Šeimoms reikia ne išmaldos, o pagarbos

Šeimoms reikia ne išmaldos, o pagarbos

Nuo liepos 1 d. Lietuvoje gausios šeimos pagaliau galės pasinaudoti specialiai joms sukurtomis nuolaidų kortelėmis. Ilgai laukusios tokios priemonės, šeimos nekantrauja sužinoti, kokių nuolaidų galės tikėtis.

Tikėtina, jog kortelės gyvavimo pradžia gali šiek tiek nuvilti, mat likus mažiau kaip trims mėnesiams iki įgyvendinimo, derybos dėl galimų nuolaidų su verslu dar nė nepradėtos.

Nors Šeimos kortelės įstatymas Seime užregistruotas dar 2016 m., po ilgai trukusių darbų, iniciatyva pagaliau siekia finišą. Dar šių metų pradžioje socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tikino, kad kortelės įgyvendinimas yra techniniame etape, o apie galimas nuolaidas negalėjo pasakyti, tikindamas, ką konkrečiai gausios šeimos galės įsigyti su šia nuolaidų kortele, bus aišku, kai baigsis derybos su privačiu ir viešuoju sektoriumi.

Tačiau paaiškėjo, kad ir šiandien dar nelabai aišku, kokiomis nuolaidomis galėtų naudotis korteles gavusios šeimos.

Kaip „Vakaro žinias“ informavo ministro patarėja Eglė Samoškaitė, šiuo metu šeimos kortelės projektas juda dviem kryptimis: pirma kryptis susijusi su kortelės gamyba, platinimu ir jos naudojimo tvarkos nustatymu, antra - su derybomis dėl nuolaidų kortelės turėtojams.

„Derybas dėl nuolaidų pirmiausia vykdome su valstybės įmonėmis ar įstaigomis, vėliau įtrauksime privačius paslaugų teikėjus, kurie norės padėti gausioms šeimoms ar šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus, net jei jie ir pilnamečiai.

Tačiau norime pabrėžti, kad nuolaidų atsiradimas, kaip planuojama, turėtų būti tęstinis procesas: kitaip tariant, šeimos kortelė, kaip tokia, atsiras liepos pradžioje, bet nuolaidų kiekis pildysis laikui bėgant. Tokios taktikos ėmėsi ir kitos valstybės, įteisinusios šeimos kortelę gausioms šeimoms. Deja, kol kas negalime detalizuoti, su kuo deramės dėl nuolaidų, nes nėra pasirašyti susitarimai“, - sakė patarėja.

Planuojama, kad kortelė galėtų pasiekti apie 63 tūkst. Lietuvos šeimų. Maždaug pusė jų - gausios, o kita pusė - vaikus su negalia auginančios šeimos. Tačiau susisiekus su kortelės įgyvendinimo parlamentinę kontrolę vykdančio Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininke Rimante Šalaševičiūte, ji tik paantrino, jog iki šiol nėra žinoma, kokie pasiūlymai „startuos“ kartu su kortele nuo liepos 1 d.

„Kol kas tai paslaugos, kurios gali būti teikiamos valstybės ir savivaldybių, o verslą pajungti planuojama vėliau. Šiuo metu rengiama teisinė bazė: numatomi poįstatyminiai aktai, kortelės administravimo sistema, viešinimo strategija. Su valstybės įstaigomis ministerija gali pradėti kalbėti jau dabar, o su privačiu verslu kalbėti bus galima, kai bus teisinė bazė. Ji turi būti parengta iki birželio 1 d. Tada galės būti vykdomos diskusijos su verslo asociacijomis, o šios toliau bendraus su įmonėmis, kurias jungia“, - sakė R.Šalaševičiūtė.

Dar ateityje ir atranka, kuria nevyriausybinė organizacija galės prisidėti prie kortelės projekto įgyvendinimo ir atlikti projekto kontrolės funkciją. R.Šalaševičiūtės teigimu, greičiausiai šią organizaciją atrinks Socialinės apsaugos ir darbo ministerija su Socialinių paslaugų priežiūros departamentu. Kortelės gaminimui numatyta 126 tūkst. eurų, administravimui - apie 30 tūkst. eurų.

Taip pat bus kuriama interneto svetainė, mobilioji kortelės programėlė bei logotipas. Tikimasi, jog verslas parodys socialinę iniciatyvą ir pats pasiūlys patrauklias nuolaidas, jos nebus kompensuojamos valstybės.

Paklausta, kokio dydžio nuolaidų šeimos gali laukti, R.Šalaševičiūtė sakė mananti, kad net ir maža nuolaida šeimai yra svarbi: „Kokį bepriimsi įstatymą, pensijas didini, ar vaiko pinigai didinami, vis tiek žmonėms blogai, vis tiek mažai. Šiandien mes nežinome, ar ta nuolaida sieks 2 ar 10 eurų.

Neišeina, kad prekybos centras dalytų nuolaidas po 50 proc. Kiek verslas prisidės, sunku prognozuoti. Manau, gausioms šeimoms bet kokia nuolaida yra naudinga.“

Interviu su daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ vadove Jurgita POCIENE:

- Kokių nuolaidų labiausiai laukia gausios Lietuvos šeimos?

- Ministerija mūsų prašė pasiteirauti asociacijos narių, kokios nuolaidos jiems būtų aktualios. Apžvelgus atsakymus, galiu pasakyti, kad laukiamas platus spektras pasiūlymų. Šalyse, kuriose panaši kortelė jau yra, nuolaidos suteikiamos įvairios: pradedant susisiekimo paslaugomis, baigiant maisto prekėmis.

Tokios praktikos tikimės ir mes. Aktualu būtų ne tik pirmojo būtinumo vartojimo prekių įsigijimas su didesne nuolaida, bet ir nuolaidos vaikų lavinimui, popamokiniams būreliams. Deja, neformalus ugdymas Lietuvoje yra brangus, todėl galimybė gauti didesnę nuolaidą šioje srityje šeimoms būtų didelė pagalba.

Taip pat mamos tikisi pasiūlymų medicinos srityje. Nors Lietuvoje gydymas nemokamas, yra šeimoms aktualių skiepų, kurie kainuoja brangiai. Pavyzdžiui, skiepai nuo erkinio encefalito. Nors teigiama, kad Lietuvoje vaikams iki 18 m. dantys gydomi nemokamai, tačiau jeigu plomba yra kokybiška, o ne vaikiška, viskas yra mokama.

Gausios šeimos taip pat paminėjo, jog joms aktualūs pasiūlymai pigiau įsigyti kuro. Daugiavaikiai tėvai vaikus labai daug vežioja. Aš pati per savaitę turiu 3 dienas, kurios skirtos kone vien vaikams vežti. Kai vaikų daug, o jų būreliai yra skirtingose miesto vietose, išlaidos kurui labai išauga. Jeigu nors vienas degalinių tinklas sutiktų prisijungti į programą, būtų didelė pagalba.

- Kokio dydžio nuolaidos turėtų būti, kad pagalba būtų juntama?

- Nuolaidos turėtų būti visose srityse, pradedant pirmojo būtinumo prekėmis, baigiant galimybėmis šeimai pramogauti, keliauti. Didelė šeima šiandien vis dar negali nuvykti į kiną ar didelį renginį, nes bilietų kainos tokios, kad bendra suma yra ypač didelė. Todėl svarbiausia, kad nuolaida jaustųsi.

Nekalbame apie 5 ar 10 proc. nuolaidą. Nuolaida turėtų būti ne mažesnė kaip 25 proc. Jeigu nuolaida bus minimali, ji bus tik popieriuje.

- Jūsų šeimoje auga 6 vaikai. Koks yra tokios šeimos biudžetas ir kam tenka didžioji išlaidų dalis?

- Esu skaičiavusi, kad vien tik maistui, kurui, mokesčiams, vaikų ugdymui ir būreliams, gydymui, draudimams skiriame nuo 1500 iki 2000 eurų. Tai suma, reikalinga 8 asmenų šeimai per mėnesį, į kurią neįskaičiuoju išlaidų nei kelionėms, nei drabužiams, nei gimtadienių šventimui. Tam, kad būtų galima atsidėti vasaros kelionei ar pramogoms, reikėtų dar apie 1500 eurų.

- Jūsų organizacija asociacijos nariams siūlo galimybę pasinaudoti sukurta nuolaidų sistema gausioms šeimoms. Gal reikės pasidalinti patirtimi su ministerija?

- Mūsų nuolaidų kortelė yra privati iniciatyva, todėl mums daug sudėtingiau susiderėti dėl didelių nuolaidų. Kai su verslu derasi valstybinis sektorius, kalbama vienaip, o kai derasi maža organizacija, kalbama kitaip. Todėl šiuo metu mūsų kortelė siūlo per 2000 nedidelių nuo 10 iki 15 proc. dydžio. Tai geriau, negu nieko. Tačiau tolokai iki to, ko reikėtų.

Tačiau šalia šių nedidelių nuolaidų esame sudarę sutartį su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru, kuris turi didelės šeimos kortelę. Ji mūsų asociacijos nariams yra nemokama, o kortelė suteikia 50 proc. nuolaidą dramos teatro, filharmonijos ir kino teatro „Skalvija“ bilietams įsigyti.

- Kaip pavyksta susiderėti tokio dydžio pasiūlymus?

- Čia didelis vaidmuo tenka žmogiškajam faktoriui. Kai jų pusėje atsirado žmogus, kuris pats turi didelę šeimą, su pasiūlymu bendradarbiauti jie kreipėsi patys. Susitarti, manau, galima su daug kuo. Tad valstybės laukia rimti darbai.

Manau, šis projektas turėtų parodyti vertybines valstybės ir verslo nuostatas. Tiek valstybė, tiek tam tikros verslo šakos turės galimybę parodyti, kad jiems rūpi gausios šeimos. Verslas gali jungtis prie tokios programos ir panaudoti tai savo reklamoje, primindami, kad jie yra draugiški gausioms šeimoms.

Taip jie praplės klientų ratą. Dideliam verslui kiekvienas klientas yra svarbus, o gausios šeimos krepšelis visada yra didesnis. Tikimės, kad ir verslas lanksčiau ims žiūrėti į gausias šeimas. Svarbiausia, kad procesas būtų tęstinis ir nauji partneriai galėtų nuolat jungtis. Taip ilgainiui ši kortelė taptų itin vertingu pagalbos instrumentu išskirtinai gausioms šeimoms.

Mes vis dar laukiame, kada Lietuva taps šeimas mylinčia valstybe. Iki šiol gausioms šeimoms Lietuvoje dar nėra gera gyventi, mes vis dar esame nustumti į šoną, tarsi esame neatsakingi dėl to, kad turime daug vaikų.

Priešingai, mes manome, kad didelės šeimos nusipelnė ne tik pagarbos, bet ir papildomos motyvacijos. Auginant daug vaikų, mes ne tik atiduodame širdį ir jėgas vaikams, mes iš tiesų darome didelį darbą, kuris ateityje valstybei, manau, bus labai naudingas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder