Aleksandras Sacharukas papasakojo apie specialų koncerno „paketą“

Aleksandras Sacharukas papasakojo apie specialų koncerno „paketą“

Nors verslo įmonėms draudžiama oficialiai remti partijas, randama būdų ir toliau tai daryti. Esą mainais už reikalingus sprendimus politikams pasiūlomas vadinamasis paketas. Buvęs parlamentaras Aleksandas Sacharukas sako, kad toks paketas, į kurį, pasak jo, įėjo jam nutraukta apkalta, herojaus įvaizdis, grynieji ir „pilna meilė“, jam buvo pasiūlytas dar 2010-aisiais.A. Sacharukas, BNS nuotr.

Reikalai sprendžiami medžioklėje

Nuo sovietmečio klestėjusi tradicija reikalus tvarkyti medžioklėse neišnyko. Tai vienas iš verslo grupių būdų neteisėtais ir nekontroliuojamais būdais paveikti politikus ir dabar, kai verslininkai medžioja kartu su jų verslams palankias sąlygas galinčiais sudaryti valdžios atstovais.

Dabar Seime net 34 parlamentarai yra medžiotojai, tačiau kažkodėl tik septyniolika oficialiai tai skelbia savo biografijoje Seimo puslapyje.

Daugiausia jų – dabartinei valdančiajai daugumai priklausantys „valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“. Tarp jų – „valstiečių“ atstovas, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika.

„Tarp medžiotojų, lygiai kaip žvejyboje ar kitose klubuose, yra Seimo narių, verslininkų, įvairių institucijų atstovų, ūkininkų, pensininkų. Jūs lenkiate, koks interesas – svarbu deklaruoti medžiotojų būrelį, kuriam jis priklauso, ir jei yra interesai, deklaruoti“, – LRT TELEVIZIJAI pasakojo Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas K. Mažeika.

Dažnai valdančiuosius palaikančios parlamentinės Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis neneigia, kad jo medžiotojų būrelyje yra ir verslininkų.

„Pokalbiai iš tikrųjų natūraliai vyksta apie valstybės procesus. Kad ir su tais pačiais verslininkais kalbėjome, kad Rusnėje reikalinga estakada [...] tai tarsi „Rotary“ klubas, suaugusių žmonių klubas“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas, buvęs žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius Seimo puslapyje neskelbia, kad priklauso medžiotojų būreliui.

„Medžioklės nedeklaravau, nežinau, senai esu ir atrodė kaip savaime [suprantama]. Per sporto varžybas irgi gali didžiulę įtaką padaryti, nes sueina visi“, – komentavo K. Starkevičius.

Specialus „paketas“ – mainais į verslo reikalavimus

Reikalai tvarkomi ne tik medžioklėse, bet ir pasikviečiant politikus į neskelbtus susitikimus. LRT žiniomis, taip tvarkyti reikalai ir šiuo metu vykdant socialinių įstaigų pertvarką, bandant paveikti sprendimų priėmėjus. Dabartinio Seimo keli valdančiųjų ir opozicijos atstovai buvo pakviesti pas suinteresuotą asmenį tartis dėl galimų sprendimų, o vėliau spaudė savivaldybes ir vyriausybės institucijas. Vienam šios kadencijos parlamentarui pasiūlytas ir  konkretus atlygis.

Egzistuoja schema, pagal kurią įtakinga verslo grupė susitaria su Seimo partijomis dėl vadinamojo paketo, tai yra finansinės ar kitokios paramos suteikimo partijai mainais į verslo grupės reikalavimo vykdymą.

Neoficialiomis žiniomis, toks „paketas“ dar 2010-aisiais buvo pasiūlytas tuomečiam parlamentarui A. Sacharukui, vadovavusiam frakcijai „Viena Lietuva“.

Esą tuometis Liberalų sąjūdžio deleguotas Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius prašė buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio pagalbos, kad Seimas nesikreiptų į Konstitucinį Teismą dėl jo inicijuoto Mokslo ir studijų įstatymo. R. Kurlianskis neva siekė paveikti A. Sacharuką, kad šio frakcija nepalaikytų kreipimosi, o už tai Sacharukui neva buvo žadama sutvarkyti jo „paketą“. Kai Seimas į teismą nesikreipė, neoficialiomis žiniomis, G. Steponavičius informavo R. Kurlianskį, kad padėkojo A. Sacharukui.

Jis pats sako su R. Kurlianskiu susipažinęs kai jam grėsė apkalta už tai, kad Seimo posėdžiuose balsavo už kolegą parlamentarą Liną Karalių.

„Labai gerai prisimenu: supažindino Tomas Dapkus mane su Dariumi Mockumi ir R. Kurlianskiu, tą dieną buvo balsuojama už Liną Karalių, o aš tuo metu buvau „MG Baltic“ būstinėje.

Turėjau su jais keletą susitikimų: pirmas buvo draugiškas, vėliau įvyko tas balsavimas už L. Karalių, ir tada visa jų medija pradėjo mane persekioti „išsukinėti“ man apkaltą. Man siūlė man „paketą“  – siūlė pilną meilę, siūlė pinigų ir siūlė nutraukti apkaltą ir padaryti iš manęs herojų – aš juos pasiunčiau, labai konkrečiai pasiunčiau“, – LRT trečiadienį pasakojo A. Sacharukas.

A. Sacharukas tikina, kad R. Kurlianskis įtakos jam nepadaręs, o frakcija galėjo nepalaikyti kreipimosi į Konstitucinį Teismą, nes taip manė esant teisinga.

„Mano santykiai su jais buvo priešiški, žiauriai priešiški. Paskutinį kartą su jais susitikau, kai jau buvo šilta, prie Neringos restorano. Tada per juos turėjau labai rimtų šeimyninių išgyvenimų, tai aš tiesiog pažadėjau R. Kurlianskiui su D. Mockui, kad aš juos nušausiu ir atsėdėsiu kalėjime. [...] Jie išsigando manęs ir daugiau aš reikalų su jais neturėjau. Tai su jais susitikau gal 3 kartus“, – sakė buvęs Seimo frakcijos „Viena Lietuva“ seniūnas.

Koncerno „MG Baltic“ komunikacijos vadovas sako negalintis komentuoti A. Sacharuko „fantazijų ir meilės reikalų“.

Taip pat komentuoti atsisakė ir Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gintaras Steponavičius, kuriam „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu siekiant naudos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder