Šokis K-Pop ritmu ir meilė Pietų Korėjai

Šokis K-Pop ritmu ir meilė Pietų Korėjai

(1)

Einate gatve ir išgirstate nežinoma kalba grojančią muziką. Netrukus jūsų akys išvysta pulką merginų, šokančių vienu ritmu. Jūs papuolėte į "K-Pop Random Play Dance", kurio metu korėjietiško popso mėgėjos susirenka šokti atsitiktines korėjietiško popso dainų choreografijas.

Moksleivės Paulina Jonaitytė ir Goda Baranskaitė kiekvieną mėnesį organizuoja K-Pop šokius gatvėje.

Kaip pradėjote domėtis K-Pop?

Paulina: Draugė man pasiūlė pažiūrėti kelis "BTS" muzikinius klipus, tokius kaip: "Save Me", "Not Today", "Blood, Sweat &Tears". Likau tikrai nustebusi. Vis labiau pradėjau domėtis šiuo žanru. Po kiek laiko taip pat sužinojau ir apie kitas K-Pop grupes, kaip: "BLACKPINK", "EXO", "Stray Kids", "TWICE".

Goda: Viename "Youtube" vaizdo įraše grojo "BTS" "Go Go" dainos melodija. Tada dar nežinojau, kokia tai daina, todėl nusprendžiau surasti. Nors dainavo nepažįstama kalba, tačiau ji neatrodė svetima. Nuo tos dienos pradėjau domėtis "BTS", o žiūrėdama muzikos apdovanojimus suradau ir kitų grupių.

Kaip šeima ir pažįstami reagavo į atrastą naują pomėgį?

Paulina: Kai kurios draugės irgi pradėjo domėtis šiuo žanru, kiti draugai ir klasiokai iki šiol nesupranta, kas čia ypatingo. Sesei iš pradžių K-Pop nepatiko, tačiau dabar, beveik kiekvieną kartą būdamos kartu klausome mėgstamiausių K-Pop dainų.

Goda: Tėvai ir artimieji nesuprato, kodėl man patinka K-Pop. Žinoma, artimi žmonės dėl to nepriekaištaus ir neįžeidinės, tačiau iš mažiau pažįstamų tenka sulaukti keistų žvilgsnių ir įžeidžiančių replikų.

Kaip kilo idėja suorganizuoti "K-Pop Random Play Dance"?

Paulina: Žiūrėjau daug kitose šalyse organizuojamų "Random Play Dances". Tokie renginiai nevyko artimoje aplinkoje, todėl nusprendžiau suorganizuoti pati. Nors ir gyvenu Švedijoje, neturiu čia draugų, kas padėtų tokį renginį organizuoti, todėl nusprendžiau tai daryti, kai grįšiu atostogų į Klaipėdą. Parašiau savo draugėms iš Klaipėdos, kurios taip pat klausosi K-Pop, ir jos sutiko prisidėti prie renginio. Nuo tada mes su Goda juos ir organizuojame.

Goda: Žinoma, norėjau prisidėti prie organizavimo, nes Klaipėdoje bent jau aš nebuvau girdėjusi, kad vyktų kažkas panašaus. Norėjau tai surengti ir dėl savęs, ir dėl kitų gerbėjų. Nuo tada aš ir Paulina tapome pagrindinėmis organizatorėmis.

Vyrauja stereotipas, kad K-Pop atlikėjai mėgstami tik dėl savo grožio, ar tai tiesa?

Paulina: Jie mėgstami ne tik dėl savo išvaizdos. Manau, daugumą mūsų, K-Pop gerbėjų, patraukė neišpasakyto grožio muzikiniai klipai, kruopščiai atidirbtos choreografijos ir užkabinančios melodijos. Dauguma atlikėjų paliečia aktualias jaunimui temas, tokias kaip psichinė sveikata, vyresniųjų kartų lūkesčiai jaunajai kartai, pasitikėjimas savimi. Atlikėjai ne tik skatina gerbėjus atkreipti dėmesį į aktualijas, bet ir aukoja pinigus įvairioms organizacijoms. Šie žmonės, patys to nežinodami, yra išgelbėję daugybę gyvybių. Nors vartojame žodį "K-Pop", dažnai turime omenyje ir kitokius korėjietiškus muzikos žanrus, pavyzdžiui: K-Rock, K-Hiphop, K-Indie, K-Ballads ir daugiau. Todėl kiekvienas gali atrasti tai, kas jam patinka.

Goda: K-Pop dainų žodžiai mane žavi. Kai pradedi daugiau domėtis atlikėjais, pamatai jų asmenybę per įvairias laidas. K-Pop atlikėjai palaiko gilų ryšį su savo gerbėjais, nuolatos jiems dėkoja, su jais bendrauja, kelia nuotraukas, daro "livestream", kurių metų jie atsako į savo gerbėjų klausimus.

Ar esate lankiusios šokių pamokas ar būrelius?

Paulina: Nuo pat mažens labai mėgau šokti, tad esu lankiusi tikrai nemažai šokių būrelių, o šiomis dienomis daugiausiai šoku pati, mokausi per internetą.

Goda: O man teko tik pradinėse klasėse lankyti šokių būrelį.

Juk reikia išmokti daugybę šokių, kad sudalyvautum "K-Pop Random Play Dance"… Kaip greitai jums pavyksta išmokti vieną šokį?

Goda: Per renginius nešoku. Aš stoviu prie kameros, reguliuoju, kad visi patektų į ekraną, prižiūriu muziką ir kitą techniką.

ŠVEDIJA. Gyvenimas užsienyje nesutrukdė Paulinai suorganizuoti renginio.

Paulina: Šiuose renginiuose būna tik dainos priedainis. Kadangi merginų grupių šokiai dažniausiai yra lengvesni, man jie labiau patinka. Kai kuriems užtenka skirti 10-15 min., o kitiems net kelias valandas. Prieš pradėdama mokytis šokį, daug kartų jį peržiūriu vis iš naujo. Po to susirandu internete šio šokio veidrodinę versiją ir sulėtinusi jį pradedu mokytis.

Koks buvo pirmas "K-Pop Random Play Dance" Klaipėdoje? Ar akimirksniu pritraukė žmonių?

Goda: Per pirmąjį renginį jaudinausi. Pažinojome tik porą K-Pop gerbėjų Klaipėdoje, todėl nežinojome, kiek žmonių susirinks. Paskelbus, kad planuojame rengti "K-Pop Random Play Dance" ir atsiradus žmonių sukūrėme "Messenger" grupę. Į renginį atėjo beveik 40 žmonių, buvo ir tokių, kurie atėjo tik pažiūrėti ir gerai praleisti laiką.

Paulina: Viskas pavyko geriau, nei tikėjomės. Manau, jog daugumai tai buvo nauja patirtis.

DAINOS. Užteko vienos dainos, kad Goda pasinertų į K-Pop pasaulį.

Ar yra buvę, kad praeiviai bjauriai reaguotų į jūsų renginį ir elgtųsi nemaloniai?

Goda: Kai kurie tiesiog praeidavo, daugelis sustodavo pažiūrėti, kai kurie net filmavo.

Paulina: Dauguma praeivių nekreipė dėmesio. Per pirmąjį renginį Klaipėdos meras buvo atėjęs pažiūrėti, kas čia vyksta. Palinkėjo mums smagaus renginio.

Nuo kokio amžiaus vėlu pradėti mėgti K-Pop?

Paulina: Niekada nėra vėlu. Nesutinku, jog K-Pop mėgsta tik paauglės mergaitės. Kai kurių pažįstamų mamos ar net močiutės neseniai pradėjo mėgti K-Pop. Turiu draugę kurios keturmetis brolis klausosi šios muzikos.

Kokie ateities planai?

Goda: Tikrai toliau rengsime "K-Pop Random Play Dance" Klaipėdoje, bandysime juos tobulinti, daryti vis įdomesnius. Jei viskas ir toliau seksis, bandysime rengti ir kituose miestuose, kuriuose "K-Pop Random Play Dance" dar nevyksta. Be to, mes su dar keturiomis merginomis turime "YouTube" kanalą pavadinimu "JOMO". Į jį keliame savo K-Pop dainų choreografijas ir kitus vaizdo įrašus, susijusius su šia kultūra.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder