Andrius Tapinas apie "Auksinį protą": viskas prasidėjo nuo virtuvės komplekto

Andrius Tapinas apie "Auksinį protą": viskas prasidėjo nuo virtuvės komplekto

Nuo rugsėjo 10 d. LRT eteryje – naujas intelektinis TV žaidimas „Auksinis protas“, kurio nugalėtojas ne tik bus paskelbtas Lietuvos auksiniu protu, bet ir laimės išskirtinį prizą – kelionę aplink pasaulį. Laidos vedėjai – Arūnas Valinskas ir Andrius Tapinas – sako, kad šis žaidimas bus savotiška protų daugiakovė ir tikras saldainiukas akims.

– Pirmoji laida jau įrašyta, vadinasi, bus netiesioginės laidos. Kodėl?

A. Valinskas: Taip, įrašytos pirmos šešios laidos. Su Andriumi galime vesti ir tiesiogiai, patirties užtenka, bet kai kurias galimybes riboja techniniai dalykai. Todėl tikrai kokybišką ir žiūrovams patrauklų produktą galima sukurti montuojant. Be to, esminio skirtumo nėra, ar žaidžiama tiesiogiai, ar ne, nes tie dalyviai, kurie žaidžia studijoje, ten patenka jau iš ankščiau.

A. Tapinas: Pusė grožio atsiranda tada, kai montuojant pridedama kompiuterinė grafika. Mūsų žaidime viskas kils, kris, grius, virs. Bus tikrai saldainiukas akims.

– Televizijos pasaulyje abu esate labai žinomi. Kaip susiformavo Jūsų pora?

A. Valinskas: Tai buvo gūdžiais pirmaisiais metais po sovietmečio. Kai būtent LRT eteryje prasidėjo laida „Taip ir ne“. Vieną iš pirmųjų laidų filmavome Moksleivių rūmuose. Pagal tradiciją vieną iš keturių porų mes atrinkdavome, klausimus žiūrovams pateikdami salėje. Vieną kartą ten pateko A. Tapinas su kolega ir kaip tik laimėjo virtuvės baldų komplektą. Po to jis skambino tėčiui ir klausinėjo, kaip jį parsivežti. Tada vaikas ir „užsikabino“. Jam buvo 15 metų, mokėsi vienuoliktoje klasėje.

Buvo net viena paradoksali situacija. Andriaus tėvelis, Laimonas Tapinas, dirbo televizijos vadovu, ir kai trečią kartą Andrius pateko į mūsų žaidimą be jokių pažinčių, atsakęs į klausimus, tėtis jį pasikvietė ir pasakė: „Gal užtenka? Toks vaizdas, kad čia – per blatą, lyg namuose tų virtuvės komplektų nėra.“

– O kaip baigėsi su tuo virtuvės komplektu?

A. Tapinas: Mes jį tiesiog pardavėme ir pasidalijome pinigus. Nuo to laiko ir atsirado tas noras ir aistra intelektiniams žaidimams. Pavasarį Arūnas viešėjo „Pinigų kartoje“ kaip svečias. Vėliau mes susėdome ir staiga suvokėme, kad turime beveik identiškus planus ir vizijas – tiek dėl televizijos laidų, tiek dėl gyvų žaidimų. Pagalvojome, kad gali gautis gera sinergija.

A. Valinskas: tuo labiau kad Andrius yra protmūšiais vadinamų žaidimų fanas. Turbūt pastebite, kad šie žaidimai išgyvena savotišką malonų sąjūdį, nes jų labai daug: ir proto kovos, ir proto mūšiai, ir intelekto kovos. Nusprendėme, kad žmonės, kurie nori žaisti, žinoti ir prasmingai papramogauti, nusipelno labai gero ir kokybiško produkto televizijos eteryje. Pagrindinė užduotis, kurią sau kėlėme, ir buvo sukurti tokį produktą.

Pagal savo misiją LRT kanalas idealiai tam ir tinka. Pasakysiu tiesiai šviesiai – daug metų dirbau įvairiuose kanaluose, tuose, kurie dar yra, ir net tuose, kurie jau išnyko. Šiuo metu komerciniai kanalai, deja, tokių produktų sau negali leisti vien todėl, kad konkurentai tuo metu „uždėtų“ kokią „TV pagalbos“ arba „24 valandų“ formato laidą, ir tas žaidimas neatsipirktų. Vis dėl to atsiperkamumas yra ne tik ir ne tiek reklama, kiek kokybiška auditorija ir prasminga, mąstyti verčianti pramoga. Tokių dabar labai trūksta.

– Kaip vyksta žaidimas?

A. Tapinas: Turime šešis žaidėjus, kuriuos atsirenkame ir iš gyvų žaidimų ir įvairių atrankų LRT.lt portale ir kitur. Netrukus pasirodys knyga, kurios skaitytojai taip pat galės pakliūti į žaidimą.

Po truputėlį žaidėjų mažėja, kol lieka vienas, kuris patenka į finalą. Pradžioje žaidėjai žaidžia lyg ir komandoje, padėdami vienas kitam. Vėliau yra ir kitas turas, ir trečias. Jie visi laibai skirtingi. Į finalą tikimės surinkti geriausius žaidėjus, jie žais tarpusavyje ir sezono pabaigoje, superfinale kausis dėl pagrindinio prizo.

A. Valinskas: Tai – savotiška proto daugiakovė. Taisyklės skirtinguose etapuose skiriasi. Daugiausia lemia sugebėjimas mąstyti, analizuoti, tačiau yra ir sėkmės faktorius.

Pirmame etape žaidžia trys prieš tris. Jei vienas iš trejeto suklysta, visi trys negauna taško. Laimėjęs trejetas gali išbalsuoti du iš likusio trejeto, vadinasi, kažkuriam pasiseka. Lygiai taip pat žaidžiama ir kitame etape, tik du prieš du. Nuo trečio etapo kiekvienas žaidžia už save.

Paprastai, kai žaidžiama besitariančioje komandoje, užtenka vienam žinoti atsakymą. Tačiau, kai kiekvienas atsakinėja pats už komandą, patikėkit, net jei pateikiamas paprastas klausimas, pavyzdžiui, kurioje skalėje temperatūra prasideda nuo absoliutaus nulio – Farenheito, Celsijaus ar Kelvino, – visi trys suspaudo skirtingus variantus, nors tai yra fundamentalios mokyklos žinios iš fizikos. Tai rodo, kad tai nėra taip lengva, kaip atrodo sėdint ant sofutės. Bet čia ir yra dalykai, kurie žavi.

Labai dažnai televizijos žiūrovai žiūri ne tik todėl, kad jie kažką sužino, bet žvelgia ir sako – žiūrėk, ir aš esu protingesnis už tą, kuris žaidžia. Tai „užkabina“ skaityti, mokytis, stebėti ir galų gale priimti sprendimą – ai, eisiu ir aš – sužaisiu, sudalyvausiu. Tai yra puiku, nes mąstantis žmogus yra mūsų žaidimo ir LRT televizijos misijos tikslas.

A. Tapinas: Žaidimo formatas yra ne pirktas. Žaidimą sukūrėme kartu su Arūnu. Galbūt vėliau jį parduosime kam nors: lenkams, latviams arba albanų televizijai.

– Kaip sugalvojami klausimai?

A. Valinskas: Žiūrovui visada atrodo, kad klausimus sugalvoja tas, kuris juos pateikia. Kadangi klausimai pateikiami iš mūsų su Andriumi lūpų, tai apie 80 proc. klausimų ir yra mūsų sugalvotų arba adaptuotų. Tačiau yra redakcinė grupė, kuri taip pat juos kuria.

– Paminėkite elementariausių klausimų.

A. Valinskas: Klausimų bus ir be atsakymo variantų, ir su atsakymo variantais. Galiu vieną pateikti: kokiame žmogaus organo pavadinime, pakeitus vieną raidę į kitą, išeis medžio pavadinimas (ats. nosis – uosis). Atrodo, kad tai – paprasta, tačiau ir kameros, ir šviesos kelia įtampą, net ir labai protingi žmonės ima jaudintis.

– Pagrindinis prizas – kelionė aplink pasaulį. Ar laimėjęs plauks laivu?

A. Tapinas: Ne, tai jau būtų tremtis. Yra specialiai pritaikytos kelionės lėktuvu.

A. Valinskas: Be to, tai yra simboliška – už geriausią pasaulio pažinimą gauni kelionę aplink pasaulį. Kelionės trukmė yra maždaug 14–16 dienų, ir galima aplankyti pasirinktus miestus pasiūlytus pagal skrydžius. Tai yra kelionė, kurią retas iš mūsų galėtų sau leisti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder