Lietuvos kariuomenės pirkiniai toliau stebina

Lietuvos kariuomenės pirkiniai toliau stebina

Lietuvos kariuomenė Vyriausybės prašo leidimo nurašyti visureigį „Toyota Land Cruiser 200 AT 42M“. Atrodytų, nieko čia keisto, nes ši transporto priemonė patyrė avariją ir buvo nepataisomai sugadinta.

 Tačiau stulbina kainos. Pasirodo, 2010 m. pagaminto ir nuo 2012 m. kariuomenės naudojamo automobilio likutinė vertė - beveik 270 tūkst. eurų.

Mistiškai sugadintas

„Toyota Land Cruiser 200 AT 42M“ (likutinė vertė neatsižvelgiant į buhalterinėje apskaitoje pripažintą nuvertėjimą - 269 923,71 Eur) 2016 m. mokymų metu pateko į avariją ir buvo nepataisomai sugadinta, todėl Lietuvos kariuomenės vado 2019 m. balandžio 4 d. įsakymu buvo pripažinta nereikalinga ir netinkama naudoti“, - rašoma nutarimo projekte.

Projektą parengusi Lietuvos kariuomenės Nurašymo ir utilizavimo skyriaus logistikos specialistė Daiva Sapagovienė atsisakė atskleisti, kokiomis aplinkybėmis visureigis patyrė avariją, kaip buvo apgadintas, tik pasakė, kad ši „Toyota“ - iš garsiojo visureigių dvyliktuko, kuris Lietuvą galutinai pasiekė 2012-aisiais (pirmieji visureigiai atgabenti 2011 m.). Konkrečiai ši minima „Toyota“ pagaminta 2010 m., įsigyta 2012 m.

Kuo gi šis dvyliktukas garsus? „Vakaro žinios“ dar 2012-aisiais aprašė skandalingą faktą, kad pirmus keturis visureigius vos nuvežus į Afganistano Goro provinciją paaiškėjo, kad jie neatitinka reikalavimų, kurie buvo pirkimo sąlygose, nes kalnuotose vietovėse šarvų svorio neatlaikė važiuoklės. Tiesa, šie keturi automobiliai vėliau buvo pakeisti kokybiškais.

Konkrečiai „Toyota Land Cruiser 200 AT 42M“ kainos nenurodomos. Tačiau likutinė vertė - beveik 270 tūkst. eurų - tikrai gerokai stebina. Tiesa, 2012-aisiais kariuomenė paaiškino, kodėl yra tokia didelė kaina. Esą perkami visureigiai bus pritaikyti kalnuotoms vietovėms, šarvai atlaikys minų sprogimus, automobiliai didžiuliu greičiu galės lėkti net peršautomis padangomis ir t.t.

Kadangi kariuomenė visada perka specifinius, specialiai jos poreikiams pritaikytus objektus, civiliams sunku susivokti, ar kainos nėra išpūstos. Išpūstos ar ne, bet jos tikrai įspūdingos. Vien jau pastarųjų dvejų metų pirkiniai rodo, kad pinigų nešykštima.

 

 

Garsėja įdomiais pirkiniais


Pavyzdžiui, pernai kariuomenė paskelbė, kad už 300 mln. eurų šiemet pirks universalius sraigtasparnius. Tiesa, jų kiekis nebuvo nurodytas.

Pernai kariuomenei perduotos pirmos vokiškos pėstininkų kovos mašinos „Boxer“. Iki šių metų pabaigos mūsų šalį turi pasiekti 88 „Boxer“, kurie mums kainuos 385,6 mln. eurų. Kol kas tai brangiausias pirkinys Lietuvos kariuomenės istorijoje.

Tačiau skandalingiausia iki šiol yra 2014 metais pasirašyta prekių pirkimo-pardavimo sutartis su bendrove „Nota Bene“.

Ši sutartis buvo pakrikštyta „auksinių šaukštų“ istorija, mat kariuomenei, pavyzdžiui, buvo įsiūlyta pjaustymo lentelė už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus; duonriekis peilis už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje - 13 eurų; kepsniams naudojama šakutė už 184 eurus, kiaurasamtis už 70 eurų, sietelis už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai už 243 eurus bei 258 eurus ir t.t.

Dėl šios istorijos bendrovės „Nota Bene“ buvęs direktorius Andrius Jazgevičius pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir svetimo prekės ženklo naudojimo. Jam skirta 7000 eurų bauda ir nurodyta atlyginti Lietuvos kariuomenei padarytą daugiau kaip 4000 eurų materialinę žalą ir sumokėti 750 eurų įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder