Už 1,5 mln. eurų prikėlė Palangos vilą, tačiau laukė nemalonus siurprizas

Už 1,5 mln. eurų prikėlė Palangos vilą, tačiau laukė nemalonus siurprizas

Už nuosavas lėšas dar grafų Tiškevičių statytą vilą „Komoda“ atkūrusiam Palangos verslininkui Egidijui Vičiui valstybė pakišo koją – netrukus įkurtuves švęsiančio 10 apartamentų prestižinio viešbučio svečiai prie jo neturės kaip privažiuoti.

Dar neseniai šalia jūros langų kiaurymėmis švietęs grafų Tiškevičių laikus menantis vaiduoklis į vidų neviliojo net benamių – ne kartą degęs „Komoda“ vadintos garsiosios vilos pastatas buvo be stogo, perdangų, o iš jo sienų augo medžiai.

Tokį apleistą statinį įsigijęs palangiškis E.Vičius ryžosi jam grąžinti dar kurorto įkūrėjų sumanytą paskirtį – „Komodoje“ atgaivino Palangos svečių namus.

Privažiavimas jau įteisintas

Verslininkui investavus beveik 1,5 mln. eurų po daugiau nei metų „Komoda“ vėl nušvito kaip balta gulbė ir liepos mėnesį pakvies pirmuosius svečius. Tačiau iki šiol nėra aišku, kaip jie iki naujojo viešbučio privažiuos.

Valstybės institucijų patvirtintame specialiajame plane numatytas atskiras apie 100 metrų ilgio privažiavimas iš Gedimino gatvės, tačiau pusė jo atsidūrė miško žemėje.

Šioje vietoje privažiavimui prie viešbučio neprieštaravo ir miško žemės valdytojas – Nacionalinė žemės tarnyba, su kuria „Komodos“ savininkai pasirašė notarinį susitarimą.

Juo remiantis servitutinis kelias jau įregistruotas Nekilnojamojo turto registre.

Apie 5 metrų pločio ir 52 metrų ilgio ruože buvo likę tik nukirsti būsimo keliuko vietoje augančius 8 juodalksnius ir tris jaunus klevus.

Uždraudė kirsti kelis medžius

Tačiau miško žemėje kirtimams leidimus išduodanti Valstybinė miškų tarnyba atsisakė leisti pašalinti keliukui trukdančius medžius.

„Šioje vietoje privažiavimui prie viešbučio Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas neprieštarauja, o Valstybinė miškų tarnyba čia įrengti kelio neleidžia.

Nesusitaria dvi tos pačios Aplinkos ministerijos institucijos, o nukenčia į kultūros paveldo objektą savo pinigus investavęs verslininkas ir atkurtu pastatu turinti naudotis visuomenė“, – teigė E.Vičius. Kol ne sezono metu vyko statybos darbai, medžiagos buvo gabenamos ir darbininkai važinėjosi J.Basanavičiaus gatve, kuri vasaros metu virsta pėsčiųjų alėja.

Privažiavimą prie naujojo viešbučio įrenginėjęs Palangos verslininkas E.Vičius į miško žemę atsimušė, kaip į sieną.

Siekiant šią gatvę išsaugoti pėstiesiems ir buvo nutarta prie „Komodos“ įrengti atskirą privažiavimą iš Gedimino gatvės.

Sunkumai atbaidys svečius

Liepos pradžioje numatytoms viešbučio įkurtuvėms besiruošiantis verslininkas neįsivaizduoja, kaip čia vasarą turės patekti svečiai. „Privažiuoti bus galima tik J.Basanavičiaus gatve, kurioje nuo 13 valandos iki vidurnakčio automobilių eismas uždraustas.

Aš juk negaliu viešbučio numerį rezervavusiam svečiui nurodyti atvažiuoti būtinai iki to laiko, nes vėliau jis taps kelių eismo taisyklių pažeidėju“, gūžčioja pečiais E.Vičius.

Atkurtoje „Komodoje“ įrenginėjamas prašmatnus 40 vietų restoranas, kuriam vadovaus iš Londono atvykęs garsus virtuvės šefas Martinas Meidus.

Verslininkas baiminasi, kad jei prie šio restorano visą dieną iki vidurnakčio nebus galima privažiuoti automobiliu, restoranas praras klientus ir neišvengiamai bankrutuos.

Toks pat likimas gali ištikti ir viešbutį, kuris svečiams taps nepatrauklus.

Ginčas gali užtrukti

Būsimo „Komodos“ viešbučio savininkė bendrovė „Geras poilsis“ ne kartą bandė tartis su miškininkais dėl trukdančių kelių medžių kirtimo, tačiau jie lieka prie savo – norint įrengti kelią jo plote privalu keisti miško žemės paskirtį.

Į bendrovės argumentą, kad servitutiniam privažiavimui šioje vietoje yra pritarę aplinkosaugininkai, Valstybinė miškų tarnyba atšauna, kad jie neturi įgaliojimų spręsti miško reikalų.

Privažiavimą prie naujojo viešbučio įrenginėjęs Palangos verslininkas E.Vičius į miško žemę atsimušė, kaip į sieną.

Tarnybos direktoriaus Pauliaus Zolubo manymu, pasirašydama sutartį dėl servitutinio kelio savo kompetenciją viršijo ir šioje kurorto vietoje miško valdytoja esanti Nacionalinė žemės tarnyba.

„Aš jau girdėjau ne vieną pasiūlymą pjauti tuos kelis medžius, sumokėti baudą ir įrengti plane jau numatytą privažiavimą. Bet siekiu viską susitvarkyti pagal įstatymą. Todėl dabar su miškininkais ir ginčijamės teisme“, – teigė E.Vičius.

Anot jo, Valstybinė miškų tarnyba privažiavimą klaidingai vertina kaip bendro naudojimo gatvę, kuriai reikėtų keisti žemės paskirtį ir už paimamą miško žemę valstybei mokėti kompensaciją.

Verslininkas tikina, kad šioje vietoje numatyta ne gatvė, o tik privažiavimo keliukas, kurį galima iškloti šiuolaikišku plastiko koriu, pro kurį želtų žolė ir kelio visiškai nesimatytų.

Jis teismo prašo Valstybinę miškų tarnybą įpareigoti leisti nukirsti kelio įrengimui trukdančius medžius.

Privažiavimą prie naujojo viešbučio įrenginėjęs Palangos verslininkas E.Vičius į miško žemę atsimušė, kaip į sieną.

Tačiau pirmoje teismų instancijoje viešbutį pastačiusi bendrovė ginčą pralaimėjo. Dabar abi pusės ruošiasi apeliaciniam teismo procesui.

Įpareigotas laikytis įstatymo

„Kaip miške bebūtų įrengiamas naujas kelias, jis, pagal Statybos įstatymą, yra inžinerinis statinys. Miško žemėje gali būti tik miškų ūkio reikalams tarnaujantys inžineriniai statiniai, – aiškino Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas. – Miške įrengiant kitokios paskirties statinį Miško įstatymas reikalauja, kad rengiant teritorinio planavimo dokumentus kelio vietoje būtų pakeista žemės paskirtis, o valstybei už paimamą mišką sumokėta kompensacija“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder