P.Gražulio parlamentinės lėšos už neegzistuojantį modelį

P.Gražulio parlamentinės lėšos už neegzistuojantį modelį

Seimo narį Petrą Gražulį baudžiamojon atsakomybėn siekianti patraukti Generalinė prokuratūra nustatė, kad parlamentaras veikė bendrovės „Judex“ interesais ir iš šios įmonės gavo turtinę naudą.

Vienas tos naudos pavidalų – prabangus „Lexus GS 450H“ automobilis, kuriuo P.Gražulis, pasak prokurorų, važinėjosi neatlygintinai.

Seimo kanceliarija nurodo, kad parlamentinėmis lėšomis politikas mokėjo ne tik už „Lexus GS 450H“ nuomą, bet ir už „Lexus FX“, nors toks modelis net neegzistuoja. P.Gražulis sako, kad automobilius mainė.

Generalinės prokuratūros duomenimis, „Judex“ automobiliu „Lexus GS 450H“ P.Gražulis neatlygintinai naudojosi nuo 2015 metų gegužės 18 dienos iki 2017-ųjų vasario 13-osios.

„Nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų vasario neatlygintinai naudojosi bendrovės „Judex“ pagal lizingo sutartį už 32 tūkst. eurų įsigytu automobiliu „Lexus GS 450 H“, – rašte Seimui nurodo prokuroras.

Be to, Seimo narys 23 kartus per pusmetį neatlygintinai naudojosi kuro mokėjimo kortelėmis, išduotomis bendrovei „Judex“ ir įsigijo kuro už beveik 1100 eurų. TAIP PAT

P.Gražulis prokuratūrą kaltina melu, savo kaltę neigia Petro Gražulio byla: Jonas Milius atskleidžia, kad politikas kreipdavosi ne tik dėl „Judex“ Pats Seimo narys 15min pasakojo, kad minėtą automobilį nuomojosi iš įmonės „Dozhas“.

Jos paslaugomis esą naudojosi nuo 2008-ųjų. „Automobilius iš SIA „Dozhas“ aš nuomojau nuo 2008 metų, tai liudija mano sutartys, kurios yra trys – pasirašytos ir pateiktos [Seimo] kanceliarijai tarp SIA „Dozho“ ir manęs.

Automobiliai buvo įvairūs – ir BMW, „Mercedes“, ir kiti. Tarp jų ir „Lexus“, – pasakojo P.Gražulis, tikinęs, kad „Dozhas“ pernuomodavo ir kitų įmonių automobilius, bet jis į tai esą nesigilinęs.

Žinojo, kad savininkas – „Judex“ P.Gražulis nurodė žinojęs, kad „Lexus“ priklausė bendrovei „Judex“.

Per „Judex“ kompaniją „Lexus“ man pernuomojo SIA „Dozhas“. „Lexus“ – taip, buvo kompanijos „Judex“. Per „Judex“ kompaniją man pernuomojo „Lexus“ SIA „Dozhas“, – nurodė Seimo narys ir su 15min pasidalijo nuomos sutartimis.

Pagal pirmąją, 2008 gruodį pasirašytą su įmonės „Dožas“ (dokumentuose naudojami ir „Dožas“, ir „Dozhas“ pavadinimai) direktoriumi Alvydu Dapkūnu, P.Gražulis už mėnesinį 1600 litų su PVM mokestį išsinuomojo automobilį „BMW X5“.

Pagal antrąją, 2012-ųjų balandį pasirašytą su tuo pačiu A.Dapkūnu (sutartyje jis nurodytas kaip „Dozhas“ direktorius, nors, Registrų centro duomenimis, tuo metu įmonei vadovavo kitas asmuo – Rolandas Oleškevičius), Seimo narys už 1200 litų su PVM mėnesiui išsinuomojo „Mercedes Benz C220“.

Pagal trečiąją sutartį, sudarytą 2015 metų sausį, P.Gražulis už 700 eurų su PVM iš įmonės „Dozhas“ išsinuomojo „lengvąjį automobilį, ne žemesnės nei vidutinės klasės sedaną, ne senesnį nei penkerių metų“.

"Konkretaus automobilio perdavimas turi būti suderintas su nuomininku. Atsisakymą priimti konkretų automobilį nuomininkas turi motyvuoti“, – dėstoma sutartyje, kurioje joks „Lexus“ neminimas.

Sutarties priede numatyta, kad nuomininkas – P.Gražulis – neatlygintinai leidžia naudotis automobiliu nuomotojui – įmonei „Dozhas“ – ir tretiesiems asmenims.

Parlamentinės lėšos – už „BMW X5“, „Mercedes Benz C220“ ir du „Lexus“ P.Gražulis aiškino, kad „Dozhas“ nuo 2015-ųjų nuomojamus automobilius kaitaliojo, esą todėl sutartyje nefigūravo konkretus automobilis.

Sutarties tekstas, anot politiko, buvo derintas ir su Seimo kanceliarija. „Jei ilgesniam laikotarpiui jie norėdavo paimti – savaitei, dviem – duodavo kitą – pakaitinį – automobilį, todėl nusprendėm, pasitardami su Seimo kanceliarija, kad nerašom automobilio markės ir nekaitaliojam automobilių.

Įrašom, kad ne žemesnės kaip kažkokios ekonominės klasės automobilis, kurio naujo vertė tokia ir tokia – ne mažesnė [...]. Net nebuvo įvardyta, koks automobilis“, – teigė P.Gražulis.

15min pasiteiravo Seimo kanceliarijos, ar kanceliarija ir P.Gražulis turėjo sutarimą 2015 metų sutartyje neįrašyti konkrečios automobilio markės, nes Seimo narys naudojosi ne vienu automobiliu.

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas atsakė lakoniškai: „Sutartį dėl automobilio nuomos sudaro Seimo narys ir nuomos įmonė.“

Paklausus, kokius automobilius P.Gražulis nuomojosi parlamentinėmis lėšomis, A.Zeleniakas nurodė keturis modelius, iš kurių du – su tais pačiais valstybiniais numeriais.

Sutartyse yra nurodytas ir automobilis „Lexus GS450h“. Jo numeriai sutampa su anksčiau minėtu „Lexus FX“. „Seimo kanceliarijos duomenimis, Seimo narys Petras Gražulis lėšomis, skirtomis parlamentinei veiklai, nuomojosi šiuos automobilius: BMW X5, „Mercedes Benz C220“, „Lexus FX“.

Sutartyse yra nurodytas ir automobilis „Lexus GS450h“. Jo numeriai sutampa su anksčiau minėtu „Lexus FX“, – rašoma atsakyme, kur priduriama, kad automobilius politikui nuomojo ta pati SIA „Dožas“.

Ar modelis „Lexus FX“ sutartyje minimas per klaidą (egzistuoja modeliai NX, RX, LX), nežinia. „Tikimės, kad tai yra tas pats automobilis, bet mes dar žiūrim, koks čia reikalas, – antradienį ryte komentavo A.Zeleniakas. – Tas pats automobilis, tik vienoje sąskaitoje yra užvadintas kažkodėl „Lexus FX“.

Tai mes spėjam iš numerių sutampančių, kad tai yra tas pats automobilis kaip ir tas, kurio jūs ieškot („Lexus GS450h“ – 15min). Kodėl sąskaitoje atsirado FX, sunku pasakyti, ar mes rasim atsakymą į šitą klausimą.

Čia gal greičiau tas, kas pateikė sąskaitą, gali pasakyti, kodėl jis įrašė FX. Bet čia kol kas aš spėlioju.“ Painiavos yra ir su P.Gražulio vairuojamų automobilių valstybiniais numeriais: Generalinės prokuratūros minimo „Lexus GS 450H“ numeris – HRS 697, o to paties modelio automobilio, kuris P.Gražulio vairuojamas 2017-aisiais pateko į avariją, – JRF 450. P.Gražulis:

„Vairavau visokius tuos Lexus'us“ Tikslinantis P.Gražulio, tai kokį gi „Lexus“ modelį jis vairavo, politikas iš pradžių nurodė „Lexus GS 450H“, o tada patikino, kad modelius mainė.

„Vairavau visokius tuos Lexus'us, gal ir FX vairavau. Už tai mes ir nerašėm automobilio markės, nes jie keitėsi, mes pasitarėm, sako, nerašykit, [...] svarbiausia, kad tu gautum, kad tu naudotumeis, kad tu turėtum.

Sako, kad mes čia į tas detales nelendam, ir pasirašėm tokią sutartį“, – aiškino parlamentaras. P.Gražulis tikino galintis pasidalyti pavedimų įmonei „Dozhas“ išrašais.

Pasikalbėti apie automobilių nuomą P.Gražuliui 15min bandė ir su įmonės „Dozhas“ direktoriumi Alvydu Dapkūnu. Visus tris kartus įmonės direktorius, išgirdęs su kuo kalba, ragelį numetė.

Į klausimus raštu taip pat neatsakė. Generalinė prokuratūra, motyvuodama tuo, kad prašoma informacija – ikiteisminio tyrimo duomenys, neatskleidė, kuo remdamasi nurodė, kad P.Gražulis automobilį „Lexus GS 450H“ naudojo neatlygintinai.

Politikas savo kaltę neigia. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder