A. Landsbergienės darželyje užgrobta valstybinė žemė

A. Landsbergienės darželyje užgrobta valstybinė žemė

Privatūs Austėjos Landsbergienės vaikų darželiai „Vaikystės sodas“ neabejotinai yra vieni prestižiškiausių vietų vaikų ikimokykliniam ugdymui. Tačiau garsios pedagogės verslas turi tamsią dėmę – Vilniaus centre, Gedimino prospekte, veikiantis „Vaikystės sodas“ naudojasi nelegaliai aptverta valstybine žeme.

Gedimino pr. 34 esantis privatus vaikų darželis veikia itin paklausioje vietoje – ministerijų, kelių teismų ir kitų svarbių valstybinių institucijų apsuptyje. Tačiau tankiai apstatytame Vilniaus centre kilo problema – laisvos vietos nėra daug, todėl pritrūko žemės vaikų žaidimų aikštelei įrengti.

Problema buvo išspręsta tiesmukai – aptverta dalis valstybinės žemės sklypo, jame įrengta žaidimų aikštelė.

Nuvykus prie darželio paaiškėjo, kad šalia pastato buvęs žemės sklypas išties yra lyg peiliu perskirtas tvora. Už tvoros – vaikų žaidimų įrenginiai, o šalia tvoros parkuojami automobiliai.

Anot Alfa.lt šaltinių, pastatą darželiui „Vaikystės sodas“ išsinuomojo iš bendrovės „Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“. Pastarajai bendrovei vadovauja verslininkas Kazimieras Musteikis. Jis atkreipė į save visuomenės dėmesį, kai jo bendrovė įstiklino Gedimino pr. esantį istorinį pastatą, toks žingsnis supykdė architektus.

Kaip aiškėja, „Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“ teisių į valstybinės žemės sklypą neturėjo, tačiau be skrupulų atsitvėrė valstybinę žemę ir įrengė vaikų žaidimų aikštelę. Pasak šaltinių, kai domėtis tvora ėmė Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), bendrovė išsinuomojo dalį žemės, tačiau tik dalį – tvora vis dar atitverta dalis valstybinės žemės.

Tvoros nenugriauna jau keletą metų

Darželio teritorijoje atsidūrusi valstybinė žemė nelegaliai užgrobta jau keletą metų. Pažeidimus nustatė NŽT ir Statybų inspekcija, tačiau pastarųjų institucijų nurodymai pašalinti pažeidimus – nė motais; tvora stovi, kaip stovėjusi.

NŽT atstovas Audrius Gelžinis informavo, kad pirmoji patikra, kurios metu nustatyti pažeidimai, buvo atlikta dar 2017 m. liepą.

„Nacionalinė žemės tarnyba žemės sklypo Gedimino pr. 34 (Vilnius) naudojimo valstybinę kontrolę atliko 2017 m. liepos 25 d. ir pakartotinę patikrą 2018 m. spalio 2 d. Patikrinimų metu buvo nustatyti pažeidimai, apie kuriuos informuota Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Žemės sklype pastatyta nauja metalinė tvora ir aptvertoje teritorijoje įrengta vaikų žaidimo aikštelė“, – rašoma NŽT pateiktuose atsakymuose.

 

Šalia A. Landsbergienės darželio neteisėtai iškilusi tvora© Dominykas Griežė

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) patvirtino, kad iš NŽT buvo gauta informacija apie nelegalią tvorą. Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorė Lina Kuksėnaitė nurodė, kad tvora, pastatyta kultūrinio paveldo vietovėje, turi būti nugriauta iki ateinančio spalio.

„NŽT Vilniaus skyrius informavo inspekciją, kad 2018 m. spalio 2 d. atliko žemės sklypo, esančio Gedimino pr. 34, Vilniuje, pakartotinę žemės sklypo žemės naudojimo kontrolę ir surašė žemės naudojimo patikrinimo aktą, kuriame nustatyta, kad 2017 m. liepos 25 d. žemės patikrinimo akte nustatyti pažeidimai nepašalinti.

Šiuo raštu taip pat buvo prašoma Inspekcijos atlikti patikrinimą vietoje ir pateikti NŽT Vilniaus miesto skyriui patikrinimo aktą, kuriame būtų pateiktas išsamus tvoros aprašymas, fotofiksacija, taip pat nustatyti, kurios grupės statinių kategorijai priklauso tvora, bei nurodyti, kokie teisės aktų reikalavimai keliami tokios tvoros statybai (ar reikalingi leidimai ir panašiai).

Inspekcijos Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas (toliau – Departamentas) atlikęs patikrinimą 2019-03-26 surašė statytojui UAB „Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“ savavališkos statybos aktą dėl savavališkai, neturint statybą leidžiančio dokumento, žemės sklype Gedimino pr. 34, Vilniuje, kuris yra kultūros paveldo vietovėje – Vilniaus miesto istorinėje dalyje, vad. Naujamiesčiu (unikalus kultūros paveldo registro Nr. 33653) ir Vilniaus senojo miesto ir priemiesčių archeologinėje vietovėje (unikalus kultūros paveldo registro Nr. 25504), neteisėtai pastatytos kitos paskirties inžinerinio statinio – tvoros (aptverta vaikų žaidimo aikštelė). Tvora sudaryta iš tvoros segmentų, pritvirtintų tarp metalinių stulpų: 78,03 m ilgio, 1,80 m aukščio.

Nurodymas nugriauti iki 2019-09-26“, – rašoma VTPSI atsiųstame komentare.

Tvora – pastato savininko kaltė?

Alfa.lt pabandė susisiekti su A. Landsbergiene, tačiau to padaryti nepavyko – vietoje A. Landsbergienės telefonu atsakė asistentė ir patikino, kad A. Landsbergienė šiuo metu negali komentuoti, kadangi vieši Parmoje, Italijoje.

Tačiau situaciją bent kiek pakomentavo „Vaikystės sodo“ komunikacijos vadovė Rita Meilūnaitė. Pasak jos, dėl nelegalios tvoros reikėtų kreiptis į pastato savininkus.

„Kiek man yra žinoma, tiek šita vieta, tiek visi mūsų „sodeliai“, kaip juos vadiname, yra nuomojamose patalpose. Neabejoju, kad ten ne mūsų dalis, o nuomotojo, tad reikėtų į juos kreiptis“, – sakė R. Meilūnaitė.

Kaip minėta, pastatą, kuriame patalpas nuomojasi „Vaikystės sodas“, valdo bendrovė „Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“, kuriai vadovauja K. Musteikis.

Pastarasis verslininkas taip pat vadovauja bendrovėms „Labradoras“, „Sostinių golfo klubas“, „Baltijos konsultacija“, taip pat yra Lietuvos golfo federacijos valdybos narys. Nors K. Musteikis valdo tiek bendrovių, susisiekti su juo niekaip nepavyko, o minėtosios bendrovės telefonu neteikė informacijos apie savo vadovą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder