Mirė filosofas, kultūros kritikas Leonidas Donskis

Mirė filosofas, kultūros kritikas Leonidas Donskis

Eidamas 55 metus trečiadienio rytą mirė filosofas, kultūros kritikas, buvęs Europos Parlamento narys Leonidas Donskis. Pirminiais duomenimis, jį ištiko širdies smūgis. Tai Lietuvos radijui patvirtino L.Donskio bičiulis Egidijus Aleksandravičius.

Leonidas Donskis gimė 1962 m. rugpjūčio 13 d. Klaipėdoje.

Leonidas Donskis - filosofas, politikos teoretikas ir komentatorius, idėjų istorikas ir socialinis analitikas. Būdamas vieša figūra Lietuvoje, reiškėsi kaip žmogaus teisių ir pilietinių laisvių gynėjas. 2004 metais Europos Komisija suteikė jam Tolerancijos ir įvairovės ambasadoriaus Lietuvoje titulą. 2009-2014 metais Leonidas Donskis buvo Lietuvos atstovas Europos Parlamente ir dirbo Liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą" frakcijoje ALDE. Jis buvo ne tik šios trečios pagal dydį Europos Parlamento politinės grupės koordinatorius žmogaus teisių klausimais, bet ir parengė vieną svarbiausių Europos Parlamento dokumentų žmogaus teisių srityje - metinę ataskaitą dėl žmogaus teisių ir demokratijos padėties pasaulyje 2011 m.

Prieš tapdamas Europos Parlamento nariu L. Donskis buvo Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius ir dekanas, Helsinkio universiteto socialinės ir moralės filosofijos docentas. Taip pat Talino universiteto filosofijos ir kultūros teorijos ekstraordinarinis vizituojantis profesorius Estijoje. Po kadencijos Europos Parlamente Leonidas Donskis grįžo prie akademinio darbo.

L. Donskis dirbo JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos, Estijos ir Vengrijos universitetuose bei pažangiausių tyrimų centruose. Nuo 1997 m. dėstė Helsinkio universitete, nuo 2007 m. - Bolonijos universitete, Italijoje, ir Corvinus universitete Budapešte, Vengrijoje.

L. Donskis yra daugiau nei 30 knygų ir daugiau nei 500 straipsnių Lietuvos bei užsienio plačiajai ir akademinei spaudai autorius. Jo lietuvių ir anglų kalbomis parašyti darbai išversti į Brazilijos portugalų, danų, estų, ispanų, italų, korėjiečių, lenkų, portugalų, rumunų, rusų, suomių, švedų, turkų, ukrainiečių, vengrų ir vokiečių kalbas. Tarptautinėje akademinėje leidykloje Rodopi (Amsterdamas ir Niujorkas) L. Donskis įkūrė ir redagavo vienintelę Europoje ir pasaulyje stambią akademinę knygų seriją iš Baltijos studijų On the Boundary of Two Worlds. Sykiu Rodopi jis redaguoja didžiausią pasaulyje filosofijos knygų seriją VIBS-Value Inquiry Book Series.

Prezidentė reiškia gilią užuojautą dėl Leonido Donskio mirties

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė gilią užuojautą dėl įžymaus lietuvių intelektualo, filosofo, aktyvaus kultūros ir visuomenės veikėjo, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Leonido Donskio mirties.

„Lietuva neteko iškilaus humanitaro, savo akademinėje ir visuomeninėje veikloje aktyviai gynusio laisvės ir žmogaus orumo idėjas. Profesorius Leonidas Donskis buvo tvirtas europinių vertybių ir vakarietiško mąstymo pavyzdys ne tik jaunajai kartai, bet ir visiems Lietuvos žmonėms“, – rašoma šalies vadovės užuojautoje.

Pasak Prezidentės, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės pavaduotojas ir aktyvus šios bendruomenės narys Leonidas Donskis svariai prisidėjo išsaugojant šalies žydų kultūrą ir jos paveldą, skleidžiant tolerancijos, lygybės ir pagarbos žmogui idėjas.

Šalies vadovė pareiškė nuoširdžią užuojauta L. Donskio artimiesiems, draugams bei visiems jo bendraminčiams.

Valdas Adamkus: L.Donskis buvo Lietuvos šviesulys

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sako, kad trečiadienį netikėtai miręs filosofas Leonidas Donskis buvo šviesulys Lietuvos moksle ir visuomeniniame gyvenime, nuoširdžiai rūpinęsis valstybės raida.

„Tai yra milžiniška netektis Lietuvos valstybei. Asmeniškai išgyvenu dėl nuoširdaus artimo bičiulio netekties“, - BNS sakė prezidentas.

„Manau, kad L.Donskis buvo Lietuvos gyvenime šviesulys, ne tik moksle, bet ir valstybės, visuomeniniame gyvenime. Jis rūpinosi dėl Lietuvos ateities, savo išmintimi ir patarimais stengėsi įnešti giedrumo, sąžiningumo į mūsų gyvenimą. Tikiuosi, kad jis paliko pavyzdį ateinančioms kartoms, kaip reikia gyventi, siekti aukštesnių tikslų ir tikėti ateities Lietuva“, - kalbėjo V.Adamkus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder