Jau mėgaujasi pirmosiomis braškėmis

Jau mėgaujasi pirmosiomis braškėmis

Nurudavę lapai ir nubyrėję žiedai - tai baisiausias visų uogų ir vaisių augintojų košmaras. Šį pavasarį mūsuose buvo stiprios - net 6 laipsnių šalnos, bet tai neturės didelės įtakos šių metų uogų ar vaisių derliui, - taip teigia mūsų krašto augintojai. Aišku, jei gamta neiškrės dar kokio pokšto...

Nuo pražūties apsaugojo vanduo

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet visi šilutiškiai tikisi, jog jau vasaros pradžioje galės mėgautis pirmosiomis lietuviškomis kvepiančiomis braškėmis. Bet ar gausus bus šių metų braškių derlius? Ar nepakenkė joms šalnos? Tai klausimai kuriuos uždavėme Žemaičių Naumiesčio seniūnijos Degučių kaime jau daug metų šias uogas auginančiam Romui Undžiui.

R. Undžys atsakė, jog ar šalnos pakenks braškių kerams, priklauso labai nuo daug faktorių. Be kita ko, įtakos tam turi ir braškių veislės. Štai šiemet ankstyvosios veislės nušalo labiau, vėlyvosios mažiau, nors vieną naktį Degučiuose spaudė net 6 laipsnių šalna.

„Gamta daro didelę įtaką visam žemės ūkiui, uogų auginimas – ne išimtis. Kiekvienas, kuris užsiima vaisių ir uogų auginimu žino, jog gamta kiekvienais metais pateikia savo staigmenas, todėl augintojai dažniausiai yra tam pasirengę“, - sako ilgametis braškių augintojas.

Naktimis, kuomet galima tikėtis šalnų, R. Undžio braškyne ant kerų purškiamas vanduo, juo padengiami braškių žiedai. „Šąlant vanduo sušąla į ledą ir taip apsaugo žiedus ir lapus“, - savo patyrimu dalijasi degutiškis.

Šiemet, pasak R. Undžio, jis tikisi sulaukti tokio pat derliaus, kaip ir pernai, nes šalnos nepadarė tokios didelės žalos jo ūkiui, kaip skelbia kiti uogų augintojai.

„Nuo pat ankstyvo pavasario braškyne darbų netrūksta. Saugodami uogynus nuo šalnų laistėm juos, kai šalnų pavojus praėjo, prasidėjo sausra, todėl ir vėl net pusantro mėnesio teko braškes laistyti“, - atvirauja Romas.

Be to, šeima pastaraisiais metais padidino braškėmis užsodintus plotus.

„Žmogus planuoja, o Dievas juokiasi“, - gerai žinomą patarlę pacituoja ir žinomas braškių augintojas. Juk kas bus ryt ar poryt, kokį pokštą dar iškrės gamta, anot jo, atsakyti niekas negali. Tačiau R. Undžys optimizmo nepraranda: „Viskas bus gerai, reikia tik mažiau verkti“, - sako jis.

Kviečia prisiskinti patiems 

Pašnekovas prognozuoja, kad braškių kaina šiemet neturėtų skirtis nuo pernykštės. Be to, šių gardžių uogų augintojų šeima prisitaiko ir prie pirkėjų norų bei galimybių.

Degutiškis atsakyti, ar jis ir šiemet su šeima prekiaus Šilutės ar Klaipėdos turgavietėje dar negali. Bet visus šilutiškius jis ir vėl, kaip kasmet, mielai kvies atvykti į Degučius ir patiems prisiskinti kvepiančių uogų. Teirautis galima jau nuo birželio vidurio.

„Nes braškė tokia uoga kurios laikyti ilgai negalima. Viena dieną nuskynus, kitą ją jau reikia realizuoti. Todėl daug geriau kai žmonės patys atvyksta prisiskinti, kartu pamato ir kaip, ir kur jos auga“, - priminė R. Undžys.

Šilutiškiai atvežtinių uogų nesibaido

Šilutiškiai jau nebe pirmą savaitę šių vasara kvepiančių uogų gali įsigyti ir Šilutės halėje bei turgavietėje. Čia prekiaujama atvežtomis iš Lenkijos ir Graikijos braškėmis. Dar prieš savaitę ir dvi už kilogramą buvo prašoma nuo 3.50 iki 4.00 eurų. Pastarosiomis dienomis kainos jau krito, kilogramą uogų jau galima įsigyti ir už 3 eurus. Žinoma, galima pirkti ir pusę kilogramo.

Pardavėjos pasakoja, jog dažnas pirkėjas pasiteirauja iš kur atvežtos uogos, ar jos kvepia. Norintiems saldesnių braškių jos rekomenduoja rinktis atvežtas iš Graikijos, o lenkiškos esančios rūgštesnės. Pirkėjams merginos mielai siūlo paragauti ir įsitikinti jų žodžiais. Didelio perkančiųjų antplūdžio, pasak jų, dar nėra, bet po nedaug pasmaguriauti nusiperka dažnas šilutiškis. 

Pašnekinus pirkėją Vidą, ar ji nesibaimina pirkti atvežtines braškes, ar nelaukia, kol jos prisirps Lietuvos laukuose, moteris atsakė, jog dabar nėra kito pasirinkimo. „Mūsuose užaugintų braškių dar nėra prekyboje, o paskanauti vis tik jų norisi“, - sakė moteris. 

Nedidelį kiekį braškių ir patys šilutiškiai geba užsiauginti šiltnamiuose plastikiniuose loveliuose. Pirmosiomis uogomis savo anūkus jau vaišinanti p. Jūratė pripažįsta, kad tokiu būdu daug uogų neužauginsi. „Bet po žiemos pirmosios pačių užaugintos uogos yra pačios gardžiausios,“- džiaugėsi šilutiškė.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder