Netekome profesoriaus Jono Gradausko

Netekome profesoriaus Jono Gradausko

Pirmosiomis šių metų dienomis netekome biomedicinos mokslų daktaro, vieno iš vaikų chirurgijos Lietuvoje pradininkų prof. Jono Gradausko, kuriam vasario 5-ąją būtų sukakę 95-eri.

Dr. prof. J.Gradauskas - Respublikinio vaikų chirurgijos centro steigėjas ir ilgametis jo vadovas, pirmasis vaikų chirurgijos dėstytojas Vilniaus universitete, Lietuvos vaikų chirurgų draugijos pirmininkas, chirurgų ir pediatrų atestacinių komisijų narys, sukūręs ne vieną naują metodą operuoti pilvo ertmės ir krūtinės ląstos organus, parašęs pirmąjį vadovėlį lietuvių kalba „Vaikų chirurgija“, už kurį jam buvo suteiktas profesoriaus vardas. Šiuos ir kitus jo nuopelnus vardija buvę profesoriaus mokiniai ir jo darbo tęsėjai. 40 pačių produktyviausių jo darbo metų susiję būtent su vaikų chirurgija - todėl jis iki šiol vadinamas Lietuvos vaikų chirurgijos tėvu.

„Vakaro žinių“ kalbintas 90-mečio proga J.Gradauskas teigė, kad, iškilus būtinybei, operuoti gal dar ir galėtų, bet nebenorėtų. „Tegu dabar tai daro kiti, jaunesni. Kiek aš galėjau, tiek aš jau prisidėjau. Tikiu, kad išeidamas kažką po savęs šiame gyvenime paliksiu“, - sakė profesorius.

2008 m. J.Gradauskas savaitraščio „Respublika“ organizuojamuose „Respublikos nacionalinių vertybių rinkimuose“ tapo nominacijos „Žmogus amžininkas“ laureatu.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder