Klaipėdiečiai vienijasi - renka lėšas geradariui

Klaipėdiečiai vienijasi - renka lėšas geradariui

"Dabar jau Velykos bus ramesnės", - lengviau atsiduso klaipėdietis Vitalijus Chomičenkas.

Vyras neslėpė dar sunkiai ir pats galintis patikėti, kad susivieniję iniciatyvūs klaipėdiečiai renka lėšas, kad padėtų padengti jam skirtą nemenką baudą - 6 000 eurų. "Dar negaliu apie tai ramiai kalbėti, vis byra ašaros", - prasitarė.

Po to, kai "Vakarų eksprese" parašėme apie tai, kad asocialiose ar nepriteklių kamuojamose šeimose augančiais mažaisiais klaipėdiečiais besirūpinantis V. Chomičenkas vietoj padėkos už tokią veiklą iš valstybės sulaukė bausmės, atsirado daug neabejingų žmonių.

Vakar vyras džiaugėsi, kad į jo sąskaitą neabejingi klaipėdiečiai jau pervedė 480 eurų.

"Pagal pasirašytą taikos sutartį 6 tūkstančius turiu sumokėti per dvejus metus, tad kiekvieną mėnesį iš savo vargano 600 eurų atlyginimo turiu pervesti 250 eurų. Dabar du mėnesius bus ramiau. Kai pamačiau, kad klaipėdiečiai taip susivienijo ir padeda man, negalėjau sulaikyti ašarų. Sėdėjau prie kompiuterio ir verkiau. Iš karto atsirado daugiau jėgų", - vakar pasakojo V. Chomičenkas ir kvietė ketvirtadienį būtinai apsilankyti jo skurstančioms šeimos organizuojamoje Velykų šventėje.

"Kaip tik dabar ruošiu dovanas šeimoms. Geri žmonės nupirko maisto produktų, tad šeimos gaus ir kiaušinių, ir aliejaus, cukraus, duonos... Paruošiu ir šventinį stalą", - V. Chomičenkas džiaugėsi, kad, sulaukęs neabejingų klaipėdiečių paramos, gali lengviau kvėpuoti ir visą savo energiją skirti kitiems.

Priminsime, kad į nepavydėtiną istoriją V. Chomičenkas įsipainiojo dėl to, kad aplaidžiai tvarkė prieš 23 metus jo įsteigto vaikų socialinės pagalbos centro darbštumo ugdymo mokyklos "10 talentų" buhalteriją.

Per daugybę metų valstybei susidarė nemenka, 18 tūkst. eurų siekianti, skola. 2017-aisiais "10 talentų" buvo iškelta bankroto byla, buvo paskirtas bankroto administratorius. Bylinėjimasis šiemet balandžio pradžioje baigtas Klaipėdos apylinkės teismo patvirtinta taikos sutartimi. Pagal šią sutartį bankroto administratoriaus atsisakė ieškinio, o V. Chomičenkas per artimiausius dvejus metus privalo sumokėti 6 000 eurų.

Ėmėsi veiksmų

Ši istorija sulaukė nemenko atgarsio. Viešojoje erdvėje žmonės piktinosi, kad mūsų šalyje šitaip atsilyginama geradariams.

Praėjusią savaitę feisbuke buvo sukurta Vitalijaus Chomičenko paramos grupė, žmonės dalijasi geradario istorija ir jo sąskaita, į kurią galima pervesti paramą.

"Būtų puiku, jei pavyktų surinkti 6 000 eurų ir Vitalijus galėtų padengti visą jam skirtą baudą. Be to, tai galėtų būti tęstinis projektas ir nuolatinė pagalba pas Vitalijų ateinantiems vaikams", - sakė viena iš paramos grupės iniciatorių dizainerė Monika Gustaitė.

"Klaipėdiečiai - neabejingi žmonės. Žinome ne vieną pavyzdį, kai susivieniję žmonės nuveikia didžiulius darbus. Kai atsiranda bendra inercija, energija - vyksta dideli dalykai", - antrino ir studijos "Grock" įkūrėjas, muzikantas Linas Švirinas.

Su kitais muzikantais socialinėje erdvėje jis diskutavo ir apie tai, kad būtų galima surengti paramos koncertą.

"Vitalijaus duona"

M. Gustaitė sakė iki šiol nieko nežinojusi apie V. Chomičenką, tik kartais matydavo jį vaikščiojantį gatvėse apsuptą būrelio vaikų.

Praėjusį penktadienį nuvykusi pas geradarį pasitarti dėl galimybės paskelbti jo sąskaitą, M. Gustaitė turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su jo veikla. Mergina neslėpė nuostabos, kad ir po tokių išgyvenimų, V. Chomičenkas toliau tęsia veiklą - vietoje buvusio centro "10 talentų" įsteigė asociaciją "20 talentų" ir toliau padeda ne tik vaikams, bet ir sunkiau besiverčiančioms šeimoms. Jo įkurtame centre lankosi apie 70 vaikų.

"Gaila, nepavyks perteikti visko iš mudviejų susitikimo, tačiau Vitalijaus akys švietė, kai jis pasakojo apie tuos vaikus iš socialinės rizikos šeimų - apleistus, sutrikusio intelekto. Apie jų džiaugsmus ir vargus kalbėjo kaip apie savo.

Jis organizuoja vaikams išvykas, konkursus, eina užstoti prieš nenaudėlius mokykloje, ieško pagalbos jų šeimoms: "Pas vieną berniuką blusų buvo atsiradę ar ko ten, turėjo visus daiktus iš namų išvežti. Turėjau dvi sofas ir išvežėm pas jį į namus. Kitai šeimąi malkų suradom...", - pasakojo Vitalijus. Istorijų per 23 veiklos metus - galybė.

Išeinant pasakojo, kad perka duonos iš duonos kombinato. Nepjaustytos, sako, kad ji visai kitokia, skani, vaikai gardžiuojasi, vadina Vitalijaus duona. Pasakiau, kad ir aš mėgstu ten nusipirkti ir visada, vos įlipusi į mašiną, puolu laužti "papentuko". O jis mane pradėjo tempti link savo mašinos, sako: "Duosiu tau vieną." Nors spyriojausi, kad nereikia, vis tiek teko paimti...

Apsikabinom. Sėdau į mašiną, atsilaužiu duonos gabaliuką ir žinau, kad turiu padaryt daugiau", - susitikimą su V. Chomičenku vaizdžiai prisiminė dizainerė.

Pasak jos, V. Chomičenkas yra žmogus, kuris daro gera kitiems, nes negali nedaryti.

Sąskaita norintiems prisidėti:

Vitalijus Chomičenkas
LT 527300010001604761
"Swedbank"
Paskirtis: pagalba - paskola.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder