Zikos virusas baigėsi mirtimi

Zikos virusas baigėsi mirtimi

Naujausi informaciniai pranešimai iš Pietų Amerikos šalių tik patvirtina Lietuvos infektologų teiginius, kad apie vis labiau ten plintantį Zikos virusą ir jo sukeliamus negalavimus iki šiol iš esmės žinoma labai nedaug.

Iki šiol net Pasaulio sveikatos organizacijos atstovai teigė, kad Zikos virusas pavojų kelia tik nėščiosioms, nes galimai sukelia vaisiaus apsigimimus - mikrocefaliją, o 60-80 proc. užsikrėtusių žmonių net nepajunta infekcijos simptomų arba jie būna lengvi.

Tačiau praėjusį ketvirtadienį Venesuelos prezidentas Nikolas Maduras (Nicolas Maduro) pranešė, kad šioje šalyje mirė trys žmonės, kuriems, kaip manoma, išsivystė su Zikos viruso infekcija susijusios komplikacijos.

Skaičiuojama, kad Venesueloje nuo lapkričio 5-osios iki vasario 8-osios užfiksuotas 5221 įtariamas užsikrėtimo Zikos virusu atvejis, oficialiai patvirtinta 319 užsikrėtimo atvejų. Komplikacijos išsivystė, teigiama, dar 68-iems virusu užsikrėtusiems pacientams, jiems dabar taikoma „intensyvi terapija“.

Kaip „Vakaro žinioms“ teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius infektologas Alvydas Laiškonis, klausimų dėl Zikos viruso tikrai daugiau negu atsakymų, ir tai kelia didžiausią nerimą. Nors Zikos virusas buvo atrastas dar 1947 m. Ugandoje, pasireikšdavo tai vienoje, tai kitoje šalyje, iki šiol jis laikytas menka grėsme, nes tik retkarčiais sukeldavo „lengvus“ susirgimus žmonėms ir... nebuvo pasiekęs Europos.

„Iki šiol niekas viruso nuodugniai netyrinėjo. Man situacija labai panaši į tai, kas buvo su Ebolos virusu, - tik tada, kai atvejai pasiekė Europą, visi susiėmė už galvų, skyrė pinigų ir ėmėsi ieškoti būdų virusui suvaldyti, - sako medikas. - Dabar, kai Zikos viruso paliestų žmonių imtis siekia šimtus tūkstančių, atsirado poreikis ir yra galimybė juos tirti bei daryti išvadas. Tad galima teigti, kad pastarųjų mėnesių įvykiai Zikos viruso tyrimus gerokai paspartins.“

Tačiau dar ir dabar, jau kilus sąmyšiui, Pasaulio sveikatos organizacija kalba tik apie „galimai“ esantį ryšį, „galimai“ įmanomus užsikrėtimo būdus.

Labiausiai Zikos viruso protrūkio paveikta šalis - Brazilija: nuo 2015 metų pradžios Zikos viruso infekcija čia diagnozuota 1,5 mln. žmonių. Patvirtintų užsikrėtimo atvejų užfiksuota iš viso 26-iose šalyse. Nei vaistų, nei vakcinos nuo Zikos viruso kol kas nėra.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija rekomenduoja besilaukiančioms moterims atidėti keliones į šalis, kuriose paplitusi Zikos virusinė infekcija.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder