Palangos ir Liepojos paplūdimiai panašūs, tačiau...

Palangos ir Liepojos paplūdimiai panašūs, tačiau...

Nusprendę poilsiauti Lietuvos pajūryje nėra lepinami plačia laisve pasirinkti prižiūrėtą paplūdimį. Baltijos smėlio ir būtinų pajūrio patogumų pasiūla išsiplečia, jei į lygtį įtraukiami šiauriniai kaimynai.

Pavyzdžiui, Liepoją Latvijoje ir lietuviškąją Palangą skiria viso labo 70 kilometrų. Abu miestus jungia pavyzdingo lygumo kelias, kelionė kuriuo neprailgs ir automobilių kieta pakaba savininkams.

Laikydamiesi kelių eismo taisyklių atstumą iki kaimynės Latvijos kurorto įveikėme per valandą.

Rasti vietą automobiliui greta pagrindinio Liepojos paplūdimio nebuvo sudėtinga. Tiesa, neapdairiai sustoję tuščiame ruože buvome paprotinti augaloto vyro. Pasirodo, greta Rusijos vėliavą iškėlusio pastato statyti automobilį nevalia.

Patekus į Liepojos paplūdimį stebina milžiniškas jo plotis. Palyginti su Palanga, smėlio juosta bent dukart platesnė. Tai reiškia, kad kovoti dėl patogesnės vietos su kitais poilsiautojais nereikės.

Poilsiaujančius Latvijoje gelbsti ir tai, kad kaimyninės šalies pakrantės ruožas penkis kartus ilgesnis nei Lietuvoje, o gyventojų kone milijonu mažiau. Tai reiškia, kad gyventojai paplūdimiuose pasklidę kur kas rečiau nei Lietuvoje.

Iš pažiūros Liepojos paplūdimys trečiadienio dieną atrodė tvarkingesnis. Pavyzdžiui, dešiniajame Palangos tilto krante netrūko ne itin patraukliai atrodančio ir dar mažiau kvapnaus dumblo.

Liepojoje nieko panašaus aptikti nepavyko. Švyturiais užmaskuoti tualetai Į akis krinta dar vienas Liepojos paplūdimio akcentas – pakrantės tualetai.

Nors keli metrai nuo jūros įrengti tualetai neskamba patraukliai, šie užmaskuoti švyturiais, todėl žvelgiant iš tolo sunku nustatyti jų tikrąją paskirtį.

Liepojos paplūdimys Palyginti su greta Palangos tilto esančiu paplūdimiu, Liepojoje galima rasti daugiau vietų užkąsti ir atsigaivinti. Nedideliame ruože Latvijoje tokių suskaičiavome bent penkias.

Tiesa, Palangos paplūdimio prieigose maisto vietų pasirinkimas kur kas platesnis nei šiaurinės kaimynės mieste.

Liepojoje kiek nustebino gelbėjimo stočių tankis. Pagrindinė stotis įsiterpusi tarp neaukštų kopų, tačiau kitų gelbėjimo stočių tolumoje nematyti.

Latvijos gelbėtojai nesivargino iškelti apie maudynių pavojus pranešančios vėliavos – kabėjo tik raudonai geltona vėliava, pranešanti, kad gelbėtojai budi.

Tiesa, Liepojos paplūdimys pažymėtas Mėlynąja vėliava, nurodančia, kad laikomasi griežčiausių standartų.

Greta gelbėjimo stoties radome dušus jūros vandeniui nuplauti, persirengimo kabinas ir gultus neįgaliesiems.

Tokių paplūdimių Latvijoje – beveik dvidešimt, o Lietuvoje – penki. Palangos ribose mėlyna vėliava iškelta prie Birutės parko paplūdimio. 

Vis dėlto Palanga turi vieną nepakeičiamą pranašumą – atostogų nuotaiką. Didžioji dalis paplūdimio lankytojų atvykę iš kitų šalies vietovių, o šurmulys leidžia pasijusti išties atostogaujant. Liepoja, palyginti, apsnūdusi.

Greta paplūdimio esančiame dirbtinės dangos futbolo aikštyne treniruojasi vaikai, o poilsiautojai plačiai pasklidę, todėl susidaro įspūdis, kad aplink ilsisi vietiniai gyventojai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder