Netekome miesto Garbės piliečio Kazimiero Budrio

Netekome miesto Garbės piliečio Kazimiero Budrio

Šįryt, vasario 19-ąją, penktą valandą ryto amžinybėn iškeliavo Kazimieras Budrys.

Kazimieras buvo pagrįstai vadinamas šeimų krepšinio turnyrų patriarchu.

Buvo išrinktas Klaipėdos miesto Garbės piliečiu.

Kazimieras Budrys buvo tapęs Europos ir pasaulio krepšinio veteranų prizininkas.

Mažiau kaip prieš du metus K. Budrys susilaukė daugybės sveikinimų 80-mečio proga.

„80-mečiu tikrai nesijaučiu. Širdyje jaučiuosi lyg 20 metų jaunesnis", tada mūsų dienraščio žurnalistams sakė šviesios atminties Kazimieras.

Krepšinio patriarchu vadinamas K. Budrys sportavo nuo 1949-ųjų visą laiką buvo gyvas pavyzdys tiems, kurie su sportu „nedraugauja“.

Klaipėdoje gimęs ir augęs, tik Antrojo pasaulinio karo metus Šiauliuose su šeima praleidęs K. Budrys, „sportavo viską, ką reikėjo“ - žaidė rankinį, ledo ritulį, futbolą, daugiausiai - krepšinį, nemažai metų skyrė lengvajai atletikai.

Baigęs Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą, K. Budrys įsidarbino Lietuvos jūrų laivininkystėje sporto metodininku, ten įkūrė „Meridiano“ sporto klubą. Vėliau beveik dešimt metų, dirbdamas pirmuoju kapitono padėjėju prekybiniame laive, kurio įgula 26-28 žmonių, rengdavo tikras sporto žaidynes.

Triume buvo įrengęs tinklinio, mažojo futbolo, net ir krepšinio aikštelę.

Dabartinei kartai K. Budrys labiausiai buvo žinomas kaip vienintelio pasaulyje šeimų krepšinio turnyro įkūrėjas.

Turnyras rengiamas nuo 1977 metų ir seniai išaugo iki tarptautinio lygio. Jame yra dalyvavusios šeimų komandos iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Suomijos, Vokietijos. Ypatingo dėmesio sulaukė 2011 metais vykęs 35-asis turnyras, kuriame pirmą kartą dalyvavo ryškiausios Lietuvos krepšinio žvaigždės - Arvydo Sabonio šeimos komanda.

„Šeimų krepšinio turnyrus organizuoju pusę savo gyvenimo - net 40 metų. Šeima - tai valstybės pagrindas ir visuomenės pamatas. Žaidžiant krepšinį šeimoje ugdomos tik gerosios savybės, tokios kaip patriotizmas, ką jau kalbėti apie sveikatą. Patikėkite, šeimose, kurios dabar ir anksčiau žaidė turnyruose, nėra nei smurto, nei polinkio į alkoholį ar narkotikus bei kitas blogybes“, - "Vakarų ekspresui" pasakojo K. Budrys.

- Šeima yra pats brangiausias turtas, šeimas privalo puoselėti kiekvienas. Dabar pas mus apie tai tik šnekama ir nieko nedaroma. Juk kuo daugiau darnių ir sveikų šeimų gyvens valstybėje, tuo ji bus stipresnė. Viso to galima pasiekti per krepšinį, kuris Lietuvoje taip pat yra vertybė.

Jį žaisdamos šeimos tvirtėja, auga jų kolektyviškumas ir pagaliau didėja gimstamumas, ko mums Lietuvoje trūksta.

Smagu žiūrėti, kaip mažiausi vaikai krepšinio aikštelėje laksto kartu su vyresniais broliais, seserimis, tėvais, dėdėmis ir net seneliais.

O dabar mūsų šeimos dažniausiai susiburia tik per laidotuves“, - kodėl kilo mintis rengti būtent šeimų varžybas, atskleidė K. Budrys.

Buvo pavyzdys jaunimui

Jo iniciatyva įkurtas krepšinio veteranų klubas „Neptūniečiai“ nuolat rengia Lietuvos miestų veteranų turnyrus ir dalyvauja Lietuvos bei Europos ir pasaulio veteranų čempionatuose.

Būdamas solidaus amžiaus, K. Budrys sportuodavo, dalyvaudavo Europos ir pasaulio krepšinio veteranų čempionatuose.

K. Budrys nuolat dalyvaudavo „Gintarinės jūrmylės“, „Vilties“ bėgimuose, nuolat žaisdavo krepšinį, plaukiodavo baseine, tuo rodydamas pavyzdį jaunimui.

2012 metais K. Budrys nešė Olimpinių žaidynių ugnį Anglijoje. Šią teisę jis gavo po atrankos iš didžiulio būrio pretendentų ir pritarus Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui.

K. Budrys apdovanotas Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento medaliu „Už nuopelnus Lietuvos sportui“, Sporto garbės kryžiumi, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto Olimpine žvaigžde, Lietuvos prezidento dekretu apdovanotas medaliu „Už nuopelnus Lietuvai“.

Bus pildoma

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder