Klaipėdos pašto virsmas: muziejus, rašto mokykla, seminarija?

Klaipėdos pašto virsmas: muziejus, rašto mokykla, seminarija?

Susisiekimo ministerija kartu su valstybės valdoma AB Lietuvos paštas kviečia tarpinstitucinę darbo grupę į pirmą posėdį po karantino. Jai bus pristatomos visuomenės atstovų idėjos dėl Klaipėdos ir Kauno centrinių pašto pastatų įveiklinimo.

Planuojama, kad grupės susitikimas įvyks liepos 2 d.

Kovo mėnesį vykusių renginių metu, Klaipėdos ir Kauno miesto bendruomenės, visuomenės bei verslo atstovai pristatė savo idėjas, kurios jų manymu, leistų surasti geriausią ir tinkamiausią sprendimą dėl Klaipėdos ir Kauno centrinių pašto pastatų pritaikymo visuomenės reikmėms.

Klaipėdos centrinio pašto pastate Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius mato (LDS KS) įrengtą Klaipėdos miesto galeriją-muziejų. Anot iniciatyvos autorių, dailės palikimo išsaugojimo Klaipėdos mieste koncepcija ir veiksmų programa suformuota dar 2016 m., tačiau realių veiksmų iki šiol neatlikta. Daugelio Klaipėdos menininkų kūriniai po jų mirties nugula užmarštyje, nes ne vieno palikuonys neturi galimybių darbų tinkamai saugoti ar eksponuoti. LDS KS kolekcijoje yra apie 200 kūrinių, kurie šiuo metu tik sandėliuojami. Klaipėdos centriniame pašto pastate įkūrus Klaipėdos miesto galerija-muziejų, šiuos unikalius kūrinius galėtų plačiai pamatyti Klaipėdos gyventojai ir miesto svečiai.

Šalia muziejaus idėjos autoriai siūlo įkurti ir profesoriaus A. Kliševičiaus vardo kaligrafijos ir rašto meno mokyklą, kuri skatintų visuomenės kūrybišką mąstymą ir ugdytų praktinį meninį gebėjimą, sudarant palankias sąlygas (įrengtos auditorijos, profesionalūs lektoriai, suteikiamos priemonės) bendruomenei aktyviai dalyvauti kūrybinėje veikloje.

Taip pat, anot LDS KS, pastate galėtų įsikurti ir jaunųjų menininkų rezidentūra.

Idėjų pristatymo metu dėl Klaipėdos centrinis pašto pastato pritaikymo visuomenės poreikiams pasiūlymą pateikė ir Telšių vyskupijos kurijos atstovai, kad dalis Klaipėdos centrinio pašto pastato galėtų tapti kunigų seminarija, piligrimų ir mokymų centru, dėl išskirtinės pastato istorijos ir tinkamos lokacijos vakarų Lietuvoje.

Tuo metu Kaune susibūrusi architektų iniciatyvinė grupė „Paštininkai“ pristatė idėją Kauno centriniame pašto pastate įkurti architektūros muziejų. Anot idėjos autorių, Lietuva, skirtingai nei kitos Europos šalys, tokio muziejaus neturi. Išskirtinės architektūros pastate šis muziejus puikiai atliktų savo švietėjišką funkciją. Be to, kaip teigia iniciatyvinė grupė, šalia muziejaus galėtų veikti restoranų, kompaktiškų biurų ir net apartamentų erdvės.

Susisiekimo ministerijos suburtoje tarpinstitucinės darbo grupės veikloje dalyvauja ministerijos, Lietuvos pašto, Vyriausybės, Kultūros ministerijos, Seimo, paveldosaugos atstovai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder