Likę Lietuvoje turistai gamtoje ieško naudos sveikatai

Likę Lietuvoje turistai gamtoje ieško naudos sveikatai

Vasarai persiritant į antrąją pusę Lietuvos turizmo informacijos centrų atstovai sako pastebintys, kad šiemet ne tik daugiau keliaujančių po Lietuvą, bet ir ieškančių gamtos, autentiškumo, ne tik pramogų, bet ir naudos sveikatai. Daugelis šalies turizmo centrų kartu su „Eurovaistine“ parengė „Sveikos vasaros“ lankytinų vietų gidus.

Koronaviruso pandemija pakoregavo dalies žmonių atostogų planus. Turizmo centrų atstovai pastebi, kad po Lietuvą keliaujančių šiemet žymiai daugiau, taip pat dažniau lankosi ir kaimyninių šalių gyventojai. Tiesa, metai išskirtiniai ir tuo, kad turistus be didžiųjų miestų traukia ir dar nepažinti regionai.

Ignalinos turizmo centro direktorė Marija Garejeva sako, kad šiemet turistai ypač dažnai teiraujasi, kur gali rasti dar nematytų pėsčiųjų takų, keliautojai ryžtasi ir ilgesniems maršrutams. Ji taip pat pastebi, kad žmonės pasiilgę autentiškų potyrių. „Dabar užsukę į turizmo centrus rečiau klausia įvairių restoranų ar prekybos centrų, žmonėms įdomiau, kur paragauti vietos ūkininkų produkcijos ir kitų gėrybių“, – pagrindines tendencijas pastebi M. Garejeva.

Pasak Lazdijų turizmo informacinio centro direktoriaus Manto Sabaliausko, šiemet pastebima ir tai, kad sumažėjo prabangos ir patogumų noras, keliaujantys po Lietuvą renkasi ir nakvynę palapinėje, daugiau ieško natūralumo, yra mažiau išrankesni, neieško didelio komforto.

M. Sabaliauskas patikina, kad atviroje erdvėje esantys objektai didesnio lankytojų srauto sulaukia dar nuo karantino pradžios, kai žmonės išvarginti buvimo namuose norėjo rasti saugią vietą.

Žemaitijos krašte esančio Plungės turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Raminta Milašiūtė teigia, kad šiemet sulaukia daugiau vietinių turistų, kurie nori dar labiau sužinoti apie savo gimtąjį kraštą ir aplankyti mažiau žinomus objektus. „Atsirado daug vietinių turistų, kurie nori pamatyti ne tik žymiausias ir lankytinas vietas, bet ir dar neatrastas, nepastebėtas vietas“, – dalinasi Plungės turizmo informacijos centro atstovė.

Pasak R. Milašiūtės, norintys pabėgti nuo miesto šurmulio ir pasinerti į gamtos grožį dažniausiai atvyksta į Platelius. „Keliaujantys išsinuomoja dviračius ir vienai dienai keliauja 24 km dviračių taku. Keliaudami aplanko muziejus, dvarus, parkus, pažintinius takus, turi galimybę išsimaudyti, iškylauti, pasėdėti ežero pakrantėje ir sveikai bei prasmingai praleisti laiką“, – pasakoja R. Milašiūtė.

Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkas Aurelijus Balčiūnas pastebi, kad šią vasarą daug labiau domimasi galimybėmis keliauti dviračiais arba pėsčiomis, dalyvauti organizuojamuose žygiuose. „Ši vasara tikrai išsiskiria iš kitų, pastebimas aktyvesnis domėjimasis Lietuva. Žmonės daugiau keliauja, domisi mažiau žinomomis ar dar nematytomis vietomis, ne išimtis ir Kaišiadorių kraštas“, – sako A. Balčiūnas.

Turizmo informacijos centrų atstovai pastebi, kad šiemet dažniau teiraujamasi, ką sveiko ir autentiško galima paragauti, ko negalėtų rasti gyvendami didžiuosiuose miestuose. „Dzūkijoje visi nori paragauti bandų gamintų iš vietinio ūkio bulvių, paragauti arbatų, kurios gaminamos iš žolelių surinktų būtent tame regione arba sudžiovintų senoviniu būdu. Ši tendencija tikrai pastebima ir žmonės tuo tikrai domisi“, – sako Lazdijų turizmo informacinio centro direktorius.

„Eurovaistinės“ valdybos pirmininkė Ingrida Damulienė sako, kad kartu su turizmo centrais parengti gidai – tai dovana Lietuvos gyventojams.

„Projektas „Sveika vasara“ padeda atrasti naujas vietas, kurios yra ne tik įsimintinos, bet ir praturtina sveikatą. Sujungėme profesionalias vaistininkų žinias ir skirtingų miestų žinovų patirtį. Šiuo metu jau yra devyniolika originalių gidų po atskirus Lietuvos miestus. Nuo Lazdijų, Vilkaviškio, Radviliškio ar Kelmės, iki Nidos, Palangos, Utenos ar Kėdainių. Specialistams vis dažniau kalbant apie artėjančią antrąją koronaviruso bangą, svarbu, kad vasarą praleistume ne tik smagiai, bet ir naudingai sveikatai“, – sako I. Damulienė.

Visus „Sveika vasara“ gidus galima rasti www.apie-eurovaistine.lt, turizmo informacijos centruose ir „Eurovaistinėse“. Šiuo metu gidus jau turi: Alytus, Ignalina, Jonava, Joniškis, Jurbarkas, Kaišiadorys, Kelmė, Kėdainiai, Lazdijai, Marijampolė, Nida, Palanga, Plungė, Radviliškis, Šiaulių rajonas, Šiauliai, Tauragė, Utena ir Vilkaviškis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder