Vykstate slidinėti? Pataria, kaip numesti priaugtus kilogramus

Vykstate slidinėti? Pataria, kaip numesti priaugtus kilogramus

Slidinėjimo atostogų sezonas pagaliau prasidėjo, įsibėgėjo ir tęsis bemaž iki kovo pabaigos. Jei ir jūs planuojate tokias atostogas ir svarstote, kaip jose ne tik kuo geriau pailsėti, bet ir, pavyzdžiui, numesti vieną kitą per žiemą susikaupusį kilogramą, mitybos specialistė, knygų apie mitybą autorė Vaida Kurpienė pataria iš anksto pagalvoti apie tai, ką valgysite viešbučiuose ar kalnų kavinėse, o gal gaminsitės savo apartamentuose? Anot V. Kurpienės, jei norime iš atostogų sugrįžti dailesnių formų, svarbu laikytis mitybos režimo, o užkąsti – tiesiog būtina.

Papildykite mitybą geležies atsargomis

Slidinėjimo atostogas su šeima jau ateinančiais metais ir pati išmėginti planuojanti Vaida Kurpienė sako, kad mityba kalnuose pasižymi keliais išskirtiniais bruožais. Pavyzdžiui, intensyviai sportuojant kalnuose stipriai išauga geležies poreikis. Tad jei ant slidžių norite jaustis kupini energijos, o per visas slidinėjimo atostogas rytais iš lovos lipti žvalūs ir pailsėję, dar ruošdamiesi išvykai prisiminkite, kad būtina papildyti mitybą geležimi.

„Šios medžiagos gausu raudonoje mėsoje, triušienoje, tamsiai žaliose daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose. Taip pat burokėliuose, grikiuose, avižose. Šalia šių produktų geriausia derinti tuos, kurie turi vitamino C. Tai – visos šviežios daržovės. Kai kuriose jų, pavyzdžiui, brokoliuose ir paprikoje yra net kelis kartus daugiau vitamino C nei citrinoje“, – pasakoja V. Kurpienė.

Dar prieš išvykstant į kalnus ne mažiau dėmesio mitybos specialistė rekomenduoja skirti vitaminui D ir Omega-3 riebalų rūgštims. Pastarosios ypač padeda gerindamos širdies ir kraujagyslių darbą. Lengviausia šios medžiagos gauti bent keletą kartų per savaitę valgant riebią šaltųjų vandenų žuvį – silkę, lašišą, skumbrę. Žuvies patiekalus rinkitės ir atostogaudami. V. Kurpienė pataria jos valgyti ne tik su daržovėmis, bet ir kartu su košėmis ar dėti ant sumuštinių.

Pusryčiai – sotesni nei įprastai

Mitybos specialistė pastebėjo, kad neretai žmonės mano, jog atostogų metu aktyviai judant, sportuojant ir sudeginant daug kalorijų, valgyti galima viską ir gausiai. Visgi ši nuostata klaidinga. Išties slidinėjant, šaltame ore bei didesniame aukštyje kalorijos tirpsta greičiau. Jei esate sportuojantis žmogus ir jūsų raumenų tonusas geras, per vieną slidinėjimo valandą galite sudeginti vidutiniškai nuo 300 iki 500 kalorijų. Kuo oras šaltesnis ir kuo intensyviau slidinėjate, tuo daugiau jų sunaudojate. Tačiau ir alkio jausmas kalnuose gali būti kur kas didesnis.

„Atostogų mityba daug priklauso ir nuo to, ar rinksitės viešbučių maistą, ar pirksite produktus vietinėje parduotuvėje ir gaminsite patys. Abiem atvejais galima maitintis visavertiškai, o viena pagrindinių taisyklių – laikytis valgymo režimo. Jei slidinėdami norite judėti greičiau ir lengviau, turėti aštresnį žvilgsnį ir laiku pamatyti visus posūkius bei kalnelius, būtinai pavalgykite sočius pusryčius. Idealu suvalgyti gerųjų angliavandenių. Tai yra pilno grūdo produktai – įvairiausia košė, nuo bolivinės balandos iki rudų ryžių ar sorų kruopų, prie košės galima įsidėti žuvies“, – sako V. Kurpienė.

Vertingais pusryčių patiekalais, kurių reikėtų dairytis ant švediško pusryčių stalo viešbutyje, jei keliaujate pagal programą „Viskas įskaičiuota“, arba, jei turite galimybes, pasiruošti patiems, mitybos specialistė įvardija ir viso grūdo duoną su natūraliu riešutų sviestu ar avokadu. Galima suvalgyti šiek tiek pieno produktų, tik ne saldžių, nes iš cukraus gaunama energija greitai išnaudojama, todėl užkandžiauti norisi vėl ir vėl.

Štrudelį ar picą pasidalinkite su draugais

Atėjus pietų metui nepraleiskite progos pasimėgauti vietine virtuve. Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė Akvilė Barakauskaitė pasakoja, kad populiariausios slidinėjimo atostogų kryptys tarp lietuvių – Austrija ir Italija, kur ne tik ant kalno stūksančios, bet ir viešbučių kavinės siūlys didelį rizoto ar makaronų patiekalų pasirinkimą, o  Austrijoje neparagavę štrudelio, ko gero, iš kavinės nė nebūsite išleistas.

„Pagrindinė priežastis, kodėl lietuviai žiemą traukia į Italiją ir Austriją – įspūdinga gamta, slidinėjimui puikiai tinkantys orai ir idealiai šeimoms bei visų lygių slidinėtojams pritaikytos trasos. Turizmo tradicijos šiose šalyse labai gilios, todėl keliautojai malonumą patiria ne tik leisdamiesi nuo kalnų, bet ir lankydamiesi mažuose miesteliuose, po ilgos dienos mėgaudamiesi SPA pramogomis, apsilankymu restorane. Na, o kalbant apie maistą privalu paminėti, kad visi sugrįžtantys iš Austrijos stebisi ten kepamų šnicelių dydžiu, o Italijoje, sako, vos spėjantys išragauti visas picų rūšis“, – sako A. Barakauskaitė.

Tam, kad atostogaujant tikrai galima ir netgi būtina paragauti vietinių  patiekalų, pritaria ir mitybos specialistė V. Kurpienė. Tiesa, anot jos, tokiu maistu galbūt nereikėtų piktnaudžiauti kiekvieną dieną. Šeimyninę picą ar visą lėkštę užimantį šnicelį V. Kurpienė pataria pasidalinti su draugu ar šeimos nariais. Na, o gana kaloringo štrudelio nevalgyti iškart po sočių pietų, jį netgi galite rinktis kaip atskirą patiekalą, o jei pyragas didesnis, taipogi dalintis.

Specialistė primena, kad tiek Italijoje, tiek Austrijoje pietus ir vakarienę galima valgyti labai sveikai. Austrijoje pakankamai didelis daržovių pasirinkimas, čia mėgstama valgyti grūdinius patiekalus, pavyzdžiui, soras, kurių tikrai ne visuose kraštuose įmanoma rasti. Tuo tarpu Italijoje tiek viešbutyje, tiek kalnų kavinėje galbūt surasite ir pilno grūdo makaronų – jų populiarumas skrieja po visą pasaulį. Jei tokių ir nėra, vis tiek makaronai gaminami tinkamiau bei naudojami kietagrūdžiai kviečiai, kurie yra vertingesni už įprastus. Ši šalis taip pat turtinga jūros gėrybių ir žuvies. Žinoma, italai valgo ir didelį kiekį daržovių, bei moka jas skaniai paruošti. Tad nepraleiskite progos šiomis gėrybėmis pasinaudoti.

Ir slidinėti, ir sulieknėti – įmanoma

„Tez Tour“ atstovė A. Barakauskaitė pastebi, kad neretai vykdami atostogų lietuviai taupo laiką ir noriai naudojasi maitinimo paslaugomis. Viešbučiai gali pasiūlyti meniu visiems skoniams, todėl prieš atostogas keliautojams belieka nuspręsti, kokio maitinimo norisi, o kelionių ekspertai pataria, kur geriau apsistoti. Tuo tarpu planuojantiems valgyti viešbučiuose ir kavinėse, V. Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į riebų maistą, padažus – kuo jų mažiau, tuo geriau.

Gera žinia norintiems po atostogų grįžti sulieknėjusiems ir pagražėjusiems, arba bent jau išlaikyti tokį patį svorį – tai tikrai įmanoma. V. Kurpienė sako, kad šiuo atveju svarbu užkąsti tarp pagrindinių valgymų.

„Rekomenduoju pasiruošti ir su savimi turėti užkandžių. Pavyzdžiui, sveikesnių javainių batonėlių, kurių sudėtyje mažai cukraus, nusipirkti įvairesnių riešutų ar jų mišinių su džiovintais vaisiais, vertingos duonos bei natūralaus riešutų sviesto. Būdami vietoje galite nusipirkti sūrio. Jei neužkąsite, galite greitai peralkti, dėl to vėliau per daug prisivalgyti, blogai išsimiegoti, o kitą rytą norėti valgyti saldžiai“, – pastebi V. Kurpienė.

Na, ir prisiminkite, kad dėmesio atostogų metu reikalauja visas kūnas, todėl galvodami apie mitybą, nepamirškite ir kitaip jo palepinti, pavyzdžiui, žemesnės temperatūros pirtimi ar karštu dušu, tai puikiai atpalaiduoja raumenis. O svarbiausia – skirkite dėmesio „išvalyti“ mintis. Sakoma, kalnai turi magišką galią tai padaryti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder