Nuteistųjų santuokos Lietuvoje – be Mendelsono maršo: kaip viskas vyksta

Nuteistųjų santuokos Lietuvoje – be Mendelsono maršo: kaip viskas vyksta

Visiškai neseniai viešoje erdvėje pasirodė informacija, kad įkalinimo įstaigoje susituokė už ketverių metukų sūnaus nužudymą 16 metų nuteista Monika Kaziukaitytė ir už dvigubą žmogžudystę 20-čiai metų nuteistas Nerijus Kalaušis.

Netikėtai tarp bausmę atliekančių žudikų gimusi meilė buvo oficialiai įprasminta lapkričio 29-ąją. Įdomus dar vienas sutapimas. N. Kalaušis dėl žurnalistės ir jos draugo nužudymo buvo nuteistas 20 metų.

Į bausmės laiką buvo įskaičiuotas ir suėmimo laikotarpis, o N. Kalaušį pareigūnai sučiupo 2014-ųjų pabaigoje. Tai reiškia, kad N. Kalaušiui kalėti taip pat liko apie 16 metų, tad tik ką iškepta sutuoktinių pora į laisvę turėtų ištrūkti panašiu metu – 2034 metais.

Santuokų netrūksta

Šiais metais tai toli gražu nėra pirmosios vestuvės, kuriose bent vienas iš sutuoktinių atlieka bausmę. Gegužės pradžioje susituokė už seksualinę prievartą prieš mažametę 2015-siais nuteistas Vytas Stankevičius. 1995 metais gimęs vyras buvo įkalintas šešeriems metams. Jo sutuoktine tapo laisvėje esanti mylimoji.

Tuokiasi įkalinimo įstaigoje tikrai nemažai žmonių. Net ir tie, kuriems nėra vilties apskritai kada nors išvysti laisvę. Vienas tokių pavyzdžių, už kelias žmogžudystes iki galvos nuteistas Linas Venckevičius, kuris vestuves šventė Lukiškių tardymo izoliatoriuje 2009 metų pavasarį. Su savo antrąja puse – Jolanta nuteistasis susipažino Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. Moteris ten dirbo jau būdama suimta, o L. Venckevičius į ligoninę pateko dėl ligos.

Netrukus Jolanta buvo perkelta į Panevėžio pataisos namus. Jolanta ir Linas kurį laiką susirašinėjo, vėliau nusprendė susituokti. Moteris už vagystes buvo teista jau 11 kartų. Bet netrukus jai prasivėrė vartai į laisvę. Informacijos, ar ši santuoka tęsiasi iki šiol nėra.

Tačiau viena plačiai per visą Lietuvą nuskambėjusi santuoka įkalinimo įstaigoje baigėsi liūdnai. 2008-ųjų spalį Pravieniškėse susituokė garsi atlikėja Irma Jurgelevičiūtė ir už nužudymą ilgiems metams nuteistas Rolandas Lavinskis. Tiesa, netikėtai užgimusi meilė greitai subliuško. 2010-ųjų rudenį pora jau buvo oficialiai išsiskyrusi.

Jokių privilegijų?

Kyla natūralus klausimas, kodėl nuteistieji, kurie įprastai ilgus metus turės praleisti už grotų žengia altoriaus link? Meilė? Siekis numalšinti vienatvės jausmą? Gali būti ir taip. Bet yra ir praktiškoji tokios santuokos pusė – ilgalaikiai pasimatymai, kuriuos gauna nuteistieji.

Kalėjimų departamento atstovai savo ruožtu tikina, kad susituokę bausmę atliekantys asmenys (ar vienas iš asmenų) neturi jokių išskirtinių privilegijų.

„Pagal Bausmių vykdymo kodekso 94 straipsnio nuostatas, nuteistiesiems leidžiami pasimatymai: trumpalaikiai – iki trijų valandų ir ilgalaikiai – iki vienos paros. Pasimatymų skaičių ir rūšį nustato atitinkami Kodekso straipsniai. Nuteistiesiems sutuoktiniams, kurie abu atlieka laisvės atėmimo bausmę, per metus gali būti suteikiami du ilgalaikiai pasimatymai ir vienas trumpalaikis pasimatymas.

Pasimatymais šie nuteistieji sutuoktiniai gali pasinaudoti, jei abu turi teisę gauti norimus pasimatymus. Šių pasimatymų vietą nustato pataisos įstaigų, kuriose sutuoktiniai atlieka bausmes, direktoriai. Nuteistųjų pervežimo išlaidas apmoka patys nuteistieji“, – savo atsakyme į tv3.lt žurnalisto klausimus teigė Kalėjimų departamento atstovai.

Departamento atstovai pabrėžė, kad laisvės atėmimo bausmę atliekančių nuteistųjų santuoka sudaroma vienoje iš pataisos įstaigų, kurioje yra atliekama bausmė: „Į šią įstaigą atvyksta Civilinės metrikacijos skyriaus atstovas. Nuteistųjų pervežimo išlaidas apmoka patys nuteistieji.

Santuokos sudarymo metu nuteistieji gali dėvėti tai progai skirtus drabužius. Pataisos įstaigos direktorius turi teisę suteikti santuoką sudariusiam nuteistajam vieną papildomą ilgalaikį pasimatymą. Visose laisvės atėmimo įstaigose yra įrengtos ilgalaikių pasimatymų patalpos – viešbučio tipo kambariai.“

Iškalbingi skaičiai

Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė pasakojo, kad įkalinimo įstaigoje santuokos registruojamos remiantis tais pačiais teisės aktais, kaip ir įprastais atvejais laisvėje.

„Šiais laikais santuoka gali būti registruojama praktiškai bet kur. Mūsų darbuotojai vyksta į įvairias vietas. Ne išimtis ir įkalinimo įstaigos. Tik ten pati vestuvių procedūra, iškilmės, ceremonijos eiga labai priklauso nuo įkalinimo įstaigos taisyklių.

Jei ceremonija vyksta griežto režimo kalėjime, tai įprastai ji būna labai trumpa. Metrikacijos darbuotojai paklausia asmenų, ar šie sutinka tuoktis, jie atsako „taip“ ir pasirašo dokumentuose. Viskas tuo ir užsibaigia. Tuo tarpu pataisos namuose daug laisviau. Ten kartais ir visas ceremonijai skirtas tekstas yra perskaitomas, atliekamos kitos apeigos“, – teigė I. Jurgutienė.

Anot jos, įkalinimo įstaigose vestuvių ceremonija daugiausia priklauso nuo vadovų nustatytos tvarkos: „Pavyzdžiui, kai nuteistasis laikomas griežto režimo kalėjime, tai apsikeitus žiedais, prižiūrėtojas juos iškart paima.“

I. Jurgutienė tuo pačiu pateikė statistiką, kiek Vilniaus mieste yra registruojama santuokų įkalinimo įstaigose (Lukiškių kalėjime-tardymo izoliatoriuje ir Vilniaus pataisos namuose – aut. past.): „Vilniaus mieste vidutiniškai per mėnesį įkalinimo įstaigose susituokia nuo 1 iki 3 porų. Praėjusiais metais turėjome 42 santuokas, 2016 – 34-ias, 2015 – 39-ias, 2014 – 42-i, 2013 – 37-ias.“

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovė apibendrino, kad santuokos įkalinimo įstaigose skiriasi tuo, jog ten galioja sava tvarka. „Ten neskamba Mendelsono maršas. Bent neteko apie tai girdėti. Viskas reglamentuojama įkalinimo įstaigos vidaus tvarkos aprašuose. Kiekvienas skyrius organizuoja santuokas pagal susiklosčiusias tradicijas“, – pabrėžė I. Jurgutienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder