Po Mindaugo Basčio pergalės – ašaros „Facebook“ burbule

Po Mindaugo Basčio pergalės – ašaros „Facebook“ burbule

„Mindaugas Bastys antrame ture. Kas nors tikite, kad kiti Seimo rinkimai bus kitokie?“ – stebėjosi ir klausė socialinių tinklų naudotojai. Liejo apmaudą, mat Zanavykų apygardos rinkėjai per rinkimus į laisvą Seimo nario vietą sekmadienį balsus atidavė politikui, kurį Konstitucinis Teismas pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju. Apie tai savo požiūrį „Facebook“ erdvėse reiškė ir žinomi žmonės.

Per rinkimus į laisvą Seimo nario vietą vienmandėje Zanavykų apygardoje, pagal išankstinius duomenis, sekmadienį daugiausia balsų iškovojo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Irena Haase, surinkusi 33,8 proc. balsus. Antroje vietoje – pats save išsikėlęs buvęs socialdemokratas Mindaugas Bastys su 19,4 proc. rinkėjų balsų. Jie po dviejų savaičių rungsis antrajame rinkimų ture.

M. Basčio paprašė pasitraukti

Trečioje vietoje likęs ir todėl į antrą Seimo nario rinkimų turą Zanavykų apygardoje nepatekęs Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys socialiniame tinkle šiandien, pirmadienį, paprašė, kad M. Bastys pasitrauktų iš rinkimų maratono.

„Ką palaikysiu antrame ture?.. Klausimas, atrodytų, paprastas ir man fatališkas. 2016 m. atsidūriau panašioje situacijoje Naujojoje Vilnioje. Tąsyk antrame ture palaikiau gerąjį uraganą Moniką Navickienę. Šįsyk – Irena Haase, vėsus brizas. Bet ceteris paribus aš prašau savo rinkėjų būtinai ateiti ir balsuoti už Ireną Haasę. Kviečiu ateiti ir tuos, kurie patingėjote pirmame ture“, – rinkėjus kvietė ministras.

O M. Basčio jis paprašė pasitraukti. „Džentelmeniškai kviečiu – paprasčiausiai pasitraukite iš antrojo turo 1. Jūs jau įrodėte, ką norėjote įrodyti (kad turite savo rinkėją ir nesilaikote įsikibęs mandato). 2. Antro turo, panašu, nelaimėsite. O jeigu ir laimėtumėte, Seime negalėtumėte dirbti nieko, išskyrus plautis mundurą. 3. Antras turas su Jumis bus dar dvi savaitės pamazgų ant Jūsų Tėviškės. Kam to reikia?“, – teigė G. Surpys.

„Savas žmogus“

Žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas socialiniame tinkle analizavo rinkimų į Seimo nario vietą Zanavykų apygardoje rezultatus, savo įrašą pavadinęs „Haase vs Bastys antrajame ture“.

A. Tapinas išvardijo keturis punktus:

„1. Basčiui užteko 1700 rinkėjų, kuriems atrodo, kad jeigu žmogus savas, šventėse dalyvauja viską ten, tai tikrai bus geras ir kad priesaiką sulaužė, o tai kam jau nepasitaiko, ar visi čia tokie žodžio žmonės. Va, Vincelis vakar vieną sakė, o dabar jau visai kitaip kalba.

2. Nepaisant lyg ir aktyvaus kandidatų ir jų partijų darbo, mobilizuoti pavyko tik 29 proc. rinkėjų. Mūsų nedraugai žiūri ir duoda viens kitam penkis. Atsiveria ilgalaikės perspektyvos...

3. Visa Skvernelio kariauna plius Seimo ir Kultūros komiteto pirmininkai nepadėjo Giedriui Surpliui prasimušti į antrą turą. Štai jums ir regionai, kur valstiečių žodis įstatymas.

4. Jeigu jau prieš Bastį – tai prieš Bastį, ar ne? Valstiečiai ir socdemai turi paremti konservatorių kandidatę. Oh boy. O dar turint omeny, kad Kauno rajono carui Makūnui Palucko nurodymai remti/neremti vienodai rodo, o Bastys vis tiek kaip ir savas, tai...“

Žurnalistas apibendrino: „Ne geriausias vakaras jaunai mūsų demokratijai.“

„Blogai ir gerai“

1,8 tūkstančio už M. Bastį yra nedaug – mano politologas Mažvydas Jastramskis.

„Be to, trečioj vietoj likęs valstietis G. Siurplys pasielgė tikrai garbingai – ką tik parėmė I. Haase ir paragino M. Bastį pasitraukt“, – socialiniame tinkle pažymėjo M. Jastramskis.

Politologas taip pat teigė, kad laimėjo lažybas.

„Pirmas turas Zanavykuose baigės, balsai suskaičiuoti. Gerai: laimėjau abi lažybas, prognozavau tiksliai, kas bus (nebus) antrame ture. Laimėjimai tokie: katinų gelbėtojai „Vyšnių sodas“ gaus paramos, vienas asmuo jau prisipažino meilėje vienam Prezidentui. Jei kas nors ateityje norėsit pralošti, mielai kreipkitės“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė jis.

Politologas mano, kad blogai yra tai, jog M. Bastys antrame ture. „Matot, ne visi žmonės tiki net ir Konstituciniu teismu. Bet tai ne priežastis daryti tragediją. Kalbam tik apie 1,6 tūkstančio rinkėjų“, – teigė jis.

M. Jastramskio požiūriu, gerai yra tai, kad konservatorė I. Haase stipriai atsiplėšus (35 proc. prieš 20 proc. M. Basčio). Ir tikino: „Po dviejų savaičių, pamatysit, turi laimėti.“

A. Širinskienė sutrikusi: su kuo reikės dirbti?

Seimo narė „valstietė“ Agnė Širinskienė socialiniame tinkle pareiškė neįsivaizduojanti, kaip Seime reikėtų dirbti su M. Basčiu.

Ir pridūrė: „Bet prieš kokius trejus metus buvo sunku įsivaizduoti, į ką išvirs ir „krikščioniškos“ Tėvynės Sąjungos – Lietuvos „krikščionių“ demokratų vertybės. Įdomu, kaip jaučiasi R. Dagys, L. Kasčiūnas, P. Saudargas ir kiti tikrieji krikdemai TS-LKD frakcijoje po tokio savo kandidatės į Seimo narius šou?“

A. Širinskienė teigė esą kandidatės lūpose – tikriausiai painiausias atsakymas per visus rinkimus Zanavykų apygardoje. „Homoseksualių asmenų partnerystei pritaria, santuokai – kaip ir nelabai, bet mato išeitį: pasikeiti lytį, ir santuoka jau ne tarp tos pačios lyties asmenų. Čia jau net liberalams – liberalu“, – mano „valstiečiams“ atstovaujanti politikė.

M. Bastys dairysis kitų partijų paramos

Tuo metu M. Bastys sakė jau pirmadienį kalbėsiąs su kitų partijų atstovais dėl galimos paramos antrajame ture, parašė BNS.

„Tai jau yra labai svarbu, kad esu išėjęs į antrą turą. O antrame ture viskas priklausys, kaip rinkėjai, kurie balsavo už kitus varžovus, kaip jie rinksis, kurią pusę – ar mano, ar konservatorių“, – kalbėjo M. Bastys.

Seimo nario vieta Zanavykų apygardoje liko laisva, kai joje išrinktas M. Bastys atsisakė parlamentaro mandato, priminė BNS. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder