Mirė astronautas ir dailininkas Alanas Beanas

Mirė astronautas ir dailininkas Alanas Beanas

Astronautas Alanas Beanas, ketvirtasis žmogus, išsilaipinęs Mėnulyje, mirė Teksase eidamas 87-uosius metus, skelbia BBC, remdamasi jo šeimos pareiškimu, publikuotu NASA tinklalapyje.

Astronautas mirė Hiustono ligoninėje. Pasak A. Beano šeimos, prieš dvi savaites jis netikėtai susirgo kelionės į Indianą metu. 

Astronautas Mike'as Massimo'as A. Beaną apibūdino kaip „ypatingiausią žmogų, kokį kada buvau sutikęs“.

Jis du kartus dalyvavo misijose į kosmosą, pirmą kartą 1969 metų lapkritį, kai dalyvavo programoje „Apollo12“. Įgula tąkart Mėnulyje išbuvo 31 valandą ir du kartus išlipo iš modulio.

Po ketverių metų, 1973 metais, A. Beanas į kosmosą išskrido kaip antros misijos į kosminę stotį „Skylab“ vadovas. „Skylab“ - pirmoji amerikiečių sukurta kosminė stotis.

Iš viso kosmose A. Beanas išbuvo 69 dienas 15 valandų ir 45 minutes, įskaitant 31 valandą 31 minutę Mėnulio paviršiuje. 

Iš NASA pasitraukęs 1981 metais, A. Beanas paskyrė savo gyvenimą tapybai. Jis tapė paveikslus kosmoso tema. Anot paties A. Beano, jis norėjęs perteikti drobėje tą patirtį, su kuria iki jo nėra susidūręs nė vienas dailininkas. Jo darbai buvo ypač populiarūs tarp žmonių, kurie domisi kosmoso tema.

Pirmi trys astronautai, pabuvoję Mėnulyje prieš A. Beaną , buvo Neilas Armstrongas, Buzzas Aldrinas ir Charlesas Conradas. Iš šių keturių vyrų gyvas tik B. Aldrinas, jam dabar 88-eri. Mėnulyje jis pabuvojo su „Apollo 11“ misija 1969 metų liepą.

Iš viso Mėnulį yra pasiekę 24 žmonės, Mėnulio paviršiumi yra vaikščioję 12 žmonių. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder