"Memelio mieste" kuriasi nauja bendruomenė

"Memelio mieste" kuriasi nauja bendruomenė

"Memelio mieste" kadaise buvo laivų dirbtuvės, angarai ir kiti jūriniai objektai. Tačiau "Memelio miestas" vis labiau atsiveria plačiajai visuomenei ir tai paskatino naujos Klaipėdos bendruomenės atsiradimą. Kūrėjai ir artistai susibūrė išskirtinėje erdvėje ir kviečia atrasti naujas erdves.

"Tarptautinė eksperimentinė meno akcija" (TEMA) vienija skirtingus menininkus - šviesų dizaino, muzikos, foto- ir videokūrėjus, medžio ir keramikos amatininkus, siuvėjus ir t. t. Virš dešimties metų veikianti visuomeninė organizacija nuo pat atsiradimo pradžios kuria nebenaudojamose industrinėse erdvėse, kur vyksta susitikimai, užsimezga naujos pažintys. Organizacijos tikslas Klaipėdoje - sukurti miestui didesnę vertę.

Vietiniai šią vietą vadina kiemu, nes erdvė yra plati, atvira, čia galima laiką leisti su šeima, draugais ar augintiniais. Erdvėje vakarais skamba muzika, o savaitgaliais vyksta turgelis, bendri pusryčiai.

DOMINA. Atvertoje "Memelio miesto" erdvėje buriasi įvairiausių sluoksnių ir profesijų atstovai. Vytauto MILIAUS nuotr.

Vietą prikelia naujam gyvenimui

Anksčiau TEMA buvo apsistojusi buvusioje faneros gamyklos teritorijoje Liepų gatvėje. Ten kūrėjai veiklą vykdė iki kol investuotojai pradėjo teritorijos vystymą.

Dabar toje vietoje senus laikus primena tik išlikęs keliasdešimties metų senumo kaminas, o teritoriją užima viena moderniausių Baltijos šalyse bendradarbiavimo erdvių "Light House".

Kituose Europos miestuose pigių patalpų įveiklinimas yra sena praktika. Vilniuje taip pat yra dešimtys buvusiose dirbtuvėse, sandėliuose ir loftuose veikiančių erdvių.

Samprotaujama, kad kūrėjai apsistodami nenaudojamuose industrinėse erdvėse prikelia vietą naujam gyvenimui.

Dar prieš keletą metų Klaipėdoje, tame pačiame "Memelio mieste", veikė "Švyturio menų dokas". Angare vykdavo įvairūs mados, muzikos, teatro, dailės renginiai. Deja, vieta veikė neilgai ir užsidarė.

Vis dėlto meno ir kūrybos laivas vėl prisišvartavo prie "Memelio miesto" ir paskelbė apie visuomeniškos bendruomenės Klaipėdoje atgimimą. Dar dviejų mėnesių nuo atsidarymo nesulaukusi erdvė kiekvieną dieną sulaukia įvairių svečių.

ORIGINALU. Veikiantys barai išsiskiria originaliu interjeru. Vytauto MILIAUS nuotr.

Įkvepiantys momentai

Savaitgaliais kieme TEMA vyrauja festivalio atmosfera. Šimtai žmonių pasineria į naujo kultūrinio reiškinio teikiamą pojūtį.

Prie to prisideda barai "Herkus Kantas" ir "Hofas". Tai Klaipėdos ir Vilniaus barų kūrėjų produktai. Jie į "Memelio miestą" atvyko skirtingais keliais ir susitiko tuo pačiu laiku toje pačioje vietoje.

"Herkaus Kanto" įkūrėjas Kipras Paldauskas beveik dešimt metų dirba bare. Pradėjo veiklą pasigedęs vietos, kur būtų malonu susipažinti su žmonėmis, su jais bendrauti ir mėgautis jaukia atmosfera. K. Paldauskas įsitikinęs, kad ne gėrimai ir ne maistas yra svarbiausi sėkmingo baro elementai, o bendravimas.

"Pradžioje nei patirties, nei žinių neturėjome. Visko mokėmės dirbdami. Teko sužinoti, kaip funkcionuoja baras - niuansų yra daug: nuo apskaitos iki kasdienės veiklos. Bet tai yra išmokstama, ir visai greitai", - sakė "Herkaus Kanto" vadovas.

K. Paldausko baras iki praėjusių metų pabaigos aptarnavo klientus senamiesčio širdyje įsikūrusiose patalpose, kol atėjo laikas pokyčiams. Šiemet užeiga lankytojus laikinai aptarnavo Šviesų festivalio metu jau šioje, naujoje, erdvėje.

"Herkaus Kanto" kaimynystėje atsidariusio baro "Hofas" vadovė Lauryna Židonytė džiaugėsi, kad "Memelio mieste" rado jos ir vyro viziją atitikusią, ilgai ieškotą erdvę. Kiemo erdvė Laurynai primena Berlyno atmosferą.

Pora barų versle sukasi jau nemažai metų ir norėjo atrasti kitokį traukos centrą - siekė sukurti kultūrinę erdvę, kurioje galėtų žmonės reikštis. Greičiau atverti duris sutrukdė pandemija, tačiau baras atsidarė birželio pabaigoje ir sėkmingai prisideda prie "Memelio miesto" pulsavimo.

"Labai smagu, kai žmonės ateina ir dėkoja už šią vietą, nes daugumai reikėjo tokios vietos. Viskas labai laiku ir vietoje. Seniai Klaipėdoje reikėjo tokio kiemo, kur viskas įrengta paprastai. Darėme pagal save, taip, kaip atrodė geriausiai", - kalbėjo baro "Hofas" vadovė.

DETALĖS. Kiemo erdvėje jaučiama jūrinė nuotaika, kuriama įvairių detalių.

Sekmadieniai - bendruomeniškumui

Sekmadieniais, valandą po vidudienio, TEMOJE lankytojų laukia vėlyvųjų pusryčių stalas. Aktyvūs bendruomenės nariai siekia burti bendraminčius ir vystyti bendruomeniškumą. Tai daroma gaminant ir dalinantis maistu, pašnekesiais, idėjomis ir buvimu drauge.

Bendruomenė naudoja sveiką, natūralų ir organišką maistą, siekia išnaudoti savo, artimųjų ar kaimynų užaugintas gėrybes.

Neturintys noro gaminti yra taip pat laukiami - savo įnašą galima įdėti papildžius dėkingumo dėžutę.

Kieme tuo metu vyksta draugų turgelis - galima įsigyti medžio, keramikos, juvelyrikos dirbinių, audinių, išskirtinių šviestuvų, jūrinės tematikos suvenyrų.

Į akis krenta molą sudarančių bangolaužių sumažintos versijos suvenyrai. Ant tokio galima prisegti nuotrauką, atviruką ar įkvepiančią frazę. Suvenyrą šią vasarą sukūrė klaipėdiečių Andžėjaus ir Viktorijos šeima, kurį laiką gyvenusi Vilniuje, bet galop grįžusi į pajūrį.

"Klaipėdoje niekas niekur neskuba, mažesnis miestas, visur vieni kitus pažįsta ir taip paprasčiau", - sakė Andžėjus.

Jūra didelę reikšmę turi ir kitai kiemo draugų turgelio pardavėjai Ingai.

Įėjimą žymi šviečiantys lankai

Visuomenei Ingajos vardu žinoma muzikos atlikėja prieš metus atrado dar vieną mėgstamą veiklos sritį - atvirukų kūrimą ir sukūrė savo prekinį ženklą. Mergina seniai turėjo pomėgį kolekcionuoti atvirukus iš skirtingų šalių. Vienos kelionės metu Inga pabandė maketuoti savo pačios darytas nuotraukas ir tas procesas įkvėpė kurti atvirukų serijas. Jos darbuose dominuoja gamta ir jūra, pilki atspalviai. "Iš tikro tik vėliau sesers padedama sukūriau spalvotų rinkinių savo kolekcijai, nes mugėse žmonės pageidavo spalvotų atvaizdų", - sakė atvirukų kūrėja.

Kita turgelio pardavėja Asta iš Klovainių siūlė įsigyti ir juvelyrikos dirbinių, ir kūdikių kepurėlių. Būsima amatininkė baigusi mokyklą neskubėjo stoti į universitetą ar kolegiją. Asta nusprendė padaryti pertrauką ir netrukus sulaukė kvietimo dirbti juvelyro pagalbininke. Ši patirtis Astą sudomino, todėl Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultete ji gilinosi į metalo meną ir juvelyriką. Čia ji sutiko antrąją pusę ir kartu persikėlė gyventi į Klaipėdą. Susilaukusi sūnaus Uosio, Asta niekur negalėjo rasti ilgaamžės natūralių medžiagų kepurės savo mažyliui, todėl kilo mintis pačiai pasiūti galvos apdangalą. Rezultatu liko patenkinta ne tik ji, bet ir aplinkiniai.

Tai paskatino sukurti savo prekinį ženklą ir produkcija dalintis su visu pasauliu. "Sūnus yra įkvėpėjas. Jei reikia kokio rūbo ar seilinuko ir niekur nerandu, siuvu pati. Tuomet vaikas išbando ir atskleidžia daikto trūkumus. Patobulinę galime dalintis ir su kitais", - sakė naujoje erdvėje vietą prekybai radusi Asta.

MUZIKA. Naujoje erdvėje dažnai vyksta gyvos muzikos pasirodymai. Vytauto MILIAUS nuotr.

Stipri bendruomenė

Eglė SONGAILIENĖ, "Klaipėda ID" Rinkodaros skyriaus vadovė
Atėjusi į erdvę ir pamačiusi joje ir žaidžiančius vaikus, ir keturkojus, įsitikinu, kad su vieta viskas gerai. Jei esantiems žmonėms vaikai ir augintiniai netrukdo, vadinasi, renkasi teisingi žmonės. Vaikų ir gyvūnų buvimas simbolizuoja erdvėje esančią toleranciją.
Vietos, kurioje galėtum tyliai mėgautis aplinka arba su kuo nors pakalbėti, Klaipėdai trūko. Kažkada čia atėjusi pamačiau didelių įmonių vadovus, sėdinčius ant vieno suolelio, ant kito - Savivaldybės atstovus, ant trečio - laisvuosius menininkus. Tai žavi, nes TEMA tapo žmonių susipažinimo vieta.
Kažkada bendruomenė buvo apsistojusi senose gamybinėse faneros fabriko patalpose Liepų gatvėje. Menininkams išsikrausčius toje vietoje atsirado "Light House". Bendruomenė yra stipresnė už vietą. Tai daug žada.

Projektas juda į priekį

Nerijus TILINDIS, "Stemma Management" vadovas
Negali pačiame miesto centre būti tokia negraži vieta. Dėl to "Stemma Management" nupirko "Memelio miestą" ir įgyvendina šį projektą. Norime centrą pagyvinti, matyti vaikščiojančius, poilsiaujančius, pramogaujančius žmones.
Tikėjomės didesniais žingsniais judėti pirmyn, bet reikia suderinti įvairius interesus - miesto, uosto, mūsų, paveldosaugos, visuomenės. Kol viskas bus gražu, užtruks dešimt metų.
Klaipėdos gyventojai nuo neatmenamų laikų skundėsi miesto trūkumais. TEMAI atvėrus duris atsirado puiki proga kurti ir mažais žingsniais judėti į priekį.
Čia renkasi įvairių sričių atstovai, meno entuziastai ir amatininkai. Erdvėje paprasta užmegzti pokalbį ir pradėti naujas pažintis. Visi sutinka, kad iki šiol tokios vietos Klaipėdai trūko. Todėl džiaukimės, bendraukime ir kurkime gerenę ateitį su bendruomene.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder