius metus tyrėjai stebėjo 6 764 sveikus žmones. Tie, kurie su pusryčiais gaudavo apie 300 kilokalorijų, per šį laiką priaugo daugiau svorio nei tie, kurių pusryčiai sudarė ne mažiau kaip 500 kilokalorijų. Reikalas tas, kad žmonių, pavalgančių sočius pusryčius, cukraus kiekis kraujuje visą dieną svyruoja mažiau nei tų, kurie pusryčiauja kukliai arba ryte visai nevalgo. Pastarųjų grupės atstovai dažniau jautėsi alkani, sunkiau kontroliavo apetitą, greičiau priaugdavo svorio.

Naudingas patarimas: kad nejaustumėte alkio, per pusryčius stenkitės suvartoti bent 30-39 g baltymų (kiaušiniai, varškė, jogurtas, sūris).

Alkio rūšys

Fiziologinis

Kęsti fiziologinį alkį žalinga sveikatai. Jei turite antsvorio, verčiau valgykite dažniau, bet mažesnėmis porcijomis. Tie, kurie nusprendžia lieknėti badaudami, galiausiai vis tiek pasiduoda ir persivalgo. Sakoma, kad 95 proc. tų, kurie laikėsi "nevalgymo dietos", po metų ar vėliau tapo tokie pat stori ar net storesni, nei buvo iki tol.

Stresinis

Susinervinęs žmogus ieško kuo užsiimti, kuo nukreipti dėmesį nuo streso priežasties. Bėda ta, kad streso situacijose nekontroliuojame, ką ir kiek valgome. Vienintelė išeitis - sąmoningai nuspręsti nevalgyti susinervinus. Verčiau tuo metu pasportuoti.

Nuobodulio

Kai darbai padaryti, veikti nėra ko, - lieka skaniai užkąsti. Pasistenkite tokiu atveju nekreipti dėmesio į valgį (jei nesate alkanas) ir nuobodulį pakeisti poilsiu.

Nerimo

Žmonės, jaučiantys nervinį, arba emocinį, alkį, yra išrankūs maistui, jiems norisi konkrečių produktų - pvz., ledų, sušių, traškučių (kai žmogus iš tikro alkanas, jis ne toks išrankus). "Nerviniams" valgytojams sunku nuspręsti, kada jie pasisotina, kada reikia sustoti valgyti, todėl jie dažniausiai persivalgo ir po to jaučia kaltę.

Pykčio

Smarkiai supykusio žmogaus kraujyje sumažėja cukraus ir padidėja kortizolio (streso hormono) lygis. Tuo metu norisi suvalgyti ko nors saldaus. Patarimas: tokiu atveju rinkitės naudingus angliavandenius - obuolį, kivį ar uogas. Organizmas gaus cukraus, ir alkio jausmas atlėgs.

Įpročio

Jeigu kasdien valgote tą pačią valandą, alkio jausmas kyla iš įpročio. Maitinimasis pagal griežtą grafiką turi pliusų, tačiau jeigu konkrečią valandą nesate alkanas, verčiau atidėkite maisto vartojimą, kol išalksite.

Regimasis

Atminkite, kad akys nori labiau už skrandį. Ne veltui sakoma: "Akys nori - skrandis nebegali". Kad akys "neapgautų" smegenų, patraukite maistą iš regimojo lauko. Prieš kiekvieną valgymą padarykite pauzę ir, nežiūrėdami į maistą, pagalvokite, ar tikrai esate alkanas.

TV

Dar viena alkio rūšis - "televizinis". Mokslininkai įrodė, kad žmogus, kuris valgo žiūrėdamas televizorių, suvartoja daugiau kalorijų negu valgydamas prie stalo ir būdamas susikoncentravęs tik į maistą. Išeitis: jei žiūrint filmą norisi veiksmo burnai, - gerkite arbatą.

Nakties

Valgymo nakties metu priežastys iki šiol nėra visiškai aiškios. Spėjama, kad naktį žmogus pabunda, jei organizme trūksta reikalingų medžiagų, gaunamų su maistu dienos metu.

Svarbu

Straipsnyje pateikta informacija yra tik pažintinio pobūdžio. Dėl individualių sveikatos sutrikimų būtina kreiptis į savo gydytoją.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder