Kariuomenė šauks ir moteris?

Kariuomenė šauks ir moteris?

Afganistano karo veteranas Zigmas Stankus, nors ir teigė neturintis patirties kariauti su moterimis, vis vien privalomą dailiosios lyties šauktinių tarnybą pavadino absurdu. Ir pateikė atitinkamą pavyzdį:

„Vieną britų kovinį dalinį pastatė į rezervą ir dešimt procentų dalinio papildė moterimis. Galutinis rezultatas - dalinio kovinė parengtis nukrito penkiasdešimt procentų. Kodėl? Nes atsirado vyrų interesas moterims. Ėmė joms asistuoti“.

Gal todėl moterų jūrininkių nebūna net ir žvejybos traleriuose? Nebent dirba laivuose virėjomis. Bet ir tai dažniau pageidaujami virėjai vyrai? Anot Z.Stankaus, toks požiūris į silpnąją lytį - nėra atsitiktinis. Sakoma - moteris laive - nelaimė laive. Vyrai pradeda pyktis, atsiranda konkurencija, ima kovoti dėl moterų. Tiesa, kaip pripažįsta Z.Stankus, Izraelyje ir moterys atlieka privalomą karinę tarnybą. Taip pat ir Lietuvoje yra nemažas procentas funkcijų, kurias gali atlikti moteris kariškė. Pavyzdžiui, dirbti su kompiuteriais ar medicininiame dalinyje. Bet kariuomenėje ar policijoje yra tokių veiklų, kurios moterims, Z.Stankaus teigimu, aiškiai per sunkios:

„Pavyzdžiui, policininkė bando chuliganui ranką užlaužti - ir nepavyksta. Jėgos trūksta. Apgailėtinai atrodo. Patrulė policininkė - tai grėsmė jos porininkui vyrui. Jau buvo tokių nelaimingų atsitikimų, kai patrulei sutrikus, chuliganas jos porininką nudūrė. Turi būti atsižvelgta į moters prigimtį. Truputį kvaila moteriai po purvus šliaužioti, rąstus tampyti. Taip ir patrūkti gali, ir tapti nevaisingomis. Nereikia iš moterų daryti belyčius padarus. Tame ir slypi gamtos grožis, kad moterys ir vyrai tarpusavyje skiriasi. Afganistano kariniuose veiksmuose nei mūsų, nei afganų pusėje moterys nekariavo. Nes moterys gimdo, o ne gyvybę atiminėja. Moters prigimtis - gyvybę duoti“.

Pats biologiškai tinkamiausias gimdymo laikas sutaptų su laiku, kai damos šauktinės atliktų privalomąją karinę tarnybą. O koks Afganistano karo veterano Z.Stankaus požiūris į kares savanores?

„Kaip toj dainoj „oi, noriu, noriu vyro savanorio,“ - nusišaipo Z.Stankus. - Geriau ištekėk už savanorio. Griežtai pasakysiu - yra veiklų, kurių vyrai nuveikti negali, pavyzdžiui, dirbti vaikų lopšelio-darželio auklytėmis, ir yra veiklų, kur moterys netinka. Kuriai moteriai dėl dalyvavimo kariniuose veiksmuose pagerės gimdymo funkcija? Kuriai pridės gerumo braidymas miškais, pelkėmis, tampant ginklą, sunkią kuprinę? Ypač kai dar turime neišnaudotą šauktiniams tinkamų vyrų rezervą. Sovietiniais laikais, jei buvai šauktinio amžiaus, išsisukti iš privalomosios karinės tarnybos buvo beveik neįmanoma. Arba armija, arba kalėjimas. O dabar? Man ta privalomoji moterų karinė tarnyba truputį beprotnamiu kvepia. Gal tada ir kunigus, seminaristus apginkluokime ir padarykime iš jų atskirą kuopą“.

Gal jau trūksta šauktinių vyrų?

Viešosios įstaigos „Karių teisių gynimo centras“ direktorius Laimonas Jakas akcentavo kitą moterų šauktinių idėjos priežastį:

„Kabliukas yra toks, jog kariuomenė nesurenka šauktinių vyrų. Todėl prireikė šauktinių moterų. O kodėl nesurenka šauktinių kontingento? Todėl, kad gadina žmonėms gyvenimus. Su stuburo išvarža ima, kiti - kai atliks tarnybą, jau bus sužlugdyti finansiškai ir persekios antstoliai. Vienas į mus pagalbos kreipėsi dėl to, jog nuomojasi butą ir tarnaudamas armijoje neišgalės mokėti būsto nuomos. Kariuomenės vadovybė šauktiniams aiškina, kad kreditoriai, kol šauktiniai tarnaus, neturės teisės reikalauti palūkanų bei grąžinti kreditą. Bet realybėje taip nėra. Žlugdomi karių, mūsų 20-30 metų piliečių, gyvenimai. Dabar nusitaikys dar ir į moteris? Vyrai yra pakantesni, o moterys - aršesnės. Bus skandalų. Turėtų į šauktinius imti tik 18-19 metų vyrus, na, dar su tam tikromis išimtimis - 20-21 metų, o vyresnių - jau ne. Nes vyresnio amžiaus jaunuoliai jau būna baigę mokslus, prisiėmę kreditų.“

Negi visi Lietuvoje likę šauktinio amžiaus vyrai yra greitųjų kreditų firmelių, lombardų, kredito unijų, bankų klientai? Anot L.Jako, galima sakyti taip:

„Ką tik padėjome vienam šauktiniui parašyti raštą, kuriame jis neatsisako tarnauti, dezertyruoti nesiruošia, bet reikalauja, kad kariuomenė jam atlygintų finansinę žalą, kurią asmeniškai patirs devynis mėnesius tarnaudamas. Kai išsiuntė tokį raštą, po savaitės kariuomenė pranešė, kad į šio šauktinio vietą naujas šauktinis atsirado. Kvailiais apsimeta.

Todėl griežtai pasisakau prieš moteris šauktines. Kokios kariuomenės Lietuvai reikia? Ar lažą velkančios, ar motyvuotų karių? Pirma reikia susitvarkyti savo kiemą, o tada galvoti apie šauktines merginas. Iš visų Lietuvos moterų, pagal amžių galinčių būti šauktinėmis, savo noru į karinę tarnybą ateina tik 4 proc. Nors, remiantis NATO standartais, šimte karo mokyklos kariūnų moteris turėtų sudaryti 10 proc.

Bus demografinė katastrofa, jei jaunos moterys vietoj gimdymo, naujos kartos auginimo bus verčiamos kasti apkasus ir šaudyti.“

Kiek kitokius procentus nei teigė L.Jakas, nurodė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas, kapitonas Gintautas Ciunis. Pasak G.Ciunio, Lietuvos kariuomenėje šiuo metu tarnauja apie 1800 moterų, tai yra apie 12 proc. viso karių skaičiaus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder