Žvaigždės be alkoholio: priklausomybė trukdo kurti

Žvaigždės be alkoholio: priklausomybė trukdo kurti

Vis daugiau visuomenei gerai žinomų veidų prabyla apie laisvą nuo alkoholio gyvenimo būdą ir tikina dėl to tikrai nesijaučiantys baltomis varnomis. „Prisipažinti, kad nevartoji alkoholio, šiandien yra visiškai normalu“, – sako pramogų versle ne vieną dešimtmetį besisukantis muzikantas, prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

Paulius mirė, Saulius prisikėlė
Jau daugiau nei trylika metų alkoholio nevartojantis grupės BIX lyderis Samas tvirtina kiekvieną dieną besidžiaugiantis sprendimu gyventi blaiviai. „Eidamas to link vis pagalvodavau, ar tai yra vienintelis užsiėmimas taip linksmintis ir leisti laiką, o po to kankintis. Nusprendžiau, kad man vis dėlto svarbiau tobulėti ir ką nors kito gyvenime nuveikti. Atsisakius alkoholio viskas kardinaliai pasikeitė: atsirado daugybė laiko, kurį panaudoju visai kitiems dalykams. Viskas sekasi ir darbus visus suspėju. Ta energija, kurią anksčiau kažkur išvaistydavau, dabar skiriu tam, kad ką nors sukurčiau“, – dėstė muzikantas.
 
Dar vieno žalingo įpročio – rūkymo Samas pasakoja atsikratęs kiek anksčiau, prieš dvidešimt metų. „Pirmaisiais grupės gyvavimo metais buvome labai aktyvūs, turėdavome tikrus turus, ne vieną mėnesį susigrūdę autobuse važinėdavome po Vakarų Europą, Jungtines Amerikos Valstijas. Natūralu, kelionėse ir alkoholis liejosi laisvai, ir cigarečių netrūko. Vienąkart po trijų mėnesių grįžus iš Prancūzijos pasakiau sau, kad bent su rūkymu turiu užbaigti. Mėnesį saugojausi tų vietų, kur rūkoma, bet po to gan lengvai pavyko šios priklausomybės atsikratyti“, – prisiminė jis.
Muzikantas pripažįsta, kad išsilaisvinti nuo alkoholio prireikė kur kas ilgesnio laiko, tačiau sako kaip šiandien atsimenantis simbolinę dieną, kai po eilinio smagaus pasibaliavojimo nusprendė nebegerti. „Sėdėjau su dar iš vakaro likusiu alaus buteliu, o per televizorių rodė popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuves. Išgėriau tą turėtą butelį ir pasakiau: „Viskas – Paulius mirė, Saulius prisikėlė!“ Ir to griežtai laikiausi, net saldainių su alkoholiu nevartoju, nors pagundų vėl paragauti svaigalų dirbant pramogų pasaulyje lydėjo ne viena“, – atviravo žinomas vyras.

 

„Nėra vienos taisyklės, kuri suveiktų visiems, kokių nors stebuklingų ampulių, užkerėjimų, kad staiga imtum nebegerti ar atsikratytum kitų priklausomybių. Tam pirmiausia reikia įdėti daug darbo su savimi“, - įsitikinęs muzikantas, prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

 
Nė lašo alkoholio
Nors alkoholio vartojimą, kaip ir rūkymą, Samas sako it kirvuku nukirtęs, muzikantas pabrėžia, kad viduje šiam sprendimui subręsti ir atsakyti sau į klausimus užtrunka ilgiau. „Tik po kokių septynerių metų sėdėdamas ryte virtuvėje suvokiau, kad viskas - pagaliau esu laisvas! Esu iš to nedidelio procento laimingųjų, kuriam pavyko „praslysti“ vien gerai užsiėmus savimi. Be abejo, šeima, dabartinė žmona palaikė kaip galėjo. Vis dėlto artimieji yra bejėgiai, jei pats žmogus nenori keistis, – kalbėjo grupės BIX lyderis. – Nėra vienos taisyklės, kuri suveiktų visiems, kokių nors stebuklingų ampulių, užkerėjimų, kad staiga imtum nebegerti ar atsikratytum kitų priklausomybių. Tam pirmiausia reikia įdėti daug darbo su savimi.“
 
Samas sako, kad pakako vieno vizito pas psichoterapeutą, kad išgirdęs priklausomybės schemą suprastų, jog nenori gyventi ne savo gyvenimą, nenori sau nepriklausyti. „Taip, po penkerių metų organizmas pagal fiziologinius dalykus jau išsivalo ir nebelieka nė vienos ląstelės, kuri būtų paveikta alkoholio ar kitų psichotropinių medžiagų. Tačiau žmogus gi vis tiek yra malonumų mašina, gali lengvai paslysti, todėl per šį laiką neparagavau nė lašo alkoholio. Šie dalykai neišsitrina, jei kada buvo įbrėžti smegenyse ar kūne, tad visada esi didesnės rizikos zonoje“, – kalbėjo S.Urbonavičius.
Alkoholį žaliąja arbata pakeitęs vyras džiaugiasi labiau atradęs šeimą ir kitus malonius bei naudingus dalykus. „Niekada nebuvau tas žmogus, kuris visai nesirūpina savimi, tačiau nustojus švaistyti laiką alkoholiui tam imi daugiau skirti dėmesio – užsiimti savimi, sportuoti, atrandi, kad tai gerina savijautą. O žalioji arbata yra ritualo, pabuvimo su savimi, dalis, tai - brangiausias ryto laikas“, – pabrėžė pašnekovas.


 
Kuria blaivia galva
Nors medikų šeimoje augęs muzikantas, prodiuseris, grupės „Foje“ įkūrėjas Andrius Mamontovas pasakoja dar vaikystėje nusprendęs, kad alkoholio nevartos, bohemiško gyvenimo skonį vyras taip pat spėjo pajusti. „Alkoholio pirmąkart paragavau gal būdamas šešiolikos septyniolikos metų, tačiau daugiau vartoti jo pradėjau tik sulaukęs dvidešimties. Tai truko kokius penketą šešetą metų, kol supratau, kad man tai nieko neduoda, nepatinku sau išgėręs ir man to nelabai reikia. Blogiausius sprendimus žmogus padaro būdamas nestabilios emocinės būsenos arba apsvaigęs nuo alkoholio“, – sakė atlikėjas.
 
Jis pabrėžė geriausias savo dainas sukūręs blaivia galva, tad jokio prisirišimo prie svaigalų neturėjęs. Anot dainininko, šio įpročio atsisakyti buvo lengva ir dėl to, kad vartoti alkoholį pradėjo jau perkopęs pilnametystę: „Kai jo aktyviai vartoti pradedama penkiolikos šešiolikos metų, kai žmogaus smegenys formuojasi ir būna labiausiai pažeidžiamos, priklausomybės intensyviau „įsėda“ į smegenis.“
Vis dėlto alkoholio vartojimą paprastai lydinčio rūkymo garsiam muzikantui atsikratyti prireikė ilgiau laiko. „Rūkyti pradėjau grįžęs iš armijos, tai vėlgi truko penkerius šešerius metus. Nors mečiau, dar ilgai sapnuodavau, kad užsirūkau ir nesuvokdamas, pabudau ar dar sapnuoju, priekaištaudavau sau, ką padariau, juk tiek laiko nerūkiau, – pasakojo A.Mamontovas. – Supratęs, kad noras užtraukti dūmą labai stiprus, po gero dešimtmečio vėl prisiverčiau pradėti rūkyti ir tą dariau kokius ketverius metus, kol nepradėjau sportuoti. Tuomet netruko suprasti, kad išėjęs po treniruotės sporto klube noriu gryno oro, o ne nikotino.“

 

„Dar senovės vedų raštuose suformuota, kas yra sveikatos pagrindas ir visų ligų priežastis. Tai visų pirma emocinė, psichologinė žmogaus būsena, toliau – teisinga mityba, nevartojimas to, kas kenkia. Ir trečias – higiena. Jei juos vykdai teisingai, išvengsi praktiškai visų ligų“, - sako ketvirtį amžiaus alkoholio nevartojantis dainininkas Andrius Mamontovas.

 
Geriausias vaistas – judėjimas
Šiandien retai pramogų pasaulio vakarėliuose besilankantis ir svaigalų lygiai 25-erius metus nevartojantis A.Mamontovas įsitikinęs – yra kitų būdų užsimiršti ar atsipalaiduoti. „Kiekvienam pasitaiko geresnių ir blogesnių dienų, būna ilgesnių sunkių periodų. Man visada padeda pasivaikščiojimas mieste, miške ar kalnuose, prie jūros. Jei sėdime ir skandiname save kažkokioje nuotaikoje, pirmas vaistas yra pajudėti“, – patarė atlikėjas.
Kartu jis pridūrė, kad gerą savijautą padeda išlaikyti kelių taisyklių laikymasis. „Dar senovės vedų raštuose suformuota, kas yra sveikatos pagrindas ir visų ligų priežastis. Tai visų pirma emocinė, psichologinė žmogaus būsena, toliau – teisinga mityba, nevartojimas to, kas kenkia. Ir trečias – higiena. Jei juos vykdai teisingai, išvengsi praktiškai visų ligų.“
  
Požiūris keičiasi
Muzikos pasaulio atstovai sutartinai tvirtina, kad ir visuomenės požiūris į negeriančius žmones yra stipriai pasikeitęs. „Anksčiau turėdavai vos ne aiškintis, kodėl negeri, prisigalvoti, kad vartoji vaistus, kai įkyraus siūlymo niekaip negali atsikratyti. O dabar pasakyti, kad negeri, jau yra normalu. Taip, tokių bravūriškų pasakymų, jog jei negeria, nerūko, tai ir merginų neturi, dar yra daug išlikę. Bet dabar sutinku vis daugiau negeriančių, kitaip mąstančių jaunų žmonių. Jau kurį laiką tai vyksta. Keičiasi gyvenimo tempas, atsirado daugiau galimybių žmonėms, veiklos būdų, daugiau judėjimo laisvės. Kitų kultūrų, veiklos atvirumas duoda galimybę atsitraukti nuo alkoholio vartojimo“, – svarstė „BIX“ lyderis.
 
Anot A.Mamontovo, šiandien pramogų versle nestinga žmonių, kurie nevartoja alkoholio. „Juk visada yra pasirinkimas – gali gerti vandenį, sultis. Ir žmonės vieni į kitus nebežiūri kreivai. Tai yra didžiulis žingsnis į tarpusavio supratimą“, – pabrėžė atlikėjas. Jo pastebėjimu, ir koncertuose anksčiau būdavo labai daug neblaivių, agresyvių žmonių: „Dabar toli gražu nieko panašaus nėra, nors ir būna vartojančių alkoholį. Bendras kultūros lygis pasikeitęs, kitaip elgiasi ir išgėrusieji. Per pastaruosius 30 metų šiuo klausimu Lietuva padarė didžiulį žingsnį į priekį.“

Pagalbos institucijų sąrašą galima rasti:
http://vpsc.lrv.lt/lt/informacine-medziaga/informacija-priklausomybes-ligu-klausimais.
 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder