"Laimingos kelionės, susitiksime kelio gale" 2016-ieji: pro memoria

"Laimingos kelionės, susitiksime kelio gale" 2016-ieji: pro memoria

Praėjusiais metais pasaulis neteko iškilių menininkų, sportininkų bei ryškių politinių figūrų. Amžinybėn išėjo tokios muzikos pasaulio žvaigždės kaip Deividas Bouvis (David Bowie), Princas (Prince), Leonardas Koenas (Leonard Cohen), Džordžas Maiklas (George Michael), aktorius Alanas Rikmanas (Alan Rickman), rašytojas Umbertas Ekas (Umberto Eco), dizainerė Sonia Rykiel, politikai Šimonas Peresas, Fidelis Kastras, sporto legenda Muchamedas Ali (Muhhamad Ali) ir kiti...

Deividas Bouvis

David Bowie

69 metų dainininkas mirė 2016 m. sausio 10 dieną. Pagal jo paskutinę valią palaikai buvo kremuoti, pelenai išbarstyti Balyje pagal budistų ritualus.

D. Bouvis gimė 1947 m. Londone, Brikstono rajone, jo mama buvo padavėja, tėvas dirbo labdaros organizacijoje. Nuo 9 metų mokėsi muzikos ir choreografijos. Pirmą kartą vedė būdamas 23 metų, susilaukė sūnaus Dunkano Džounso (Duncan Jones). 1974 m. persikėlė į JAV. Buvo įnikęs į narkotikus, tačiau atsitiesė. 1992 m. vedė antrą kartą.

2013-aisiais, po dešimtmečio kūrybinės pertraukos, per savo 66-ąjį gimtadienį, išleido albumą "The Next Day". 2016 m., per 69-ajį gimtadienį, pasirodė paskutinis jo albumas - "Blackstar".

Iš viso dainininkas išleido 26 studijinius, 9 koncertinius ir 46 rinktinius albumus.

Renė Andželis

Rene Angelil

2016 m. sausio 14 d., būdamas 73 metų, mirė prodiuseris Renė Andželis - dainininkės Selin Dion (Celin Dion) vyras ir bendražygis. Kartu ši pora nugyveno 21 laimingus metus, susilaukė trijų vaikų. Iš viso R. Andželis turėjo šešis vaikus (santuoka su S. Dion jam buvo trečioji).

R. Andželis gimė 1942 m. sausio 16 d. Kanadoje. Jo tėvas buvo kilęs iš Sirijos, motina - libanietė. Karjerą pradėjo 1961 m. kaip popmuzikos dainininkas. Nuo 9-ojo dešimtmečio iki pat 2014-ųjų, kol susirgo vėžiu, dirbo S. Dion agentu.

Alanas Rikmanas

Alan Rickman

Vienas mylimiausių britų aktorių mirė nuo vėžio sausio 14 d. būdamas 69 metų amžiaus. Severas Sneipas iš "Hario Poterio" pasirodė visose aštuoniose poteriados dalyse.

Gimė Londone, keturių vaikų šeimoje. Kai mirė tėvas, Alanui buvo aštuoneri metai. Motina netrukus vėl ištekėjo, tačiau santuoka greitai iširo. Berniukas stropiai mokėsi, pateko į prestižinę mokyklą "Latymer", vėliau baigė Karališkąjį menų koledžą. Vaidino teatre, filmuose "Kietas riešutėlis", "Robinas Hudas", "Rasputinas". 2012 m. įteisino santuoką su Rima Horton, su kuria kartu gyveno jau 40 metų. Vaikų neturėjo.

Umbertas Ekas

Umberto Eco

Rašytojas, filosofas, semiotikos profesorius šį pasaulį paliko 2016 m. vasario 19 d. eidamas 85-uosius metus. 2014 m. jam buvo diagnozuotas vėžys. Pagal paskutinę valią atsisveikinimo ceremonija buvo kukli.

U. Ekas gimė 1932 m. Aleksandrijoje, Italijos Pjemonto regione. Jo tėvas buvo kilęs iš 13 vaikų šeimos, dalyvavo trijuose karuose.

Nuo 1961 m. U. Eko skaitė paskaitas Turino, Florencijos bei Milano universitetuose, daugiau kaip 40 metų Bolonijos universitete dėstė semiotiką.

Nuo 1962 m. buvo vedęs vokiečių kilmės menų mokytoją Renatę Ramge (Renate Ramge), turėjo sūnų ir dukrą.

Garsiausi grožiniai kūriniai: "Rožės vardas", "Fuko švytuoklė", "Paslaptingoji karalienės Loanos liepsna", "Prahos kapinės".

Nensi Reigan

Nancy Reagan

94 metų sulaukusi aktorė, 40-ojo JAV prezidento Ronaldo Reigano (Ronald Reagan) žmona, buvusi pirmoji šalies ledi (1981-1987), mirė kovo 6-ąją.

Gimė Niujorke, aktorės ir prekybininko šeimoje. Vos jai gimus, tėvai išsiskyrė, mergaitė iš pradžių augo pas tetą, vėliau su mama ir patėviu, iš kurio perėmė pavardę Devis (Davis). Baigė aktorių mokyklą Masačusetse. 1952 m. ištekėjo už būsimojo prezidento, su juo susilaukė dviejų atžalų. (R. Reiganui tai buvo antroji santuoka, jis jau iki tol turėjo du vaikus.)

Kai 1994 m. R. Reiganui buvo diagnozuotas Alzheimeris, Nensi paskyrė savo gyvenimą vyro globai: jį slaugė dešimtį metų.

Per 2011 m. sociologinę apklausą buvo išrinkta populiariausia Pirmąja ledi per visą šalies istoriją.

Parašė knygas "I love you, Ronnie", "My Turn", "To Love a Child".

Princas (Prince)

Vienas garsiausių visų laikų pasaulio popmuzikos solistų Princas (Prince) netikėti mirė balandžio 21-ąją būdamas 57 metų.

Būsimoji žvaigždė gimė 1958 m. birželio 7 d. Mineapolyje (JAV) džiazo muzikantų šeimoje. Jo motina savo vyrą vadino Princu, ir kai jiedviem gimė sūnus, pavadino jį tokiu pat vardu.

Pirmąkart Princas vedė būdamas 37 metų - savo grupės pritariančiąją vokalistę bei šokėją 22 metų puertorikietę Mati Garsiją (Mayte Garcia). Jiems gimęs sūnus išgyveno tik savaitę. Dėl šios nelaimės santuoka iširo.

2001 m. dainininkas vedė Manuelą Testolini (Manuela Testolini), tais pačiais metais tapo Jehovos liudytojų bendruomenės nariu.

Princas per savo karjerą išleido 39 studijinius albumus, pardavė daugiau kaip 100 mln. įrašų, laimėjo 7 "Grammy" apdovanojimus ir "Oskaro" statulėlę už originalią dainą filmui "Violetinis lietus" (Purple Rain").

Muchamedas Ali

Muhammad Ali

Vienas geriausių visų laikų sunkiasvorių boksininkų, kurio karjera tęsėsi net tris dešimtmečius, mirė praėjusių metų birželio 3-iąją sulaukęs 74 metų. Nuo 1982 m. boksininkas sirgo Parkinsono liga.

Bokso legenda, kurio tikroji pavardė buvo Cassius Marcellus Clay Jr., gimė 1942 m. sausio 17 d. Kentukio valstijoje, Luisvilyje, ir buvo vyresnis iš dviejų sūnų šeimoje. Jo tėvas dirbo reklamos dailininku, mama buvo namų šeimininkė.

Per savo karjerą M. Ali ringe kovojo 61 kartą, pasiekė 56 pergales (37 nokautais) ir patyrė 5 pralaimėjimus.

Boksininkas turėjo 9 vaikus ir keturias žmonas.

Jo vardas tapo ne tik bokso sinonimu, bet ir kovos už pilietines teises simboliu. 1967 m. jis atsisakė tarnauti JAV kariuomenėje protestuodamas prieš karą Vietname, buvo teisiamas, neteko čempiono titulo ir negalėjo įžengti į ringą 3 metus.

"Nei rasė, nei socialinė padėtis, nei kitų žmonių nuomonės, teigiamos ar neigiamos, neatėmė iš jo valios pačiam rašyti savo istoriją", - taip apie boksininką pasakė buvęs JAV prezidentas Bilas Klintonas (Bill Clinton).

Sonia Rykiel

Garsi prancūzų dizainerė, tituluota "trikotažo karaliene", mirė rugpjūčio 25 d. būdama 86 metų amžiaus. Pastaruosius metus ji sirgo Parkinsono liga.

Sonia Flis gimė žydų šeimoje, motina buvo kilusi iš Rusijos, tėvas - iš Rumunijos. 1948 m., būdama 17 metų amžiaus, atidarė tekstilės parduotuvę Paryžiuje. 1953 ištekėjo už drabužių parduotuvės savininko Semo Rykielio (Sam Rykiel), susilaukė dviejų atžalų. Išsiskyrė 1968 m.

Į paskutinę kelionę S. Rykiel palydėjo vaikai. Prancūzų rašytojas Žanas Markas Liubjė (Jean-Marc Loubier) sakė: "Tai liūdna diena, tačiau Sonia Rykiel palieka mums ypatingą palikimą."

Greta Cimer Frydman

Greta Zimmer-Friedman

Praėjusių metų rugsėjo 8-ąją atsisveikinome su legendinės nuotraukos heroje - medicinos sesute, kurią Niujorko Taimso aikštėje aistringai bučiuoja jūreivis. Nuotrauka, pavadinimu "V-J Day in Times Square", buvo išspausdinta žurnalo "Life" viršelyje 1945 m., jos autorius - vienas talentingiausių XX amžiaus fotokorespondentų Alfredas Eizenštatas (Alfred Eisenstaedt).

1945 metų rugpjūčio 14 d. naujiena apie Japonijos kapituliaciją reiškė Antrojo pasaulinio karo pabaigą. Tarp džiūgaujančių žmonių, susirinkusių tądien Taimso aikštėje, buvo ir dantų gydytojo asistentė 21 metų Greta Cimer (vėliau tapusi Frydman), kilusi iš Austrijos. Greta į JAV emigravo su dviem seserimis, dar viena sesuo gyveno Britanijos mandato Palestinoje. Tėvai žuvo per Holokaustą.

2016 m. birželį istorinės nuotraukos herojei buvo sukakę 92 metai.

Šimonas Peresas

Shimon Peres

Izraelio karinis ir politinis veikėjas, 2007-2014 m. - Izraelio prezidentas, mirė nuo širdies smūgio rugsėjo 28 d. būdamas 93 metų.

Š. Peresas gimė 1923 m. netoli Lietuvos, tuometėje Lenkijoje, Višneve (dabar Baltarusija). Būdamas 11 metų emigravo į tuometę Britanijos mandato Palestiną.

1945 m. vedė Sonją Gelman, susilaukė trijų vaikų.

Per keliasdešimt metų Izraelio politikoje ėjo įvairias - ministrų, premjero, prezidento ir kt. - pareigas. Iki gyvenimo galo buvo Palestinos valstybės šalininkas ir pabrėždavo, kad Izraelis privalo pripažinti Jungtinių Tautų pasiūlytą planą.

1994 m. buvo apdovanotas Nobelio Taikos premija.

Leonardas Koenas

Leonard Cohen

Garsiosios dainos "Hallelujah" autorius mirė lapkričio 7 d. eidamas 82-uosius metus. Jo dainuojamoji poezija padarė didžiulę įtaką XX a. antrosios pusės muzikai.

L. Koenas gimė 1934 m. rugsėjo 21 d. Vestmonte, angliškai kalbančioje Monrealio dalyje, viduriniosios klasės žydų šeimoje. Jo motina buvo iš Lietuvos žydų kilusio rabino duktė.

L. Koenas nuo mažumės mokėsi muzikos, domėjosi poezija, paauglystėje išmoko groti gitara, subūrė kantri grupę. Baigęs Makgilio universitetą, rašė poeziją ir beletristiką. Nusipirkęs namą Graikijos saloje, gyveno atsiskyrėlišką gyvenimą.

Kanadietis parašė autobiografinį romaną "Mėgstamiausias žaidimas", išleido eilėraščių knygas "Dangaus parazitai", "Ponios vyro mirtis", "Gailestingumo knyga", knygą "Nepažįstamoji muzika: rinktiniai eilėraščiai ir dainos".

1970-1979 m. L. Koenas gyveno su Siuzana Elrod (Suzanne Elrod), su ja susilaukė dviejų vaikų, tačiau jos nevedė. 9-ajame dešimtmetyje buvo artimas su prancūzų fotografe Dominika Izerman (Dominique Issermann), skyrė jai garsųjį hitą "I'm Your Man" (1988 m.). Dešimtajame dešimtmetyje turėjo romaną su aktore Rebeka de Mornei (Rebecca De Mornay).

Tikroji L. Koeno mūza buvo norvegė Mariana Ihlen (Marianne Ihlen), su kuria jis keletą metų gyveno septintajame dešimtmetyje. Ji buvo ištekėjusi už rašytojo Akselio Jenseno (Axel Jensen), tačiau šis ją išdavė su kita moterimi. Mariana išsiskyrė su A. Jensenu, tačiau ir L. Koeną netrukus paliko. 1979 m. ištekėjo už norvego, išvyko į Oslą, susilaukė 3 vaikų ir laimingai gyveno antroje santuokoje tris dešimtmečius.

L. Koenas M. Ihlen paskyrė daug dainų, tarp jų "So Long, Marianne".

2016 m., sužinojęs, kad Mariana miršta, L. Koenas paraše jai laišką, kurį baigė žodžiais: "... you know that I've always loved you for your beauty and your wisdom, but I don't need to say anything more about that because you know all about that. But now, I just want to wish you a very good journey. Goodbye old friend. Endless love, see you down the road." Geros kelionės, mano amžinoji meile, susitiksime kelio gale...

Mariana mirė 2016 m. liepos 28 d., o po kelių mėnesių amžinybėn išėjo ir Leonardas.

Pagal paskutinę valią L. Koenas buvo palaidotas šeimos kapavietėje, laikantis žydų apeigų. Į paskutinę kelionę jį palydėjo du vaikai ir trys vaikaičiai.

Fidelis Kastras

Fidel Castro

Kubos revoliucionierius, 1959 m. nuvertęs diktatorių generolą Fulchensijų Batistą (Fulgencio Batista) ir vadovavęs šaliai iki 2006 m., mirė lapkričio 25-ąją, būdamas 90 metų.

Gimė imigranto iš Ispanijos, cukrašvendrių plantacijos savininko Andželo Kastro (?ngel Castro) bei jo virėjos Linos Rus Gonzales (Lina Ruz Gonz?lez) šeimoje. Lankė katalikiškas mokyklas, studijavo Havanos universitete teisę, vertėsi advokato praktika.

Tuokėsi du kartus, turėjo šešis sūnus ir dukrą.

2006 m. dėl pablogėjusios sveikatos prezidento pareigas buvo perdavęs broliui Rauliui.

Džordžas Maiklas

George Michael

Per 2016 m. Kalėdas su šiuo pasauliu atsisveikino hito "Last Christmas" autorius, vienas garsiausių praėjusio amžiaus pabaigos popmuzikos atlikėjų Džordžas Maiklas. Jam buvo 53 metai.

Graikų kilmės Georgijas Kiriakas Panajotu (Georgios Kyriacos Panayiotou) gimė Londone, išgarsėjo dainuodamas grupėje "Wham!", nuo 1986 m. tęsė solo karjerą, pardavė per 100 mln. albumų.

Atlikėjas mirė savo namuose Oksfordšyre. Palaidotas šalia motinos kapo.

Po mirties išaiškėjo, jog Dž. Maiklas savo pajamas nuolat aukodavo labdaros organizacijoms, įskaitant vaikų ir paauglių pagalbos liniją, tačiau to niekada neafišavo.

PRISIMINKIME

2016 metais Lietuva neteko šių iškilių asmenybių...

Sausio 8 d. mirė architektas Vytautas Nasvytis.
Vasario 3 d. atsisveikinome su dirigentu Sauliumi Sondeckiu.
Vasario 25 d. į paskutinę kelionę palydėtas žurnalistas Romas Sakadolskis.
Rugsėjo 21 d. netekome filosofo Leonido Donskio.
Gruodžio 8 d. mirė geografas, buvęs Klaipėdos universiteto rektorius profesorius Stasys Vaitekūnas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder