Netekome Fiodoro Finkelio

Netekome Fiodoro Finkelio

Balandžio penktąją Klaipėdos futbolo bendruomenę pasiekė liūdna žinia - staiga mirė garsus futbolo treneris, puikus žmogus Fiodoras Finkelis.

Prie uostamiesčio "Granito" futbolo meistrų komandos ištakų buvęs F. Finkelis gimė 1938 m. rugplūčio 29 d. Klaipėdoje. Jo tėvas Vulfas Finkelis buvo Klaipėdos miesto garbės pilietis. Nuo pat mažens jis savo sūnui skiepijo doros ir sąžiningumo jausmą, kuris Fiodorą lydėjo visą gyvenimą.

Žydų šeimoms per karą buvo nelengva. Todėl Finkeliams teko palikti Lietuvą ir išvykti gyventi netoli Taškento.

Pirmuosius futbolininko žingsnius F. Finkelis žengė tarnaudamas Sovietų Sąjungos armijoje Rygoje. Jis ketverius metus rungtyniavo Latvijos sostinės SKA ekipoje.

1960 metais sugrįžęs iš armijos Fiodoras apsigyveno Vilniuje, nes svajojo patekti į geriausią tuo metu Lietuvos komandą - sostinės "Spartaką". Deja, svajonėms nebuvo lemta išsipildyti.

1961 metais F. Finkelis atvyko į Naująją Akmenę ir žaidė "Cementininko" komandoje. Sėkmingi futbolininkui buvo tie metai. "Cementininkas" iškovojo "Tiesos" (dabar - LFF) taurę, o Fiodoras susitiko savo būsimą žmoną Margaritą. Tais pačiais metais jiedu susituokė. Klaipėdoje Margarita buvo ilgametė garsaus vaikų šokių kolektyvo "Junga" vadovė.

1963 metais F. Finkelis jau apsivilko naujai susikūrusios Klaipėdos "Granito" meistrų ekipos uniformą. Jis buvo pirmasis granitietis "atrakinęs" varžovų vartus per oficialias varžybas. Fiodoras tą istorinį įvartį pelnė 1963 m. gegužės septintąją per SSRS taurės rungtynes išvykoje su Bresto "Spartaku" ("Granitas" laimėjo 2:0).

F. Finkelis "Granite" ilgai neužsibuvo (sužaidė 25 rungtynes) - susigundė Liepojos "Zveinieko" komandos pasiūlymu ir išvyko rungtyniauti į Latviją.

Netrukus Fiodoras atsisveikino su aktyviuoju sportu ir pradėjo krimsti nelengvą trenerio duoną. Šiame fronte jį lydėjo įspūdinga sėkmė. Iš pradžių F. Finkelis treniravo Gargždų "Bangą", o 1977 metais pradėjo dirbti Klaipėdos "Granite" (dabar - "Atlantas"), žaidusiu Lietuvos čempionatuose. Granitiečiai, vadovaujami F. Finkelio, keturis sykius laimėjo šalies čempionų laurus ir tiek pat kartų iškovojo "Tiesos" taurę.

Treniruodamas "Granitą" jau spėjęs pagarsėti futbolo specialistas lygiagrečiai dirbo ir vaikų sporto mokykloje. Jis išugdė daug talentingų futbolininkų, gynusių Lietuvos nacionalinės rinktinės garbę. Tai Marius Poškus, Tomas Žiukas, Arūnas Šuika, Saulius Atmanavičius ir daugelis kitų. Net šešiolika metų su pertraukomis F. Finkelis treniravo "Granito" (vėliau - "Atlanto") futbolininkus.

Solidaus trenerio vardą išsikovojęs F. Finkelis buvo nuklydęs ir į Vilnių, Mažeikius bei Šiaulius. Du tie trenerio "nuklydimai" apsivainikavo sėkme: 1992 metais jo treniruojamas sostinės "Makabi" klubas iškovojo LFF taurę, o 1994 metais Mažeikių "Romar" komanda tapo Lietuvos čempione.

Nedaug Lietuvoje yra futbolo trenerių, galinčių pasigirti panašiais į F. Finkelio laimėjimais. F. Finkelis už nuopelnus Lietuvos futbolui yra apdovanotas Lietuvos futbolo federacijos II laipsnio ordinu.

Ilsėkis ramybėje, futbolo legenda.

Liūdėsio valandą užjaučiame velionio žmoną Margaritą bei dukras Anželiką ir Viktoriją su šeimomis.

Grupė draugų

Atsisveikinti su Fiodoru galima balandžio 10 d. "Aternos" laidojimo namuose (Klaipėda, Šilutės pl. 48 B) nuo 12.00 iki 20.00 val. Paskutinysis artimųjų atsisveikinimas su velioniu vyks balandžio 11 d. prie Joniškės kapinių kolumbariumo.

Išlydėkime velionį baltu gėlės žiedu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder