Klaipėdiečiai  Girulių miško kirsti neleis

Klaipėdiečiai Girulių miško kirsti neleis

Penktadienį 13 val. Klaipėdos savivaldybėje vyko uždaras pasitarimas dėl miesto bendrojo plano keitimo. Tuo metu prie jos piketavo gerokai daugiau kaip 100 klaipėdiečių, kategoriškai pasisakančių prieš tai, kad būtų iškirsta apie 30 ha Girulių miško dėl geležinkelio mazgo plėtros.

Žmonių susirinko gerokai daugiau nei paprastai į piketus pastaruoju metu, dalyvavo nemažai ir jaunimo. Plakatuose buvo rašoma: „Giruliai – Klaipėdos plaučiai. Leiskite Klaipėdai kvėpuoti“, „Išsaugokime mišką, gamtą, namus“, „Klaipėdą naikinti negalima išsaugoti. Kur dedi kablelį tu?“, „SOS Klaipėdos pajūriui“, „Dieve, gelbėk Klaipėdą“, „Ateik gal paskutinį kartą ant smėlėto Lietuvos pajūrio. Giliavandenis uostas Melnragėje – Lietuvos pajūrio laidotuvės“, „Už kiek parduotas Lietuvos pajūris?“, du vaikai laikė plakatą „Neleiskite Klaipėdos gamtai likti tik vaikystės prisiminimu“, du jaunuoliai - „Taršos poveikis sveikatai“, turėtas net eilėmis parašytas plakatas: „Kai bus nukirstas paskutinis medis, kai bus apnuodyta paskutinė upė, kai bus pagautas paskutinis paukštis, tik tada jūs suprasite, kad pinigai netinka maistui“.

Klaipėdiečiai kaltino Susisiekimo ministeriją nepaisančią miesto planų ir Savivaldybės administracijos direktorių Gintarą Neniškį esą savo parašu pritarusiam tokiam vilniečių ketinimui. Svarbiausia, kad tokie sprendimai priimami už visuomenės nugaros, rasti informacijos šiuo klausimu sunku.

Visi laukė 14 val. turėjusio vykti miesto Tarybos posėdžių salėje visuomenės atstovų susitikimo su susisiekimo viceministru Gyčiu Mažeika ir AB „Lietuvos geležinkeliai“ atstovais. Tačiau buvo pranešta, kad visi netilps, kad pateks gal 18-20 žmonių. Be abejo, tai piketuotojus labai nuvylė.

Miesto Tarybos narys Andrius Petraitis, pats sunkiai skindamasis kelią į Savivaldybę, džiaugėsi, kad uostamiesčio bendruomenė tokia aktyvi, kai iškilo grėsmė jos gerovei. Klausimą, dėl kurio susirinko žmonės, jis pavadino makabrišku - geležinkelio plėtra numatoma toje vietoje, kuri miesto bendrajame plane žymima kaip rekreacinė zona. „Tai gražus miškas, per kurį klaipėdiečiai važiuoja dviračiais, paspirtukais. Tarybos nariai tikrai tokiam dalykui dar nepritarė. Jeigu miesto bendrajame plane bus numatyta kirsti Girulių mišką, bent jau aš tikrai jam nepritarsiu“, - sakė A. Petraitis.

Vis dėlto į Tarybos posėdžių salę susigrūdo mažiausiai 40 pikete dalyvavusių žmonių. Susitikimas buvo organizuotas Susisiekimo ministerijos iniciatyva, tačiau jo moderatorius buvo G. Neniškis. Jis bandė suvaldyti minią, kad laikytųsi nors 1 metro atstumo, dalyviams buvo išdalintos kaukės. Diskusija prasidėjo taikiu ir gražiu uostamiesčio gyventojų gestu - klaipėdietė Jurga Petronytė įteikė viceministrui pušies ūglį vazonėlyje su užrašu „Aš myliu mišką“ linkėdama medžius sodinti, o ne kirsti. Tik didelių G. Neniškio pastangų dėka diskusija įvyko palyginti taikiai, kylančios audros laiku buvo gesinamos, todėl buvo galima išgirsti ir ministerijos, ir geležinkelininkų, ir Savivaldybės poziciją.

Visų pirma administracijos direktorius paneigė pasklidusį gandą, esą jis padėjęs jau savo parašą, kad Girulių miškas būtų kertamas. Geležinkelininkai bandė įtikinti, kad kol kas kalbama tik apie miesto centre esančios Klaipėdos centrinės geležinkelio stoties funkcijų iškėlimą. Alternatyvos yra trys: viena nulinė, t. y. palikti taip, kaip yra dabar, antra – Girulių miškas, trečia Kopūstų kaimas. Vicemeras patikino, kad jokie sprendimai dar nepriimti. Kalbama tik apie specialiųjų planų rengimą. Apie išorinio uosto statybą šiuo momentu tikrai niekas nekalba. Šiuo metu prioritetas uosto plėtra pietinėje uosto dalyje. (Girdėjosi replikos, kad tai melas.) G. Mažeikos teigimu, pirmiausia bus nagrinėjamos visos alternatyvos, įskaitant ir Pauosčio stoties plėtrą. Turės būti atliktas strateginių pasekmių aplinkai vertinimas ir poveikio aplinkai vertinimas. Tik tada bus priimamas sprendimas ir tai nutiks greičiau tik po kelerių metų. Klaipėdiečiai bandė daryti spaudimą viceministrui, kad Girulių miškas būtų išbrauktas iš alternatyvų. Ministerijos atstovai tikino, to negalintys padaryti.

G. Mažeika atvyko į Klaipėdą jau ketvirtadienį, kad pats savo akimis pamatytų, apie ką kalbama. Replikų buvo daug ir riebių, norinčių paklausti ar pasisakyti irgi netrūko, planuotas valandos susitikimas gerokai užsitęsė. Ko gero, susisiekimo viceministras įsitikino, kad klaipėdiečiai Girulių miško kirsti neleis. Jie netiki, kad užtektų iškirsti tik 30 ha. Pasak vieno pasisakiusio iš salės, klaipėdiečiai pergyvena dėl kiekvieno nukirsto medžio, tad apie miško kirtimą negali būti nė kalbos. Taigi bus ir bado akcijos, ir prisirišama prie medžių.

Vyriausybė savo sprendimą dėl specialiųjų planų, kuriais numatoma ir didžiulė geležinkelio infrastruktūros plėtra Klaipėdos mieste, žada priimti pirmadienį. Bet tai nebus sprendimas kirsti mišką. Paprasčiau pasakius, turi būti priimtas sprendimas dėl visų alternatyvų nagrinėjimo. O kodėl pradedama nuo Girulių miško kirtimo, aiškaus atsakymo nesulaukta.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder