Ar kaukė apsaugos nuo infarkto?

Ar kaukė apsaugos nuo infarkto?

Praėjusį savaitgalį Vilniuje, Londone, Melburne, Berlyne žmonės protestavo prieš valdžios reikalavimus dėvėti apsaugines kaukes. Dalis pasaulio tiesiog pavargo dėvėti „antsnukius”. Sutapatina kaukę su vieša valdžios patyčia. Nesiskaitymu su piliečiais.

Ir tai nėra „tamsybininkai”. Iki šiol manantys, jog Žemė - plokščia. Tai yra žmonės, kurie per koronaviruso pandemijos eigą matė, kaip dėl apsaugos priemonių naudos nesutarė patys mokslininkai.

Kaip skirtingos šalys teikė savo piliečiams skirtingas rekomendacijas. Kaip savo nuomonę kaitaliojo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Galų gale vienkartinės kaukės nėra pigios. Ir, laikantis taisyklių, per dieną jas reikėtų daug kartų keisti. Tad kas šeimai, gaunančiai mažas pajamas, svarbiau? Nusipirkti maisto ar apsirūpinti vienkartinėmis kaukėmis? Negarantuojančiomis, jog žmogus tikrai nesusirgs. Todėl nieko keisto, jog dalis mūsų piliečių, vos išgirdę gelbėtojo Aurelijaus balsą, iškart susierzina.

O išgirdę, jog neklausydami gaus didelę baudą, susierzina dar labiau. Nes žmogus turi rimtesnių reikalų, nei išleisti pusę algos ar pensijos medicininėms kaukėms. Žmogus jaučiasi užspeistas. Išjuoktas. Pasipiktinęs.

Būtų keista, jei partijos prieš Seimo rinkimus tuo nepasinaudotų. Ir naudojasi. Viena partija jau renka parašus po peticija, kad Aurelijus Veryga turi būti teisiamas už įgaliojimų viršijimą. Ši peticija žmonėms aktuali.

Per vieną dieną nuo jos paskelbimo jau buvo surinkta 11 718 parašų. O kodėl žmonėms ši peticija aktuali? Nes kovotojai su koronavirusu pamiršo, kad gyvos būtybės ir kitomis ligomis serga. Netgi nuo jų numiršta. Tačiau ligoniai, dar nespėję prisiskambinti į poliklinikas, vėl išgirdo gerąją naujieną. Planinių operacijų, specialistų konsultacijų vėl teks palaukti. Gydymo įstaigų durys vėl uždaromos ar priveriamos. Pasibaidę „hipokratai” vėl dunda į krūmus.

Argi tai ne patyčia? Iš piliečio padaromas statistinis vienetas su „antsnukiu“. Tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme. Už kaukės jau nesimato gyvo žmogaus mimikos. Valdantieji, matyt, įsivaizduoja, jog iš Lietuvos jau dingo insultai, infarktai, onkologinės ligos. Visų dantys sveiki. Visi dantingi. Bet pro „antsnukį“ negalės kandžiotis.

Kodėl žmonės piktinasi? Nes keli valdantieji nusprendžia, ką mums gali maloningai leisti ar maloningai neleisti. Verslui. Kada stabdyti, kada ne. Akademinėms bendruomenėms. Kaip ir kada mokytis.

Menininkams. Kada bijoti, o kada - ne. Suaugusiems, savarankiškiems žmonėms! Savo mokesčiais išlaikantiems valdžią! Staiga visi tapo ne laisvais, oriais piliečiais, bet nuolankiais, nesavarankiškais padarais su „antsnukiais“. Ne tas per brangus popieriukas ant veido siutina.

O tai, kad žmonės dabar traktuojami kaip silpnapročiai. Kuriais pasirūpinti gali tik Aurelijus su pistoletu. Tetrūksta, jog pareikštų, kad nuo koronaviruso apsaugos durys be rankenos. Iš valstybės dabar kuriamas specifinis pastatas. Stūksantis Vilniuje, Vasaros gatvėje. Būtų keista, jei orūs piliečiai su tokia primityvia traktuote sutiktų. Nė kiek nesipiktintų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder