Buksuojanti gatvės rekonstrukcija varo į neviltį prekybininkus. Šie žadą atsaką valdžiai

Buksuojanti gatvės rekonstrukcija varo į neviltį prekybininkus. Šie žadą atsaką valdžiai

Smulkiesiems prekybininkams, apie kuriuos savo programose mėgsta kalbėti visi politikai, trūko kantrybė. Tilžės turguje dirbančių verslininkų manymu, Klaipėdos miesto savivaldybė ir statybininkai sąmoningai žlugdo jų verslą. Todėl prekeiviai ketina atakuoti miesto administraciją reikalavimais mažinti verslo liudijimo mokestį.

Tilžės turguje prekiaujantys verslininkai teigia, kad dėl užsitęsusios gatvės rekonstrukcijos pirkėjų sumažėjo beveik perpus. Dėl šios priežasties jie ketina šturmuoti miesto administraciją, kad toji sumažintų verslo liudijimo kainą iki 1 euro.

„Mes tiesiogiai savivaldybei kasmet sumokame vidutiniškai po 360 eurų už verslo liudijimą. Tačiau ta pati savivaldybė pablogino mūsų verslo sąlygas. Dėl nepatenkinamai organizuojamų Tilžės gatvės rekonstrukcijos darbų sumažėjo pirkėjų, tuo pačiu gauname mažiau pajamų. Todėl reikalausime kainą už liudijimą sumažinti iki minimumo“, - ryžtingai buvo nusiteikęs smulkiųjų verslininkų atstovas Donatas Botyrius.

Vietoje džiaugsmo - bėdos

Verslininkų vargai prasidėjo 2018 metų balandžio pabaigoje, kai startavo Tilžės gatvės atkarpos nuo Mokyklos gatvės žiedo iki geležinkelio pervažos rekonstrukcija. Iš pradžių visi džiaugėsi, kad po remonto bus paplatinta gatvė, bus įrengtas apšvietimas ir nauji šaligatviai.

Tačiau ėmus burgzti statybininkų technikai verslininkai griebėsi už galvų – statybininkai turgavietę izoliavo ir nebepaliko įvažiavimo keliuko į jų teritoriją.

Statybų rangovas UAB „Žemkasa“ nutiesė papildomą eismo juostą, kuria turėjo vykti eismas užmiesčio kryptimi. Tačiau į turgavietę patekti sudaryta galimybė nebe šviesoforo reguliuojamoje sankryžoje, o nuvažiavus 150 merų naująja eismo juosta geležinkelio link, tada apsisukus ir grįžtant miesto kryptimi.

Jau tuomet verslininkai pajuto, kad dėl tokios statybininkų savivalės sumažėjo pirkėjų.

Pasak smulkiųjų verslininkų atstovo Donato Botyriaus, nepatenkinamai organizuoti darbai užprogramavo spūstis, kurios neabejotinai turėjo įtakos prekybai.

„Rekonstrukcija mus nuliūdino. Mes ne prieš pačią rekonstrukciją, o prieš nepatenkinamą darbų organizavimą. Matėme, kad gatvė rekonstruojama, suprantame, kad kurį laiką patirsime nepatogumų. Tačiau paprasta akimi matyti, kad padarytas chaosas. Statybininkai nenori pripažinti, sako, kad viskas gerai... Visiškai neatsižvelgta į tai, kad turgaus dienomis turgavietė generuoja didelius pirkėjų srautus. Tai sudarė dideles problemas atvažiuojantiesiems į turgavietę. Tiek pardavėjams, tiek pirkėjams. Trečiadienį, turgaus dieną ir paaiškėjo, kad rangovas nenumatė judėjimo, neišbraižė aiškių eismo schemų. Susitikime su rangovais ir savivaldybės atstovais supratome, kad rangovas neatliko namų darbų ir visiškai ignoravo turguje susidarantį transporto srautą. Dėl jų aplaidumo turgaus dienomis susidarys didžiuliai kamščiai, kurie nusitęs į Šilutės plentą. Tai mums kelia didžiulį nerimą. Savivaldybės atstovai samdė tą rangovą ir turėtų su juo tartis, kad nenukentėtų ūkio subjektai ir turguje dirbantys žmonės“, - prognozavo verslininkas.

Jo teigimu, turguje dirba apie 700 žmonių, moka mokesčius iš gautų pajamų. O jei sumažės pajamų?

Tik po ilgų derybų statybininkai sutiko įrengti papildomą įvažiavimą ties centriniais turgavietės vartais.

Paliko ir dingo

Tačiau patenkinama situacija tęsėsi tik iki žiemos. Jai prasidėjusi prekybininkai atsidūrė nevilty: statybininkai išvis dingo palikę techniką, statybines medžiagas ir nebaigtus darbus.

Tiesa, eismas rekonstruojama Tilžės gatve nenutrūko. Užtat drastiškai sumažėjo pėsčiomis atvykstančių pirkėjų srautai. Priežastis paprasta – statybininkai nespėjo įrengti šaligatvių, o klampoti per purvynus drįso nedaugelis.

„Pernai rudenį mums buvo žadėta, kad bent jau ties turgaviete visi darbai bus baigti iki Kalėdų. Sukandę dantis kentėme nepatogumus, laukėme, kol jie baigsis ir galėsime normaliai dirbti. Tačiau atėjo Kalėdos ir – stop. Statybininkai dingo, darbai nebevyksta. Apmaudžiausia, kad jie pradėjo, bet nebaigė įrengti šaligatvių. Pirkėjai priversti klampoti per purvus. Verslo realybė yra negailestinga – vieną kartą susidūręs su tokiais nepatogumais klientas renkasi kitą prekybos vietą. Apmaudžiausia, kad mes nieko negalime padaryti! Stengiamės, UAB „Tilžės turgus“ naujus paviljonus įrengė. Viskas vėjais dėl vienos priežasties – kažkas patingėjo užbaigti keliasdešimt metrų šaligatvių. Čia mūsų keli šimtai ir visi skaičiuojame, kad pajamos sumažėjo perpus“, - niūriai apie prekybininkų kasdienybę pasakojo D. Botyrius.

Žiemos pertrauka

Susisiekus su darbų užsakove Klaipėdos miesto savivaldybe paaiškėjo, kad administracija palaiko tik vieną pusę – statybininkus.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas gana ramiai paaiškino, kad nuo gruodžio 15 d. iki kovo 15 d. yra nustatyta technologinė pertrauka. „Žiemos metu darbai nėra vykdomi. Vyksta tik tie, kurie gali vykti dėl oro... Ten, pagrinde, yra kelio darbai. Pagrindo ruošimas su skaldos sluoksniais ir asfaltavimas. Asfalto gamyklos (žiemą) nedirba. Pradeda dirbti tik balandžio-gegužės mėnesį“, - priežastį, kodėl tris mėnesius nevyksta jokie darbai, nurodė V. Švedas.

Jis pripažįsta, kad išties buvo žadėta bent jau ties turgaviete darbus baigti iki praėjusių metų pabaigos.

„Užbaigti iki Kalėdų – buvo planas. Bet atėjo netinkamos oro sąlygos... Iki plius 10 dar galima asfaltuoti, o jau minus 10 nebegalima asfaltuoti. Taip ir neuždėjome to asfalto sluoksnio, kurį žadėjome. Taip, buvo kalbėta. Bet yra technologijos. Jeigu jau negalima, tai negalima, kad ir kas būtų prižadėta,“ – atsikalbinėjo V. Švedas.

Jis taip pat nematė didelės bėdos, kad klaipėdiečiai palijus iki šiol klampoja per purvynus. Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas V. Švedas nemano, kad įrengti laikinus šaligatvius, kad pirkėjai Tilžės turgų galėtų pasiekti sausomis kojomis ir jiems nereikėtų klampoti per purvus yra pirmo būtinumo reikalas. „Supraskite, kad ir šaligatvius įrengti reikia pagrindus kloti. Ta žiema tokia neišėjusi, įšalo tokio, kaip ir nėra... (Jei būtume pakloję) trinkelės pavasarį-vasarą būtų susiklaipiusios. Kai kur net į objektą neina įeiti, taip šlapia yra... vandens. Laikiną šaligatvį... Negaliu pasakyti, kad negalima įrengti laikino. Na, pakalbėsime su rangovais, kad tą būklę pagerintų“, - nieko konkretaus nežadėjo už statybas mieste atsakingas darbuotojas.

Įmonė restruktūrizuojama

Redakcijos duomenimis, bendrovė „Žemkasa“ turi tam tikrų finansinių problemų, todėl prasidėjo jos reorganizacija, todėl neskubama vykdyti įsipareigojimų.

„Žemkasos“ direktorius Evaldas Aukštuolis patvirtino, kad pradėta įmonės restruktūrizavimo procedūra. „Yra pateikti dokumentai Klaipėdos apygardos teismui. Tai daroma tam, kad būtų išspręstos įmonės finansinės problemos. Jau kalbėjomės su Klaipėdos miesto savivaldybe, kad mūsų įmonės vidiniai reikalai neturės įtakos visoms trims sutartims, nei darbams, nei projektų vykdymui. Darbai Tilžės gatvėje bus atnaujinti jau kitą savaitę“, - praėjusią savaitę žadėjo E. Aukštuolis.

Šių metų kovo 12 d. duomenimis „Žemkasa“ buvo skolinga „Sodrai“ 42408 eurus. E. Aukštuolis tai patvirtino, tačiau nesureikšmino, esą skolos atsirado dėl to, kad vėluojama atsiskaityti su įmone. „Šiuo metu turime problemų su debitoriais, skolininkais, kurie yra mums skolingi. Tačiau tos skolos „Sodrai“ yra išspręstos, suderintos ir jos neturi jokios įtakos darbų vykimui mūsų objektuose“, tvirtino „Žemkasos“ vadovas.

Atremdamas Tilžės turgavietės verslininkų priekaištus, esą darbai buvo neužbaigti, o pirkėjai priversti klampoti per purvus, E. Aukštuolis atrėžė, kad laikiniems šaligatviams įrengti pinigų nebuvo skirta.

„Kiekviena rekonstrukcija susijusi su tam tikrais nepatogumais: eismo, pėsčiųjų judėjimo ribojimu, priėjimu, apėjimu, tuo pačiu kojų išsipurvinimu. To darbo specifika susijusi su tam tikrais nepatogumais. Reikėtų reaguoti adekvačiai ir žinoti, kad negali būti iškloti laikini parketiniai takeliai ir nebūtų nei dulkelės, nei purvo. Manau, kad tai proga susireikšminti ir pretekstas išreikšti nepasitenkinimą. Tačiau jiems pinigų niekas neskiria ir įrenginėti laikinus takus neturime galimybių. Bet jei kažkam rūpi verslas, rūpi žmonės, jie ir turėtų pasirūpinti. Bet jie tenori, grubiai išsireikšiu – palesti smegenis žurnalistams, valdžiai rangovams, tai yra ne rūpestis, o nihilizmas“, - konstatavo E. Aukštuolis.

Reikalaus teisingumo

Šią savaitę darbai ties Tilžės turgaviete taip ir neprasidėjo. Knisamasi tik Tilžės gatvės ir Šilutės plento žiedinėje sankryžoje.

D. Botyrius apgailestauja, kad viešai paramą smulkiajam verslui deklaruojantys politikai ir miesto administracija išties keliaklupsčiauja stambiajam kapitalui. „Mes esame susikūrę sau darbo vietas, neprašome jokios paramos. Be to, mokame rinkliavą už verslo liudijimą, kitus privalomus mokesčius. Todėl liūdna, kad savivalda spjauna mums į veidą. Visi nusprendėme nebetylėti ir reikalauti mokestį už verslo liudijimą sumažinti iki vieno euro. Jei jau mums sąmoningai kenkia, tai tegu ir atsisako mūsų pinigų“, - sakė D. Botyrius.

Anot jo, po reikalavimu sumažinti liudijimo kainą pasirašė per 400 prekybininkų.

Užs. Nr. 269209

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder