Vilkiko vairuotojas papasakojo šiurpiausią migrantų išpuolį: sunkvežimis akimirksniu virto ugnies kamuoliu

Vilkiko vairuotojas papasakojo šiurpiausią migrantų išpuolį: sunkvežimis akimirksniu virto ugnies kamuoliu

Prancūzijoje kone pusmetį tęsiasi „geltonųjų liemenių“ protesto akcijos, kurių dalyviai savaitgaliais žiedinėse sankryžose degina laužus ir stabdo eismą, taip protestuodami prieš mokesčių didinimą. Prie jų jungiasi ir migrantai iš Afrikos ar arabų šalių, siekiantys patekti į Jungtinę Karalystę.

Nelegalai mėgina įvairiausiais būdais prasmukti į sunkvežimius, kurie gabena prekes iš Prancūzijos į Angliją. Pirmąją teksto dalį apie tai, ką tenka išgyventi vilkikų vairuotojams, skaitykite čia. Tačiau ne visiems tokie įvykiai baigiasi sėkmingai. 

Kalė esantys migrantai greitai susikukavo su protestuotojais. Už palaikymą prancūzai juos pamalonino paletėmis laužams ir net geltonomis liemenėmis.

Šįmet sausio 8-ąją bastūnai surengė dar neregėtai originalų išpuolį. Tądien apie 4 valandą ryto, kai eismas aprimęs, susibūrusi šimtinė migrantų greitkelio A16 šalikelėje, nebetoli Kalė uosto, sukūrė laužą. Kai šis kaip reikiant įsidegė, sąmokslininkai liepsnojančias paletes sumetė į krūvą važiuojamosios dalies viduryje.

Tądien važiavau į uostą, bet, laimei, į migrantų pasalą pakliuvau ne aš. Jų akiratyje pasitaikė bulgaras, mėlynu vilkiku „DAF XF“ važiuoti pradėjęs apie 4 valandą ryto. 

Vėliau vairuotojai iš Bulgarijos man papasakojo, kad jų kolega pakraupo pastebėjęs vidury kelio liepsnojantį galingą laužą, aplink kurį tamsoje laigo dešimtys „juodų velnių“ su geltonomis liemenėmis.

Vairuotojas taip išsigando, jog užuot paspaudęs stabdžius, dėjo ant greičio paminos. Sunkvežimis sėkmingai peršoko ugnį, bet liepsna lyžtelėjo tepaluotą mašinos apačią ir po minutės sunkiasvoris automobilis su visa sintetinės tekstilės prigrūsta priekaba pleškėjo tokia galinga ugnimi, kad dūmų stulpą žmonės sakė matę net už 50 kilometrų  kitame krante Anglijoje. 

Bulgarui – galvos trauma

Gelbėdamas gyvybę bulgaras šoko iš kabinos lauk, pakliūdamas tiesiai į nagus įsiutusiems migrantams su geltonomis liemenėmis. 

Protestų metu Paryžiuje ir kituose didmiesčiuose liepsnoja lengvieji automobiliai, o greitkeliuose dega net ir sunkvežimiai.

Jie vairuotoją ėmė kumščiais talžyti vien už tai, kad šis drįso nesustoti. Šiek tiek pasisekė – mušeikos vairuotojo smarkiau nesužalojo, nes suskubo išsilakstyti, labai teisingai nujausdami, jog atskubantys policininkai už jų originalų išpuolį tikrai nepaglostys.

Medikams bulgarą dėl galvos traumos išvežus į ligoninę, ugniagesiai visiškai uždarė magistralę į uostą net vienuolikai valandų, todėl buvo galima tik įsivaizduoti Kalė uosto nuostolius.

Migrantai, žinoma, ne apie juos mąstė. Mobilaus ryšio telefonais vieni kitus pakvietę pasinaudoti puikia galimybe, bastūnai lyg skėriai iš visų pusių apipuolė vis ilgėjančią eismo spūstį, kurioje įstrigau ir aš.

Artėjant prie Kalė uosto pakelėse migrantų apstu lyg skėrių.

Tądien draskyti stabdžių žarnų migrantams neprireikė – automobiliai ilgam užstrigo maždaug tuzino kilometrų ilgio kamštyje.

Užpuolikai mėgino susidoroti

Užsirakinus kabinoje beliko klausantis radijo žinių per langą stebėti nebaudžiamą migrantų siautulį. Iš vienos pusės pratursena tai viena migrantų grupė, tai iš kitos – kita.

Per galinio vaizdo veidrodžius mačiau, kaip vis nauji bastūnai padrasko mano priekabos duris, bet spyną nulupti tingėjo, nes aplink buvo pilna neužrakintų vilkikų.

Artėjant prie Kalė uosto pakelėse migrantų apstu lyg skėrių.

Nufotografavau, kaip jie atlapojo priešais stovinčio rumuno sunkvežimio priekabos duris. Vidun sulindus gal 7 vyrams, vienas jų duris uždarė.

Neišlaikęs pro langą riktelėjau, kad liautųsi, nes viską matau. Lazda ginkluotas migrantas nusprendė mane, išsišokėlį, už tai pamokyti. Kol jis draskė užrakintas sunkvežimio dureles, susiradau duonriekį peilį. 

Laimei, neprireikė, nes įsiutėlis atsitraukė, pagaliu taikydamasis numušti mano vilkiko veidrodžius.

Jų keitimas Prancūzijos servise kainuotų iki tūkstančio eurų, o kur dar sugaištas laikas, tad migrantui parodžiau prie savo veido prispaustą delną, duodamas suprasti, jog nuo šiol esu aklas ir kurčias. Chuliganas patenkintas nusivaipė ir, pašauktas sėbrų, nubėgo.

Nebijo nė ašarinių dujų

Toliau lūkuriuodamas spūstyje išgirdau, kaip nuo užlipančio žmogaus svorio subildėjo mano sunkvežimio stogas, bet laukan nelipau – ligoninėje užtenka ir vieno bulgaro.

Retkarčiais tarp kamštyje stovinčių mašinų pražingsniuodavo net ir policininkai, kuriuos pamatę migrantai atvirai juokdamiesi sprukdavo į šalikelę, bet pareigūnams praėjus grįždavo prie sunkvežimių.

Pareigūnai greitkeliuose pasirodo, tačiau jų pastangos dažnai būna bevaisės.

Nebeapsikentę policininkai į vieną suįžūlėjusių migrantų būrį ėmė šaudyti ašarinėmis dujomis. Tačiau bastūnai, atvirai šaipydamiesi iš policijos pastangų, lengvai apibėgo vėjo pro šalį nešamą dujų debesį.

Nesėkminga sirgaliams diena

Jau kitą dieną, sausio 9-ąją, man dar kartą pasisekė. Vos Anglijoje pravažiavau greitkelio M6 atkarpą tarp Birmingemo ir Mančesterio, kaipmat BBC radijas paskelbė, jog šis kelias jau uždarytas. 

Artėjant prie Kalė uosto pakelėse migrantų apstu lyg skėrių.

Policijai stabdant ir tikrinant sunkvežimius, iš vieno jų priekabos į visas puses pasipylė būrys migrantų. Kol pareigūnai sugavo net 27 bėglius, automobiliai kamštyje abejose greitkelio pusėse stovėjo net 5 valandas.

Kitą dieną britų bulvariniai laikraščiai citavo Burtono miesto futbolo komandos „Albion“ sirgalių įspūdžius.

„Įsivaizduokit, kokia nuotaika, kai grįžti iš Anglijos lygos taurės pusfinalio rungtynių, kuriose „Manchester City“ mūsiškius sumalė net 0:9, bet po to dėl patrakusių migrantų dar įstringi kamštyje ketvertui valandų iki pat paryčių...“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder