Buvęs Vokietijos prezidentas Richardas fon Veiczėkeris mirė sulaukęs 94-erių

Buvęs Vokietijos prezidentas Richardas fon Veiczėkeris mirė sulaukęs 94-erių

Buvęs Vokietijos prezidentas Richardas fon Veiczėkeris mirė sulaukęs 94-erių, praneša BBC.

Prezidentas valdė 1984-1994 metais. Tarnavęs Antrojo pasaulinio karo metu, R. fon Veiczėkeris sulaukė daug palaikymo už mėginimus įtikinti vokiečius atsakyti už nacistinę praeitį. Priklausydamas "Krikščionių demokratų sąjungai", devintajame dešimtmetyje jis buvo išrinktas Vakarų Berlyno meru.

Dabartinis prezidentas Joachimas Gauckas (Joachim Gauck) pranešdamas apie netektį sakė: "Richardas fon Veiczėkeris atstovavo Vokietijai visame pasaulyje, jis kovojo už federalinę respubliką."

1984 metais jis buvo išrinktas prezidentu pirmą kartą, o po metų, per 40-ąsias pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines pasakyta kalba užtarnavo jam populiarumą visos šalies mastu.

Vakarų Vokietijos parlamentui jis tarė: "Visi iš mūsų, kalti ar nekalti, seni ar nauji, turime pripažinti praeitį tokią, kokia buvo. Mes esame visi jos paveikti ir visi už ją atsakingi. Visi, kurie užsimerkia praeičiai, nematys ir dabarties."

Tais pačiais metais jis tapo pirmuoju Vakarų Vokietijos vadovu aplankiusi Izraelį. 1989 metais jis buvo išrinktas prezidentu dar kartą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder