Į paplūdimius suplūdę lietuviai ant blakstienų stato gelbėtojus: pamelavo apie ištrauktą negyvą moterį

Į paplūdimius suplūdę lietuviai ant blakstienų stato gelbėtojus: pamelavo apie ištrauktą negyvą moterį

Palangos paplūdimiuose žmonės gelbėjami ne jūroje, o krante: šią vasarą gelbėtojai iš pliažų vaiko neblaivius poilsiautojus ir nelegalius prekiautojus čeburekais ir alkoholiniais gėrimais.

Pajūryje atvėsę orai ir ištuštėję pliažai leido atsipūsti gelbėtojams, kuriems praėjęs savaitgalis buvo karštas ne vien dėl kaitrios saulės. Sausakimšame paplūdimyje gelbėtojai ištisomis dienomis patruliavo stebėdami, ar tarp poilsiautojų nėra stipriai įkaušusių. 

Užkerta kelią dar krante

Palangos paplūdimių gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas didžiuojasi šios vasaros rezultatu – jo prižiūrimoje paplūdimių teritorijoje Baltijos jūroje dar neskendo nė vienas žmogus.

Tuo pačiu laikotarpiu Nidoje gelbėtojai iš vandens jau traukė šešis, o Klaipėdoje – tris poilsiautojus. Palangoje skendusiųjų dar nebuvo ne todėl, kad jūroje vanduo įšilo tik įsibėgėjus vasarai. „Šiemet ėmėmės kitokios taktikos – kam mūsų gelbėtojams rizikuoti savo gyvybe vandenyje, kai nuskęsti galintį žmogų saugiai galima išgelbėti dar ant kranto“, – patirtimi dalijosi J.Pirožnikas.

Anot jo, ilgamečio darbo statistika rodo, kad apie 80 proc. jūroje skęstančių vyrų būna neblaivūs: „Tokiems paprasčiausiai nereikia leisti prieiti prie vandens ir jų gyvybei pavojus negrės.“ 

Kontroliuoja girtus asmenis

Užuot sėdėję poste ir nenuleidę akių nuo jūros, gelbėtojai vaikštinėja po paplūdimį ir žvalgosi neblaivių asmenų. Tokie varomi iš paplūdimio, o sutramdyti aikštingiausių kviečiami policijos pareigūnai. J.Pirožnikas pasakojo, kad daugiausia girtų yra aptinkama anksti rytą: „Guli su visais rūbais įsikniaubę į smėlį ir visiškai nereaguoja į aplinką. Šiaip ne taip prikelti jie dažnai kurį laiką nesuvokia, kur yra ir kaip čia pateko.

Palik tokį pliaže, tai įdienojus atsibudęs jis šlitiniuos į jūrą atsigaivinti. Tokie dažniausiai ir skęsta.“ Jis pastebi, kad šią vasarą, kol pliažo kavinėse draudžiama pardavinėti alkoholinius gėrimus, neblaivių žmonių paplūdimyje sutinkama gerokai dažniau.   Pasirodo, poilsiautojai gėrimų atsineša su atsarga. Su alaus skardine ar buteliu čia sėdi maždaug kas trečias žmogus.

Didesnė kompanija alaus atsineša net dėžėmis. Gelbėjimo stotyje nuolat budintys policijos pareigūnai nespėja sudrausminti geriančiųjų. Tiems, kurie nepaiso įspėjimų, rašomi protokolai, tačiau bėda, kad tokia procedūra užtrunka iki pusės valandos.

Iš pliažo išprašė 40 girtų



Gelbėtojai dėmesį atkreipia tiktai į tokius, kurie yra aiškiai neblaivūs. Kai kurie jų pakelti nuo smėlio net nebepastovi ant kojų. Nuo vasaros pradžios gelbėtojai iš paplūdimių išvarė arba su policijos pagalba išvežė apie 40 neblaivių asmenų. Apie trečdalį jų gelbėtojams pranešė patys poilsiautojai.

Per paplūdimio garsiakalbius žmonių prašoma trumpuoju numeriu 1509 pranešti apie pastebėtus neblaivius arba paplūdimyje girtuokliaujančius asmenis. Pilietiškų žmonių netrūksta – kai paplūdimyje yra nemažai žmonių, tokių pranešimų gelbėjimo tarnyba sulaukia kasdien. 

Už melagingą pranešimą teks sumokėti

Praėjusį sekmadienį po pietų gelbėtojai sulaukė skambučio, kad prie jūros tilto ant kranto guli iš vandens ištraukta, matyt, nebegyva moteris. Ant kojų sukilę gelbėtojai akimirksniu atlėkė su visomis gaivinimo priemonėmis, tačiau prie tilto nieko nebuvo matyti.

Gelbėtojai perskambino pranešusiajam ir netoli tilto išvydo į skambutį atsiliepusį vyrą – apie skenduolę melagingai pranešusiam 42 metų Pakruojo rajono gyventojui buvo nustatytas 1,72 promilės girtumas.

Paaiškėjo, kad įkaušusiai kompanijai atėjus į pliažą jis sumanė pasipuikuoti prieš moteris – patikrinti, kaip greitai gelbėtojai atvyks į nurodytą vietą.

Už tokius improvizuotus „mokymus“ jis turės atlyginti gelbėtojų patirtą beveik 300 eurų žalą, o policija už melagingą pranešimą ruošiasi skirti nuo 200 iki 2 tūkst. eurų baudą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder