Kieno patarimų klausėsi Lietuvos prezidentai

Kieno patarimų klausėsi Lietuvos prezidentai

Svarbiausias ir ryškiausias Prezidentūros darbuotojas, žinoma, yra pats prezidentas. Tačiau už jo nugaros stovi kelios dešimtys specialistų, dalijančių patarimus šalies vadovui.

Per beveik 30 metų S. Daukanto aikštėje savo išmintimi su svarbiausiu šalies asmeniu dalijosi ir užsienio politikos vilkai, ir viešųjų ryšių guru. Dalis jų vis dar aktyviai veikia visuomeninėje ir politinėje veikloje, kiti – pasitraukė iš aktyvios ar matomos veiklos.

Portalas tv3.lt peržvelgia ir supažindina su žmonėmis, kurie sudarė Algirdo Mykolo Brazausko, Valdo Adamkaus, Rolando Pakso ir Dalios Grybauskaitės patarėjų komandas.

Sovietiniai pareigūnai ir vytininkas Pirmojo po nepriklausomybės atkūrimo prezidento pareigas ėjusio A. M. Brazausko komandoje dirbo žmonės, savo profesines aukštumas pasiekę dar okupacijos metais.

Užsienio politikos klausimais prezidentui patarinėjo Justas Vincas Paleckis, kuris nuo 1969 m. keturiolika metų užėmė įvairias pareigas Sovietų Sąjungos ambasadoje Šveicarijoje ir Rytų Vokietijoje.

Vėliau išrinktas į Atkuriamąjį Seimą, buvo vienas iš Nepriklausomybės akto signatarų. Dirbo ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje, vėliau 10 metų atstovavo Lietuvai Europos Parlamente.

Prezidento spaudos atstovu dirbo žurnalistas Vilius Kavaliauskas. Po trumpos karjeros Prezidentūroje V. Kavaliauskas dirbo Vyriausybėje ir Seime bei laisvai samdomu žurnalistu. Laisvalaikiu kolekcionuoja valstybinius apdovanojimus, užsienyje yra surengęs savo kolekcijos parodas.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje V. Kavaliausko pavardė šmėžavo dėl to, kad žurnalistas buvo „Vyčio paramos fondo“ pirmininkas. Fondas siekė, kad Vyčio skulptūra atsirastų Lukiškių aikštėje, rinko lėšas jos statybai.

Patarimus A. M. Brazauskui dalino ir buvęs jo bendražygis iš Lietuvos komunistų partijos (LKP) laikų Vladimiras Beriozovas. Politikas buvo LKP antrasis sekretorius, Nepriklausomybės akto signataras. Pripažinta, kad V. Beriozovas yra bendradarbiavęs su sovietų saugumu.

Patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigos prezidento komandoje buvo patikėtos Alvydui Sadeckui. Buvęs kriminalinės policijos vyriausiasis komisaras pasibaigus karjerai Prezidentūroje buvo „Ekskomisarų biuro“ viceprezidentu, o nuo 2000 iki 2008 m. buvo Seimo narys.

Į parlamentą buvęs komisaras pateko su „Naująja sąjunga“. Informacijos ir komunikacijos klausimais A. M. Brazauskui patarinėjo tuometinis Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas Renaldas Gudauskas.

Nuo 2010 m. R. Gudauskas yra Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius.

Pilkieji kardinolai ir politologai Valdo Adamkaus komandoje pirmosios jo kadencijos metu dirbo geras jo bičiulis, verslininkas ir aktyvus Amerikos lietuvių bendruomenės veikėjas Raimundas Mieželis, vėliau vadovavęs V. Adamkaus vardo fondui.

Prezidento komandoje dirbo ir literatūrologas bei kultūros istorikas Darius Kuolys. Pirmojoje vyriausybėje po nepriklausomybės atkūrimo jis ėjo kultūros ir švietimo ministro pareigas, vėliau dirbo įvairiuose institutuose, Vilniaus universitete.

Iki šiol yra aktyvus visuomeniniame ir politiniame gyvenime, partijos „Lietuvos sąrašas“ pirmininkas, praėjusią kadenciją buvo Vilniaus miesto tarybos narys. Vedė politines diskusijų laidas LRT televizijoje ir radijuje, Baltijos televizijoje. 2012 m. buvo pripažintas geriausiu pirmojo XXI a. dešimtmečio Lietuvos literatūrologu.

Nacionalinio saugumo klausimais V. Adamkui patarinėjo Nepriklausomybės akto signataras Albinas Januška. Prieš ir po karjeros Prezidentūroje A. Januška dirbo Užsienio reikalų ministerijoje ir ambasadoriumi.

Dėl savo įtakos priimamiems sprendimams A. Januška kartais buvo vadinamas Lietuvos „pilkuoju kardinolu“ ir priklausė vadinamajai „valstybininkų“ grupei – įtakingiems pareigūnams, veikusiems Užsienio reikalų ministerijoje ir Valstybės saugumo departamente.

Paskutiniais metais A. Januška pasitraukė iš aktyvaus politinio gyvenimo, tačiau kartais komentuoja žiniasklaidai arba dalyvauja viešose diskusijose. 

Užsienio politikos klausimais patarimų V. Adamkus klausėsi iš Egidijaus Meilūno lūpų. Po darbo S. Daukanto aikštėje E. Meilūnas buvo ambasadoriumi Japonijoje, Australijos sandraugai, Filipinų Respublikai, Naujajai Zelandijai, Singapūro Respublikai, Indonezijos Respublikai ir Malaizijai bei Airijoje.

Patarimais ekonomikos klausimais su prezidentu dalijosi viena iš Lietuvos laisvosios rinkos instituto steigėjų ir prezidentė Elena Leontjeva. Po darbo V. Adamkaus komandoje E. Leontjeva atsidėjo publicistinei ir literatūrinei veiklai, yra Lietuvos laisvosios rinkos instituto tarybos pirmininkė.

V. Adamkaus Vidaus politikos ir analizės grupei vadovavo politologas Lauras Bielinis. Įdomu tai, kad 2002 m. prezidento rinkimų kampanijos metu buvo V. Adamkaus konkurento Artūro Paulausko pasitikėjimo komandos narys. Po darbo Prezidentūroje L. Bielinis 2009 m. su paneuropine partija „Libertas“ ketino dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą.

Nuo 2012 m. yra Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, dažnai žiniasklaidoje komentuoja šalies politinį gyvenimą. Yra parašęs knygą apie prezidentę D. Grybauskaitę.

Prezidento patarėjų Ekonomikos ir socialinės grupės vadovu buvo kitas politologas Ramūnas Vilpišauskas. Dabar jis yra Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius.

Kita šio instituto dėstytoja Nerija Putinaitė V. Adamkui patarinėjo švietimo ir studijų klausimais. Vėliau N. Putinaitė buvo švietimo ir mokslo viceministrė. 2016 m. N. Putinaitei buvo suteikta Patriotų premija, tačiau krašto apsaugos ministras Juozas Olekas nusprendė atšaukti šį sprendimą ir nebeskirti premijos.

N. Putinaitė tuo metu žiniasklaidai teigė, kad tokį ministro sprendimą galėjo nulemti jos knygoje „Nugenėta pušis: ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“ išsakyta kritika poetui Justinui Marcinkevičiui.

Vidaus politikos klausimais V. Adamkui patarinėjo dabartinis Europos Komisijos atstovas Lietuvoje Arnoldas Pranckevičius ir buvęs Anykščių rajono meras, komunikacijos ekspertas Darius Gudelis, kuris po darbo V. Adamkui prisidėjo prie keleto partijų rinkiminės strategijos, yra vienas iš krepšinio klubo Vilniaus „Rytas“ savininkų, o neseniai žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad D. Gudelis reguliariai susitikinėjo su premjeru S. Skverneliu.

Pats D. Gudelis teigė, kad premjero rinkimų kampanijos klausimais nekonsultavo.

Konsultacinę pagalbą V. Adamkui teikė ir ekonomistas pats dabar norintis tapti prezidentu – Gitanas Nausėda. Neetatiniu patarėju prezidento komandoje buvo ir verslininkas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Trumpai V. Adamkaus patarėju ir įgaliotuoju atstovu spec. pavedimams buvo politikas, kuris vėliau nugalėjo V. Adamkų prezidento rinkimuose – Rolandas Paksas.

Komunikacijos vilkai Per trumpą R. Pakso prezidentavimą jam patarimus dalijo gausus būrys specialistų. Dabar Europos Parlamente Lietuvai atstovaujančiam R. Paksui S. Daukanto aikštės rūmuose patarinėjo nemažai komunikacijos ir viešųjų ryšių srities profesionalų.

Žurnalistė ir pokalbių laidų vedėja Dalia Kutraitė su R. Paksu dirbo ir vyriausybėje, ir Vilniaus miesto taryboje, ir prezidentūroje. Žurnalistė prezidentui patarinėjo socialinės politikos klausimais.

Vienu svarbiausių strategų, stovėjusių už R. Pakso rinkimų kampanijos, yra laikomas Aurelijus Katkevičius. Prezidentūroje jis dirbo konsultantu informacijos valdymo klausimais.

Po trumpos karjeros R. Pakso komandoje A. Katkevičius grįžo į viešuosius ryšius, o dabar yra žurnalo „Verslo klasė“ vyriausiasis redaktorius.

R. Pakso komandoje dirbo ir viešųjų ryšių specialistas Liutauras Ulevičius. Žurnalistikos ir komunikacijos patirties turintis L. Ulevičius dabar dirba Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovu spaudai.

Patarėja ryšiams su visuomene R. Pakso komandoje buvo dainininkė ir politikė Ona Valiukevičiūtė, atstovu spaudai – Rosvaldas Gorbačiovas. Ona Valiukevičiūtė (nuotr. Fotodiena.lt) Užsienio politikos klausimais prezidentą konsultavo politologas ir apžvalgininkas Alvydas Medalinskas bei diplomatas Petras Vaitiekūnas, diplomatiniais klausimais – diplomatas ir ambasadorius Eitvydas Bajarūnas.

Nacionalinio saugumo klausimais R. Paksui patarinėjo verslininkas Remigijus Ačas, teisėtvarkos klausimais – buvęs generalinis komisaras Visvaldas Račkauskas, jaunimo ir visuomeninių organizacijų klausimais – verslininkas, politinis veikėjas ir oreivis Gintaras Šurkus, neseniai pasikeitęs pavardę į Šiurkus, regionų plėtros ir vietos savivaldos klausimais – tuometinis Ignalinos rajono meras, dabar europarlamentaras, „valstietis“ Bronis Ropė, kuris savo laimę bandė 2014 m. prezidento rinkimuose.

Nemalonumų R. Paksui kilo, kai savo patarėju paskyrė Rusijos verslininką Jurijų Borisovą. Po šio prezidento sprendimo jo komandą paliko dalis patarėjų, pats R. Paksas jau kitą dieną atsiribojo nuo J. Borisovo.

Tačiau tai nepadėjo – ryšiai su J.Borisovu buvo viena iš apkaltos R. Paksui priežasčių.

Grybauskaitei – galvasopis dėl atstovų spaudai Dabartinei šalies vadovei vidaus politikos klausimais patarinėja Mindaugas Lingė. Jis Prezidentūroje ne naujokas – darbavosi ir V. Adamkaus komandoje. D. Grybauskaitei patarinėjo ir dar vienas jos pirmtako komandos narys – Nerijus Udrėnas.

Tačiau skirtingai nei M. Lingė, N. Udrėnas S. Daukanto aikštės rūmuose nebedirba. Po darbo su D. Grybauskaite jis savo ekspertinėmis įžvalgomis dalijosi su Ukrainos Vyriausybe, o dabar eina Klaipėdos uosto valdybos pirmininko pareigas. Gana daug pokyčių matė prezidentės Spaudos tarnyba.

Po D. Grybauskaitės išrinkimo jos atstovu spaudai dirbo žurnalistas Linas Balsys. Po dviejų metų L. Balsys savo noru paliko Prezidentūrą, kaip pats tada teigė, jog pasitraukimo priežastys politinės ir asmeninės - esą nesutapo jo ir prezidentės požiūriai vertinant kai kuriuos politinio gyvenimo aspektus, tad tapo sunku atstovauti prezidentei ir išsakyti jos nuomonę.

Pasitraukus L. Balsiui, jo vietą užėmė Spaudos tarnyboje jau dirbusi Daiva Ulbinaitė. Tačiau atstovė spaudai kuriam laikui buvo pasitraukusi iš Prezidentūros, kai Generalinė prokuratūra ją įtarė nutekinus slaptą VSD pažymoje esančią informaciją naujienų agentūrai BNS.

Kol vyko teismo procesas, D. Ulbinaitės pareigas ėjo LRT žurnalistas Modestas Naudžius, o D. Ulbinaitei išgirdus palankų išteisinantį teismo sprendimą, D. Grybauskaitė priėmė ją atgal dirbti atstove spaudai.

D. Grybauskaitės patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais dirba Lina Antanavičienė. Prieš darbą S. Daukanto aikštėje L. Antanavičienė buvo Nepaprastoji ir įgaliotoji Lietuvos ambasadorė Kinijoje, dirbo Norvegijos ambasadoje ir Užsienio reikalų ministerijoje.

Vyriausiąja prezidentės patarėja nacionalinio saugumo klausimais dirba prieš tai 17 metų VSD praleidusi Živilė Šatūnaitė. Švietimo, mokslo ir kultūros klausimais prezidentę konsultuoja Rūta Kačkutė, kuri neseniai laimėjo Nacionalinio muziejaus direktoriaus konkursą. Teisės klausimais D. Grybauskaitė klausosi Rasos Svetikaitės patarimų, užsienio politikos – Nerijaus Aleksiejūno.

D. Grybauskaitei jos kadencijos metu patarinėjo ir dabar „Telia“ skaitmeninių ir tiesioginių kanalų padaliniui vadovaujanti Giedrė Kaminskaitė-Salters, dabar ambasadoriaus pareigas Suomijoje einantis Valdemaras Sarapinas, Vilniaus politikos ir analizės instituto vadovė, buvusi švietimo ir mokslo viceministrė Virginija Būdienė, politologė, ambasadorė Europos Sąjungoje Jovita Pranevičiūtė-Neliupšienė, nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Vokietijoje Darius Semaška, kalbas D. Grybauskaitei rengdavo rašytoja Renata Šerelytė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder