Karantino pabaigos laukiantis verslas ruošiasi naujiems iššūkiams

Karantino pabaigos laukiantis verslas ruošiasi naujiems iššūkiams

Šią savaitę sukanka mėnuo nuo dienos, kai Lietuva ir jos gyventojai priversti gyventi karantino sąlygomis. Griežta apsauga nuo koronaviruso paveikė ne tik gyventojus, bet ir verslą - vieni veikia ribotai, kiti užsidarė ir laukia karantino pabaigos. Ir nors valdžia pažadėjo sąžiningam verslui padėti, kai kurie skaičiuoja, kad atsigauti prireiks bent kelių mėnesių.

"Vakarų ekspresas" pasidomėjo, kaip pirmasis karantino mėnuo praėjo Klaipėdos barams, kavinėms ir restoranams. Ir nors optimizmu trykšta ne visi, didelės viltys dedamos į artėjančią vasarą.

Gimė mintis naujam projektui

Herkaus Manto gatvėje veikiantis baras-restoranas "Eldorado" dėl karantino buvo priverstas trumpinti darbo laiką - dirbama nuo 11 iki 15 val. Ir nors maitinimo įstaiga svarstė visiškai užsidaryti, buvo priimtas sprendimas tęsti veiklą dėl lojalių klientų.

"Sekasi sunkiai. Dirbame su vienu darbuotoju. Krizė skaudžiai sudavė per apyvartą - ji krito 90 procentų. Nors žmonių ir nedaug, bet juos pamaitiname. Buvome nusprendę restoraną uždaryti, bet pasigirdo klientų prašymų to nedaryti. Todėl nusprendėme gaminti bent pietus", - "Vakarų ekspresui" sakė restorane "Eldorado" laikinai einanti direktorės pareigas Viktorija Lekavičienė.

Veiklą tęsti nusprendęs "Eldorado" karantino metu rado idėjų - restoranas vakar pradėjo išskirtinių picų gamybą, kurias visi norintys gali užsisakyti į namus tiek internetu, tiek telefonu. Pasak V. Lekavičienės, tikimasi, kad naujas projektas leis lengviau išgyventi karantiną.

"Esant kriziniam laikotarpiui, atsirado minčių. Restoranas uždarytas, dirba tik pietų metu, tad sugalvojome projektą. Sukūrėme picos receptą.

Tikiuosi, kad naujas projektas padės šiek tiek padidinti gyvybės eliksyro atsargas. Dabar pasieksime didesnį klientų ratą.

Internetu paslaugas teikdavome ir anksčiau. Bet ir šioje srityje prekyba sumažėjo. Atsiradus naujam projektui, stengsimės dirbti ilgiau.

Bet mes ne tik maisto gaminimu užsiimame. Iki karantino kiekvieną penktadienį ir šeštadienį rengdavome muzikinius vakarus. Po karantino tai tęsime. Tikiuosi, kad žmonės bus pasiilgę gyvos muzikos. Dabar "Eldorado" kiekvieną penktadienį groja muziką internetu. Mus pasiekia nemažai klientų, mūsų nepamiršta, taip lengviau leisti karantiną namuose", - teigė baro vadovė.

NEŽINOMYBĖ. Baiminamasi, kad artėjanti vasara nebus kaip ankstesnės - ne visi tiki, kad pasibaigus karantinui žmonės plūs į kavines ar restoranus. Egidijaus JANKAUSKO asociatyvi nuotr.

Ji pridėjo, kad jeigu valdžia prisidės prie nuostolių kompensavimo, esamomis sąlygomis veiklą būtų galima tęsti iki birželio.

"Po karantino atsitiesti gali prireikti dviejų mėnesių. Daug priklausys nuo valdžios pastangų gaivinti verslą. Jeigu nebūtų valdžios paramos, būtume užsidarę. Nors iš esmės dabar nėra didelio skirtumo - dirbi ar ne, apyvartos vis tiek beveik nėra. Faktas tas, kad valdžios parama yra gyvybiškai svarbi ne tik atlyginimų, bet ir apyvartinių lėšų kompensavimui. Tikimės, kad po karantino žmonės daugiau dėmesio skirs vietinėms maitinimo įstaigoms", - sakė moteris.

"Senoji Hansa" tikisi atsigauti liepos mėnesį

Populiarios Klaipėdos senamiestyje veikiančios kavinės "Senoji Hansa" ir Palangoje J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusių kavinių "Vila Gražina" ir "Senoji Hansa" savininkas Ramūnas Pocevičius neslėpė optimizmo, kad iki šiol pavyko išsaugoti visas 50 darbo vietų.

"Kreipiausi į savo darbuotojus ir patiems pasiūliau priimti sprendimą. Žmonės, aišku, blaškėsi, bet aš pakalbėjau su kiekvienu asmeniškai. Pasiūliau pasirinkti - ar išeiti mokamų atostogų, ar imti biuletenį ir panašiai. Apie jokias nemokamas atostogas ar kažkokius atleidimus nebuvo net kalbos", - atviravo R. Pocevičius.

IŠSAUGOJIMAS. Pasak Ramūno Pocevičiaus, jam pavyko išsaugoti visas turimas 50 darbo vietų. Asmeninio archyvo nuotr.

Ramūnui kėlė juoką vilniečių "bankrutavimai" jau antrą karantino dieną. Dar iki tol, kol Vyriausybė nebuvo paskelbusi, ar rems ir kiek rems, jis jau pradėjo dėliotis planą, kaip išgyventi.

"Dabar, kai valstybė teikia tokią paramą, aš labai dėkingas už tai, - tęsė pašnekovas. - Aš viską kuo puikiausiai ir laiku susitvarkiau. Dabar mano tikslas - negalvoti, kiek ilgai išsilaikysiu, o linkėti Vyriausybei, kad nesušvelnintų karantino priemonių. Tik tada galiu tikėti pradėti darbuotis nuo liepos pradžios.

Verslininkas smulkiai papasakojo, kokią paramą gavo jo verslas - tai ir kompensuojamos prastovos, ir palūkanos, kurias sutiko atidėti bankai. Svarbiausia, pasak pašnekovo, kad įmonė nebūtų turėjusi įsiskolinimų iki tol.

"Žinoma, vasara jau nebebus tokia, kokia būdavo anksčiau. Uostamiesčio Anikės aikštėje sunku tikėtis daug užsieniečių. Neaišku, kaip Palangoje pavyks atnaujinti koncertus kavinėje "Vila Gražina". Dabar svarbu, kiek žmonės turės kantrybės išlaukti, kiek ilgai išbus namuose, - svarstė R. Pocevičius.

Teko užsidaryti

Kur kas liūdniau karantiną išgyvena vieno žinomo uostamiesčio baro-restorano savininkas. Prisistatyti nenorėjęs verslininkas (vardas redakcijai žinomas) teigė, kad dėl esamos situacijos jis buvo priverstas uždaryti ir viešbutį, ir barą, ir restoraną. Tačiau atlyginimai darbuotojams vis dar mokami.

Pasak jo, nereikėtų tikėtis, kad po karantino žmonės plūs į vietinius viešbučius ir restoranus.

"Esame visiškai uždaryti. Visi darbuotojai yra išėję į prastovas, direktorius ir buhalterė - dalinai, reikia pildyti dokumentus, dirbame sutrumpintą laiką. Gyvename nežinioje. Laukiame, kada galėsime pradėti iš naujo dirbti. Tačiau ir tada viso tempo nebus - verslas tik pradės atsigauti. Nemanau, kad žmonės pirmą dieną po karantino eis į barus švęsti, įpročiai ir finansinės galimybės taip greitai nepasikeis. Tai atsilieps gana ilgam laikui.

Optimistinis požiūris, kad žmonės skubės išleisti pinigus pačioje Lietuvoje. Tai finansiškai palietė daugelį. Galbūt žmonės ir keliaus daugiau Lietuvoje, galbūt bus stovyklavietėse, pigesniuose viešbučiuose. Tačiau tai pasijaus bet kokiu atveju", - neabejojo baro-restorano Klaipėdoje savininkas.

Jis priminė, kad daugeliui uostamiesčio verslų yra aktualus užsienio turistų srauto klausimas. Tad jeigu vasarą Klaipėdoje sumažės turistų, sumažės ir pelnas.

"Jeigu pratęs karantiną, matysime, ką siūlys Lietuvos bankai. Jau dabar laukiame patvirtinimo dėl paskolų. Apyvartinių lėšų neturime visiškai. Išlaikome visus darbuotojus, stengiamės, bet neturint apyvartinių lėšų tai yra ganėtinai sudėtinga.

Galimybę maistą užsisakyti internetu svarstėme, bet pasikalbėję su kitais vietiniais verslais nusprendėme, kad maistas išsinešti yra populiarus tiems patiems objektams, kurie ir anksčiau tuo užsiėmė", - sakė savininkas.

Viltis - vasara

Karantino pabaigos su nekantrumu laukia ir šeimos restoranas "Piccolini". Pasak jo atstovo Lino, Klaipėdos barai ir restoranai atsidūrė kurortinių maitinimo įstaigų kailyje - visos viltys dedamos į artėjančią vasarą.

Jis patikino, kad esamoje situacijoje šeimos restoranas taip pat būtų pajėgus ištempti iki birželio.

"Turbūt, kad gyvename taip pat liūdnai kaip ir visi kiti. Laukiame karantino pabaigos. Be abejo, būtų blogai, jeigu karantinas būtų pratęstas ir gegužę. Bet tiek ištemptume. Viltis yra vasara, kuri, nors ir trumpa, bet visiems naudinga. Dirbame labai minimaliai - išsinešti nuolatiniams klientams gaminame dienos pietus.

Dirbame pagal nuotaiką - vieną dieną žiūrime į laikrodį ir laukiame, kitą dieną nelaukiame, uždarome duris ir einame namo.

Ruošiamės vasarai kaip koks sezoninis miestas Šventoji ar Palanga", - sakė Linas.

Ir nors "Piccolini" taip pat teikia galimybę maistą užsisakyti į namus, šeimos restorano atstovo teigimu, tai šiuo metu nėra itin pelninga veikla.

Visgi jis, skirtingai nei kitų barų-restoranų atstovai, tiki, kad žmonės po karantino daugiau dėmesio skirs vietinei kultūrai.

"Internetu teikėme paslaugas ir anksčiau. Šioje srityje didelio pelno nėra, tačiau bent atsiranda galimybė "žaisti" darbą. Tikiu, kad po karantino žmonės daugiau dėmesio skirs vietinėms maitinimo įstaigoms. Žmonės nebegali tiek laiko sėdėti namie, jiems reikia bendravimo.

Tas etapas galbūt geras apmąstyti, ką darėme gero ir blogo. Tačiau tai naudinga tik tam, kas ruošiasi ateičiai. O mes tai ir darome. Jau ir baldus šią savaitę vešime, atsispausdinsime naują meniu. Su nekantrumu laukiame vasaros", - teigė Linas.

Informacija

Startavo nauja finansinė priemonė, skirta teikti lengvatinių paskolų paraiškas smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms, pritrūkusioms apyvartinių lėšų sutrikus atsiskaitymams iš įmonių pirkėjų, kurių veikla dėl karantino buvo nutraukta ar apribota. Ši priemonė leis smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms pasiskolinti lėšų, kurios negautos už išrašytas ir neapmokėtas sąskaitas faktūras. Maksimali paskolos suma galės siekti iki 100 tūkst. Eur.
Lietuvos bankas, bendradarbiaudamas su UAB "Investicijų ir verslo garantijos" ("Invega"), parengė skatinamąją finansinę priemonę "Apmokėtinų sąskaitų paskolos" (toliau - Priemonė), kuriai pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Priemonę valdo ir įgyvendina "Invega".
Paskolos gavėjas turi būti išlaikęs bent 50 proc. darbuotojų, palyginti su tuo skaičiumi, koks buvo 2020 m. kovo 1 dieną. Atsižvelgiant į Europos Komisijos nustatomas valstybės pagalbos teikimo sąlygas, bus tikrinamas paskolų gavėjų mokumas 2019 m. pabaigoje. Įmonė Juridinių asmenų registrui turi būti pateikusi finansines ataskaitas už 2018 m. ir 2019 metus. Papildomai bus vertinamas įmonės kreditingumas, siekiant užtikrinti valstybės išteklių grįžtamumą. Sąskaita, už kurią bus teikiama paskola, turi būti išrašyta nuo 2020 m. sausio 16 d. iki 2020 m. kovo 16 dienos. Finansinės pagalbos sulauktų pateikusios paraišką įmonės, kurių pateiktas sąskaitas įmonės mokėtojos patvirtino kaip neapmokėtas arba iš dalies apmokėtas.
Minimali paskolos suma yra 1 000 Eur, maksimali priklausys nuo įmonės dydžio pagal tris kategorijas ir jose galėtų siekti iki 10 000 Eur, 30 000 Eur, 100 000 Eur.
Paskolos teikiamos 12 mėnesių laikotarpiui. Paskolos sutarties terminas gali būti pratęstas, tačiau bet kuriuo atveju paskolos sutarties terminas negali būti ilgesnis nei 36 mėnesiai. Paskolų palūkanos bus gerokai mažesnės už rinkos kainą.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder