Įtampa KUL: patikrinimai ir kritika vadovui

Įtampa KUL: patikrinimai ir kritika vadovui

Praėjusios savaitės pabaigoje Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) darbą ėmėsi tikrinti kelios įvairios komisijos ir institucijos. Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras pareiškė, kad nustatyta daug infekcijų kontrolės pažeidimų.

Viešai pasigirdo siūlymų nušalinti ligoninei vadovaujantį Vinsą Janušonį, bet Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teigia, kad linčo teismo nebus.

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad stabdoma Klaipėdos universitetinės ligoninės veikla, paliekant sveikatos paslaugų teikimą tik Akušerijos ir ginekologijos, Onkologijos bei Infekcinių ligų skyriuose.

Toks sprendimas priimtas po medikų pranešimų apie galimus pažeidimus gydymo įstaigoje ir po susitikimo su medikų profesinėmis sąjungomis.

Taip pat pranešta, kad į ligoninę patikrinimui vyksta komisija iš SAM, Higienos instituto, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento atstovų.

Pirmadienį A. Veryga spaudos konferencijoje teigė, kad nustatyta daug pažeidimų.

"Vizitas penktadienį ir šeštadienį parodė, kad vis dėlto daugelis nuogąstavimų pasitvirtino (...).

Ekspertų vertinimu, buvo tikrai labai daug rizikos tiek personalui, tiek pacientams užsikrėsti, buvo daug kryžminės taršos, tinkamai neorganizuota infekcijų kontrolė", - pirmadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė A. Veryga.

Pasak jo, svarstoma patikrinimo komisiją siųsti ir į kitas įstaigas, dėl kurių gaunama pranešimų apie galimus infekcijų kontrolės pažeidimus.

Ir reikalauja nušalinti, ir gina

Viešai pasirodė reikalavimų imtis veiksmų dėl padėties KUL.

Ligoninės Sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga prašo nušalinti KUL vyriausiąjį gydytoją Vinsą Janušonį, pirmadienį pranešė profsąjungos pirmininkas Dainius Burdulis, nurodęs, kad COVID-19 epidemijos metu jis esą neužtikrino visiems darbuotojams saugių darbo sąlygų, o pacientams - kokybiškų ir prieinamų sveikatos priežiūros paslaugų ir taip sukėlė pavojų gyvybei ir sveikatai.

D. Burdulio teigimu, tokį siūlymą palaiko apie 300 KUL darbuotojų.

Nušalinti V. Janušonį siūlo ir Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė.

"Klaipėdos universitetinė ligoninė patiria kolapsą: COVID-19 nestabdomai plinta visoje ligoninėje, darbuotojai neaprūpinti apsaugos priemonėmis, vienas po kito uždaromi skyriai, serga 36 medikai, išsami informacija neteikiama nei jos darbuotojams, nei visuomenei, darbuotojai persekiojami už tai, kad atskleidžia tikrąją situaciją.

Visa tai rodo Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovų negebėjimą suvaldyti krizę, užkirsti kelią infekcijos plitimui, burti medikus bendram sutelktam darbui ir kelia realią grėsmę ir medikų, ir pacientų gyvybėms", - viešai kreipėsi politikė.

Taip pat pirmadienį buvo išplatintas KUL jungtinės profesinių sąjungų atstovybės raštas dėl D. Burdulio pasisakymų.

Raštą pasirašę Vida Šereikienė ir Vytautas Grykšas teigia, kad jų atstovaujamos profesinės sąjungos, vienijančios 702 gydytojus ir slaugytojus, atsiriboja nuo D. Burdulio "politinių insinuacijų".

"Skambiai viešumoje prisistatančios profesinės sąjungos, neva vienijančios 300 Klaipėdos universitetinės ligoninės narių, vadovo D. Burdulio teigimu, jis atstovauja visos ligoninės darbuotojų nuomonę.

Turimais patvirtintais duomenimis, D. Burdulio atstovaujamą profesinę sąjungą sudaro 8 nariai kartu su juo, ne 300, kaip klaidingai teigiama viešumoje. <...> D. Burdulio asmeninė nuomonė neatitinka objektyvios ligoninės medikų nuomonės, tai taip pat nėra Klaipėdos universitetinės ligoninės darbuotojų profesinių sąjungų nuomonė.

Tokie politinio pobūdžio D. Burdulio pareiškimai yra neatsakingi, įneša sumaištį, kenkia darniai sutelktai kovai prieš COVID-19 virusą", - teigiama rašte.

Linčo teismo nebus

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pirmadienį spaudos konferencijoje komentavo, kad V. Janušonis pakviestas į šį ketvirtadienį vyksiantį miesto Tarybos posėdį, kur Tarybos nariams pateiks išsamią informaciją apie situaciją.

"Galbūt jau bus aiškios tam tikros Sveikatos apsaugos ministerijos komisijų išvados, vertinimai, padės susidaryti visą vaizdą Tarybos nariams.

Neabejotinai bus aktyvuojama ar stipriai motyvuojama stebėtojų taryba, kad imtųsi tiesioginės stebėsenos tų procesų. Po Tarybos posėdžio ir informacijos išklausymo bus sprendžiama dėl tam tikros stebėsenos užtikrinimo iš politinio lygmens, iš Tarybos lygmens", - kalbėjo V. Grubliauskas.

Pasak jo, dabar kalbėti apie kokius nors nušalinimus nereikėtų.

"Gyvename teisinėje valstybėje, visos procedūros turi būti atliekamos pagal numatytas teisines procedūras, laikantis visų reikalavimų <...>.

Pagrindinės komisijos, kuri dirbo ir šeštadienį, išvadų dar niekas nematė. Kai jos bus pateiktos oficialiai, bus galima vertinti tą informaciją ir daryti sprendimus. Linčo teismas nėra ta procedūra, kuri būtų skatinama ar toleruojama, kad ir kaip kai kam to norėtųsi", - teigė meras.

Siūlo klausytis daugumos

Pats V. Janušonis "Vakarų ekspresui" sakė, kad jam primetami kaltinimai yra abstraktūs.

"Nėra kaltinimų kažkuo konkrečiu, jie abstraktūs. O dėl profesinės sąjungos, kur yra 8 nariai, įskaitant pirmininką poną Dainių Burdulį, juolab kad jis pats ne medikas yra, jis yra fizikas, nežinau, ką jis atstovauja.

Profesinių sąjungų, kurios atstovauja beveik 1 000 darbuotojų, nuomonė yra visiškai kita, reikėtų remtis absoliučios daugumos nuomone. Jie dirba ir net šypsosi, nors gali bet kada užsikrėsti ir rizikuoja savo sveikata, - komentavo V. Janušonis.

- Aš manau, kad mes dirbam savo darbą, dirbam jį atsakingai, susitvarkom su pacientų srautais. COVID korpusas, kur yra mūsų pagrindinis darbas, dirba, ten komisijos jokių pastabų neturėjo. Jie turėjo pastabų dėl kitų, biurokratinių, dalykų."

Priekaištus dėl apsaugos priemonių V. Janušonis atrėmė tuo, kad darbuotojai jomis aprūpinami vadovaujantis dabar galiojančia higienos norma.

"Tačiau pirmadienį spaudos konferencijoje ministras pasakė, kad yra ruošiama konkreti nauja tvarka dėl medikų aprūpinimo apsaugos priemonėmis. Jos dar nėra, o pagal higienos normos reikalavimus visi yra aprūpinti.

Komisija, kuri buvo ministro atsiųsta, konstatavo, kad keliuose skyriuose medikai dėvi net per daug apsaugos priemonių", - sakė KUL vadovas.

Paklaustas, kaip vertina siūlymus jį nušalinti nuo pareigų, ligoninės vadovas sakė, kad tokio termino kaip "nušalinimas" nėra - esą yra tik atleidimas.

"Atleisti reikia tam tikro pagrindo. Čia yra Tarybos sprendimas. Jei, tarkime, Taryba išreikštų nepasitikėjimą, tada reikėtų galvoti.

Bet reikia tam tikrų įrodymų, kas konkrečiai yra negerai, o ne anoniminio pranešėjo kokio nors", - sakė V. Janušonis.

Patikrino medikus

V. Janušonis teigė, kad išsamiai informaciją miesto politikams pristatys ketvirtadienį.

Jis informavo, kad šiuo metu jau yra atlikta apie 1 100 tyrimų KUL darbuotojams, gydosi ir saviizoliuojasi 40 infekuotų gydytojų ir slaugytojų.

Pasak ligoninės vadovo, siekiant užkirsti kelią virusui plisti, pradėti tikrinti ir atvežami pacientai. Taip praėjusią savaitę pavyko laiku pastebėti 3 užsikrėtusius pacientus, kurie buvo atvežti operuoti.

Sekmadienį pradėjo veikti nauja tyrimų įranga, kuria per parą galima atlikti 1 000 tyrimų.

Pirmadienį iki 16 val. juo buvo atlikta daugiau nei 170 tyrimų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder