Mirė solistas Danielius Sadauskas

Mirė solistas Danielius Sadauskas

Mirė Nacionalinės filharmonijos solistas Danielius Sadauskas.

Solistas Danielius Sadauskas gimė 1940 metų birželio 15 d. Petroškų kaime (Lazdijų r.). Muzikos mokėsi Juozo Tallat-Kelpšos muzikos technikume Vilniuje (dabar - Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorija), Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar - Lietuvos muzikos ir teatro akademija) pas prof. Zenoną Paulauską. 1967 gavo aukštojo mokslo diplomą ir įgijo operos bei kamerinio solisto specialybę.

Iki 2001 m, Danielius Sadauskas dirbo Lietuvos nacionalinės filharmonijos solistu, dėstė Lietuvos muzikos akademijoje.

Paruošė apie 1500 įvairių epochų ir stilių kūrinių, dalyvavo apie 5000 koncertų, daugelyje televizijos pastatymų, muzikinių laidų, įrašė 7 plokšteles, 21 CD - iš jų 11 solinių, tarp jų 3 dvigubus albumus. Lietuvos radijo fonduose saugoma apie 20 val. jo garso įrašų.

Matydamas, kad Lietuvoje dar mažai pažįstamas pasaulinis kamerinis vokalinis žanras, pasuko šios intelektualios muzikos keliu ir buvo vienas pirmųjų iš vyrų dainininkų, nuolat ir nuosekliai papildantis Lietuvos scenos repertuarą pasauliniais vokaliniais klasikos šedevrais.

Danieliaus Sadausko dainavimas pasižymėjo dideliu nuoširdumu. Solistas subtiliai atskleidė kompozitoriaus sumanymą, kūrinio charakterį, turinio potekstę. Jam dainuojant juntama didelė meilė ir pagarba atliekamam kūriniui, rašoma Lietuvos muzikų sąjungos skelbiamoje solisto biografijoje.

Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė Audronė Nekrošienė LRT radijui sakė, kad kiekvienas jo pasirodymas virsdavo mažyčiu spektakliu.

"Danielius Sadauskas pasižymėjo ne tik nuostabiai gražiu balsu, bet, neveltui sakoma, kad balsas išreiškia sielą: jis buvo nepaprastai doras, sąžiningas, jautrus. Jo kiekvienas koncertas, kiekvienas kūrinys, kiekviena miniatiūra virsdavo mažyčiu spektakliu. Danieliaus netektis - didelė netektis visam mūsų muzikos pasauliui ir jo atminimas išliks ilgam", - radijui sakė Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė.

Danielius Sadauskas sukaupė didžiulį solinių koncertų repertuarą nuo XVII- XVIII a. senovinės italų, vokiečių, prancūzų iki moderniausių šiuolaikinių kūrinių.

Per savo karjerą jis koncertavo Lenkijoje, Ukrainoje, Karaliaučiuje, Šiaurės Kaukaze, Vidurinėje Azijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Švedijoje, Vietname, Australijoje, Šveicarijoje, JAV.

1986 m. Danieliui Sadauskui suteiktas nusipelniusio Lietuvos artisto garbės vardas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder