ES atmeta tolesnes derybas su Didžiąją Britanija dėl „Brexito“

ES atmeta tolesnes derybas su Didžiąją Britanija dėl „Brexito“

Europos Sąjunga atmeta Didžiosios Britanijos Bendruomenių Rūmų reikalavimą keisti „Brexito“ susitarimą. Tai antradienio vakarą, iš karto po balsavimo britų parlamente, pareiškė Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko atstovas. Ši pozicija esą suderinta su 27 likusių ES šalių sostinėmis.

 

Prieš tai parlamentas Londone balsavo už tai, kad vėl būtų deramasi su ES dėl išstojimo sutarties ir atsisakyta vadinamojo stabilumą užtikrinančio sprendimo (backstop), numatančio atvirą sieną tarp britų Šiaurės Airijos provincijos ir ES narės Airijos. Konservatorių deputato Grahamo Brady iniciatyva, kuriai buvo pritarta, vietoj to reikalauja numatyti „alternatyvius sprendimus“.

 

Ministrė pirmininkė Theresa May parėmė šią iniciatyvą ir paragino parlamentarus suteikti jai aiškų mandatą tolesnėms deryboms su ES.

 

ES tai vertina kritiškai, patvirtino D. Tusko atstovas. „Išstojimo sutartis yra ir lieka geriausias ir vienintelis kelias garantuoti tvarkingą Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos. Stabilumą užtikrinantis sprendimas yra dalis išstojimo sutarties, ir dėl išstojimo sutarties nebus toliau deramasi“, - pabrėžė atstovas. Taip esą labai aiškiai nuspręsta gruodį vykusiame ES viršūnių susitikime.

 

ES reikalauja „backstop“ išlygos, nes Airijos salos padalijimas gali išprovokuoti naują smurtą buvusiame pilietinio karo regione. Tačiau didelė dalis T. May konservatorių partijos deputatų ir Šiaurės Airijos protestantų partija DUP, nuo kurios yra priklausoma premjerės mažumos vyriausybė, šią išlygą atmeta.

 

Stabilumą užtikrinantis sprendimas numato, kad Didžioji Britanija tol liks Muitų sąjungoje su ES, kol bus rastas kitas sprendimas. Be to, Šiaurės Airijoje ir toliau galiotų kai kurios vidaus rinkos taisyklės. Kritikai būgštauja, kad ši išlyga ilgam gali susaistyti Didžiąją Britaniją su ES. DUP atmeta bet kokį specialų statusą Šiaurės Airijai.

 

Tuo tarpu ES ir toliau yra atvira tam, kad būtų atidėta „Brexito“ data - kovo 29-oji. „Jei būtų pagrįstas prašymas dėl atidėjimo, 27 ES šalys būtų pasirengusios jį svarstyti ir dėl to vienbalsiai nuspręsti“ - teigė D. Tusko atstovas. Spręsdamas klausimą, kiek terminas galėtų būti pratęstas, Briuselis, be kita ko, kreiptųsi į ES institucijas. Atitinkama iniciatyva dėl išstojimo datos atidėjimo prieš tai britų parlamente buvo atmesta.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder