Nulūžusi sistema saugesnė nei veikianti

Nulūžusi sistema saugesnė nei veikianti

Prasidėjusi rinkiminė kampanija į šalies prezidentus kaitina ne tik politinę areną, bet ir internetą. Jau pirmąją parašų rinkimo dieną gyventojus pasitiko nemalonūs „Rinkėjo puslapio“ trikdžiai, mat sistemą aplankė pernelyg didelis skaičius vartotojų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sako, jog skaičiai viršijo visus lūkesčius, o rinkėjai bando rasti būdų pasirašyti už savo palaikomą kandidatą ne elektroninėje erdvėje.

Kaip skelbiama „Rinkėjo puslapio“ svetainėje, projektas baigtas 2015 m. liepos mėnesį. „Rinkėjo puslapio“ sukūrimo paslaugos teikėjas - UAB „Tieto Lietuva“, o pats projektas buvo finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Tiesa, jau vasario 13 d. buvo pasirašyta svetainės priežiūros paslaugų sutartis su kitu tiekėju. Už fiksuotą 2994,75 Eur su PVM mėnesinį įkainį, tai turėtų daryti UAB „Baltnetos komunikacijos“. Pagal pasirašytą sutartį numatyta, kad įmonė paslaugas dar tik pradės teikti vasario 26 d., o sutarties terminas - 4 mėnesiai.

Sumušė rekordus


Paklausta, kaip atsitiko, kad jau pirmąją parašų rinkimo dieną ir vėl koją kišo technika, VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sakė, kad tokiam rinkėjų susidomėjimui pasiruošta nebuvo. „Tai viršijo visus VRK lūkesčius.

Dėl saugumo VRK riboja lankytojų, vienu metu prisijungusių prie „Rinkėjo puslapio“ skaičių. Buvo ne tik pretendentus norėjusių paremti lankytojų, bet ir stebinčių. Apylinkėse taip pat yra atliekami tam tikri darbai, kuriems reikalinga jungtis prie „Rinkėjo puslapio“.

Susidomėjimas yra didžiulis, tačiau dėl saugumo negalime išduoti paslapčių, koks vartotojų skaičius vienu metu yra leidžiamas“, - „Vakaro žinioms“ sakė L.Matjošaitytė.

Ji tikina, kad skaičiuojant tikėtiną vartotojų skaičių, buvo remtasi 2014 m. rinkimų tendencijomis, kai tuomet prasidėjus parašų rinkimui paremti pretendentus į kandidatus Prezidento rinkimuose, per daugiau kaip mėnesį, iš viso elektroniniais parašais savo kandidatą parėmė 49 tūkst. piliečių.

Po pirmosios parašų rinkimo dienos šiemet, sistemoje jau buvo pasirašę 63 tūkst. rinkėjų.

Nors pasibaigus politinės kampanijos dalyvių registracijai, norą dalyvauti rinkimuose buvo pareiškę 15 pretendentų, tik 11 jų pateikė pareiškinius dokumentus VRK. Todėl kol kas parašų rinkimo lapai išduoti tik jiems.

Likę kandidatai iki kovo 8 d. turi galimybę pateikti reikalingus dokumentus, sumokėti užstatą ir pradėti rinkti parašus. Parašų rinkimo procese gyventojai gali paremti tiek kandidatų, kiek nori.

Susisiekus su keliais kandidatais, kuriems renkant parašus, regis, dar teks pasistengti, daugelis jų patvirtino, jog gyventojų parašus rinks viešose miestų erdvėse, susibūrimų vietose, prie parduotuvių, daugelis bandys pasibelsti į rinkėjų namus. Gyventojai kviečiami būti budrūs ir neįsileisti sukčių.

Trikdžiai - nė motais

Tiesa, vienai pretendentei į kandidatus, Ingridai Šimonytei, dėl parašų rinkimo jaudintis nebereikia. Jai pavyko surinkti reikiamą parašų skaičių jau pirmą dieną, tam nesutrukdė net sutrikusi sistema.

Antroje vietoje, daugiau kaip pusę reikalingų parašų jau surinko Gitanas Nausėda. Gali būti, kad apie parašų rinkimą ne internetu pretendentas į kandidatus nė negalvoja.

Bent jau apie tai, kur už jį galima būtų pasirašyti savo interneto svetainėje jis neinformuoja. Tačiau joje nurodytas G.Nausėdos rinkimų štabo adresas Vilniaus Pylimo gatvėje.

Šiuo metu daugiau kaip 5000 rinkėjų palaikymo parašų turintis Arvydas Juozaitis sakė, kad planuoja parašus rinkti tiek elektroninėje erdvėje, tiek tiesiogiai bendraudamas su rinkėjais.

Savo interneto svetainėje jis skelbia skirtinguose miestuose už parašų rinkimą atsakingų asmenų sąrašą, o pasirašyti Vilniuje kviečia kiekvieną darbo dieną Gedimino pr. esančioje Lietuvos muzikų sąjungoje.

A.Juozaičio komanda taip pat ketina parašus rinkti artėjančios Kaziuko mugės metu Vilniuje. Mobilios grupės su parašų lapais kvies pasirašyti prekybos centruose, viešose vietose, apsilankys gyventojų namuose skirtinguose miestuose.

Sistemos trikdžių pirmą parašų rinkimo dieną A.Juozaitis sakė nesureikšminantis, tačiau tikisi, kad tai nepasikartos: „Elektroninio rėmimo taip neforsavome, kaip tai daryti buvo pasiruošta dviejų didžiųjų kandidatų. Mes labiau linkę bendrauti su žmonėmis tiesiogiai.

Žinoma, reikia kažkiek paisyti ir bendrų žaidimo taisyklių. Tačiau kai sistemoje pasirodė trikdžiai, visiems sąlygos buvo vienodos. Jeigu aš kažkiek dėl to praradau parašų, tai prarado ir kiti pretendentai.

Nieko baisaus, visko pasitaiko. Svarbu, kad sistema, nelūžtų rinkimų naktį, kaip tai buvo ne vieną kartą. Lietuvoje yra veikusi „Stalino sistema“, kai laimi ne tas, kuris gauna daugiausiai balsų, o tas, kuris skaičiuoja. Manau, kad ši VRK garbingai išvengs šios problemos.“

Iš karto po A.Juozaičio, su daugiau kaip 4700 palaikymo parašų elektroninėje erdvėje, rikiuojasi Mindaugas Puidokas. Jis „Vakaro žinioms“ sakė sieksiantis surinkti kuo daugiau jį palaikančių parašų: „Gaila, kad antradienį vakare, kai buvome suaktyvinę jėgas parašų rinkimui, to padaryti nepavyko.

Tikiuosi surinkti 50 ar 100 tūkst. parašų, kad niekam nekiltų abejonių dėl skaičiaus. Taip, tai didelis iššūkis, tačiau tikiuosi, kad mums pavyks.“ M.Puidokas rinkėjus pakvietė į savo rinkimų štabą Kauno Laisvės alėjoje, o dar šią savaitę gyventojai bus lankomi jų namuose ir kviečiami paremti kandidatą į prezidentus.

Kilo klausimų


O Valentinas Mazuronis, šiuo metu turintis apie 3500 rėmėjų parašų, yra nustebintas skaičių. „Mane šiek tiek nustebino surenkamų parašų skirtumas. Konkrečiai, skirtumas tarp parašų už S.Skvernelį ir kitus dalyvius, kurie politikoje nėra dalyvavę.

Toks didelis skirtumas tarp žmonių, kurių pavardės nėra labai žinomos, ir šiuo metu dirbančio premjero, man atrodo sunkiai paaiškinamas. Paprastai VRK puslapio trikdžiai prasidėdavo tik tuomet, kai vykdavo balsavimo skaičiavimai. Bet Lietuvoje būna visokių stebuklų.

Mūsų ieškoti nereikia, mes patys susirasime rinkėjus. Yra paskirti atsakingi asmenys, kurie parašus rinks savo aplinkoje, lankys gyventojus miestuose ir kaimuose“, - sakė V.Mazuronis.

Kol kas mažiausiai elektroninių rėmėjų surinko premjeras Saulius Skvernelis. Jį internetu palaikė tik kiek daugiau nei 2000 rinkėjų. Kaip „Vakaro žinias“ informavo jo štabo atstovė Ieva Gervinskaitė, S.Skvernelio rinkimų štabas Vilniaus centre, Vienuolio gatvės ir Gedimino pr. sankirtoje atsidarys kitą savaitę.

Norintys pasirašyti, tai galės padaryti kandidato štabe, visuose LVŽS skyriuose, taip pat savanoriai parašus rinks apsilankydami Lietuvos gyventojų namuose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder