Klaipėdos universiteto bibliotekoje kilo sumaištis

Klaipėdos universiteto bibliotekoje kilo sumaištis

Klaipėdos universiteto (KU) biblioteka, kurioje sukaupta apie 300 tūkst. įvairių leidinių, po švietimo įstaigų reformos atsidūrė podukros vietoje – skubiai išsikrausto iš patalpų, nes jos buvo perduotos Lietuvos muzikos ir teatro akademijai (LTMA).

Kristijono Donelaičio gatvėje įsikūrusios KU bibliotekos darbuotojams liepta per balandžio mėnesį išsikraustyti su visa manta. Tai jie ir daro – pakuoja knygas, albumus, žurnalus, ryšulius krauna į kartono dėžes.

Apskaičiuota, kad visi popieriniai leidiniai sveria apie 25 tonas. „Žinojome, kad anksčiau ar vėliau teks kraustytis kitur, bet terminas, per kurį liepta viską sudėlioti ir išvežti į kitus fakultetus, pernelyg trumpas – žmonės pluša išsijuosę“, – pasakojo bibliotekos vadovė Dalia Kašinskienė.

Naujoms patalpoms įrengti lėšų neatrandama, knygų fondų turtas skaidomas, perkeliamas ten, kur yra vietos. Bibliotekininkai pasijuto kaip čigonai: vos tik situacija pasikeičia, taboras kelia sparnus.

Didžioji knygų dalis bus laikinai saugoma KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto patalpose. Tikimasi iki rudens jas suremontuoti, pritaikyti bibliotekos ir lankytojų poreikiams.

Uostamiesčio akademinė bendruomenė tilindžiuoja pavojaus varpais – iškilo reali grėsmė prarasti itin vertingus spaudinius. Tarp jų yra XVII a. pradžioje spausdintų knygų, rankraščių, periodikos leidinių. Nemenką iškraustomo lituanistikos lobyno dalį sudaro XIX a. išeivijos leidiniai.

Vien JAV gyvenusio bibliofilo Kazio Pemkaus (1920–1996) universitetui dovanotų knygų rinkinys sudaro apie 70 tūkst. egzempliorių. „Saugome ir tokius leidinius, kokių nerasite sostinės Martyno Mažvydo bibliotekoje, tai – nacionalinės vertės turtas.

Ar bibliofilai dovanotų mums savo rinkinius žinodami, kad jie bus blaškomi iš vienos vietos į kitą?“ – vienu balsu klegėjo bibliotekininkės.

Sumaištį sukėlė permainos – KU Menų fakultetui tapus LMTA padaliniu, pagal panaudą eksploatuotas priestatas K.Donelaičio gatvėje su biblioteka perduotas naujiesiems šeimininkams.

Per 3 aukštus įrengta biblioteka virto galvos skausmu ir Klaipėdos universitetui, ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijai. Pastarajai ten sukauptų knygų, mokslinių disertacijų, studentų darbų nereikia.

Vilniuje esanti LMTA vadovybė pareikalavo, kad KU administracija už bibliotekos patalpų nuomą per mėnesį atseikėtų maksimalią 5000 eurų sumą arba išsikraustytų kur nors kitur.

„Nutarėme, kad universitetui verčiau surasti kitas patalpas, jas suremontuoti ir ten įkurdinti biblioteką“, – kalbėjo neseniai KU rektoriumi išrinktas profesorius Artūras Razbadauskas. Ketvirtį amžiaus Klaipėdoje gyvuojantis universitetas – itin svarbus mokslo ir švietimo židinys Vakarų Lietuvos regione.

Bet biblioteka glaudėsi nepritaikytose, dar sovietmečiu įrengtose patalpose – ankstesni rektoriai apie naujas statybas tik kalbėjo. A.Razbadauskas turi vilties, kad problemas pavyks išspręsti: „Dar šiemet numatome parengti naujo medijų centro pastato su biblioteka projektą. Jį statytume universiteto miestelyje.“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder