"Vokeliai" medikams gali tapti legaliomis premijomis

"Vokeliai" medikams gali tapti legaliomis premijomis

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) praėjusią savaitę prakalbo apie galimybę įteisinti pacientų pinigines padėkas medikams - esą tai sumažintų korupciją gydymo įstaigose. Procedūra galėtų būti anonimiška, nuo padėkų būtų skaičiuojami mokesčiai, o gydytojai gautų legalių papildomų pajamų. Kol kas tokia idėja sulaukė ne tik kritikos, bet ir siūlymų aptarti tai Antikorupcijos komisijos posėdyje.

VTEK siūlo, kad atsidėkoti pinigais norintys pacientai turėtų galimybę ligoninės kasoje anonimiškai palikti norimą pinigų sumą ir nurodyti, kuriam gydytojui tą premiją skiria. Vėliau nuo premijos būtų atskaitomi mokesčiai ir likusi suma kaip priedas prie atlyginimo pasiektų gydytoją. Tikimasi, kad tokia galimybė legaliai daugiau uždirbti ne tik mažins korupciją, bet ir stabdys medikų emigraciją.

Kol kas tai - tik idėja, kuriai turėtų pritarti ne viena institucija. Jeigu šiam planui būtų pritarta, pirmiausia jis būtų įgyvendinamas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje.

"Pakeitus sistemą vokelių nebereikės"

VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius viešai pranešė kviečiantis valdžios įstaigas, medikų bendruomenę ir visuomenę diskutuoti dėl legalaus medikų premijavimo, kad būtų pakeistas kyšio, kaip efektyvaus sprendimo, suvokimas.

Jo teigimu, šiuo metu trūksta tik poros elementų, kurie leistų išskaidrinti sveikatos priežiūros sistemą.

"Mes turime baudžiamąjį persekiojimą, daugybę raginimų elgtis skaidriai, korupcijos pasireiškimo rizikos vertinimą, prievolę atskleisti privačius interesus ir panašiai. Mums trūksta tam tikrų konkrečių iniciatyvų, kurios keistų nepriimtiną korupcinę kultūrą. Paciento dėkingumas medikui yra natūralus žmogiškas jausmas. Tačiau jei atsidėkotume ne vien žodžiu "ačiū", o kita forma, rizikuotume įvykdyti nusikaltimą", - aiškino R. Valentukevičius.

Pasak jo, korupcijos paplitimo mastą, suvokimą bei polinkį korumpuotis analizuojantys tyrimai iš esmės parodo, kad, pacientui asmeniškai atsilyginus sveikatos priežiūros specialistui, galima gauti palankesnes gydymo sąlygas.

"Taigi sukuriama iškreipta ir nesąžininga konkurencija tarp pacientų. Tai lemia pacientų ar jų artimųjų baimės, norai, tikėjimas, kad papildomai atsilyginus medikui bus geriau. Tai yra tas smulkiosios korupcijos "variklis", kurio veikimą, esant dabartinei sistemai, medikai gali dar ir patys sėkmingai skatinti. <...> Kovojant su korupcija šiuo metu sveikatos priežiūros sistemoje nuolat siunčiamas signalas, kad duoti kyšį yra blogai, tačiau sistema nekeičiama taip, kad aplinka korumpuotis taptų nepatogi, o kyšis būtų suvoktas kaip neefektyvus sprendimas. Tik tai pakeitę galime tikėtis išvengti kyšininkavimo reiškinio", - teigia VTEK pirmininkas ir priduria, kad medikų premijavimas yra viena iš galimų idėjų.

"Nebūtų išankstinio atsidėkojimo, kuris turėtų gydymo metu veikti mediko elgesį atsidėkojusio paciento atžvilgiu. Atsirastų motyvacinė sistema visiems sveikatos priežiūros paslaugos teikimo dalyviams, kuri skatintų vienodai gerai elgtis visų pacientų atžvilgiu, nes bet kurio iš jų dėkingumas už suteiktą paslaugą galėtų virsti papildoma premija, - sakė R. Valentukevičius.

- Jei, priėmus atitinkamus teisės aktus, vis dėlto būtų apsispręsta išbandyti šią idėją praktikoje, reikėtų įgyvendinti nuostatą, kad mediką premijuojantis pacientas išliktų anonimas. Tai reiškia, kad nei registratūroje, nei kasoje, nei buhalterijoje medikas negalėtų patikrinti, kuris pacientas jį premijavo. Premijos suma turėtų būti subendrinama su kitų pacientų premijomis ir, atskaičius mokesčius, išmokama tokiais periodais, kad iš gaunamų sumų medikas neatskirtų, kas ir kada jį premijavo. Dabartinės informacinės technologijos galėtų tai užtikrinti."

Sulaukė pasipriešinimo

Vis dėlto tokios VTEK mintys sulaukė nemažai kritikos ir pašaipų. Internete diskutuojantys medikai bei pacientai tokią idėją prilygino balandžio 1-osios pokštui. Neva gal įteisinti ir "premijas" policijos pareigūnams, teisėjams, pedagogams ir kitiems specialistams.

Viešosios įstaigos "Transparency International" Lietuvos skyriaus projektų koordinatorė Gabija Lukšaitė "LRT radijui" teigė, kad bandymai ieškoti naujų ir inovatyvių priemonių kyšininkavimo problemai spręsti yra labai sveikintini. Kita vertus, jos nuomone, svarbu suprasti, kad tokia priemonė mūsų sergančiai sveikatos sistemai išsyk netaps panacėja: "Iš žmonių nuomonių matome, kad ši tema nėra patogi. Gerai, kad jie kalba apie tai, jog skaidrumo norėtų daugiau."

Anot G. Lukšaitės, yra rizika, kad prasidės tarsi pacientų lenktynės: "Rizika yra ir tokiu atveju graži iniciatyva taptų diskredituota. Dėl to svarbu tinkamai pasiruošti ir tuomet diegti naujoves."

VTEK iniciatyvą į miltus mala ir Jaunųjų gydytojų asociacija, kurios nuomone, vienintelis būdas užtikrinti medikų atsparumą korupcijai yra orūs sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų atlyginimai.

"Siūloma sistema sukurtų didesnį atlyginimų netolygumą tarp atskirų specialybių medikų, neskatintų vienų mažiausių Europos Sąjungoje medicinos darbuotojų atlyginimų didinimo bei dirbtinai atitolintų sprendimus dėl būtinų Lietuvos sveikatos sistemos strateginių pokyčių. Be to, VTEK siūlomame plane taip pat neužsimenama apie slaugytojus, slaugytojų padėjėjus - visus gydymo komandos narius, kasdien nuoširdžiai besirūpinančius ligonio sveikata.

Jaunųjų gydytojų nuomone, pacientai neturėtų būti skatinami mokėti grynųjų pinigų ar kitaip materialiai prisidėti prie gydytojų gerovės, kadangi kaip piliečiai jie moka mokesčius valstybei. Pacientai, mokėdami įmokas į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą, išlaiko sveikatos apsaugos sistemą, todėl orus gydytojų atlyginimas turėtų būti Sveikatos apsaugos ministerijos ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų atsakomybė", - viešai išplatintame pareiškime teigia Jaunųjų gydytojų asociacija.

Siūlo svarstyti Antikorupcijos komisijoje

Seimo Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė siūlo medikų premijavimo klausimą aptarti Antikorupcijos komisijos posėdyje.

"Sunku patikėti, kad tai rimtas VTEK pasiūlymas - legalizuoti dovanėles gydytojams. Jeigu taip, jis kelia daugiau nei susirūpinimą. Siūlymas legalizuoti kyšius, kad juos apmokestintume, remiasi logika legalizuoti ką nors bloga ir žalinga tik todėl, kad iki šiol nepavyko to suvaldyti.

Kyšiai kenkia ne vien biudžetui, bet ir pačiai visuomenei. Užuot šalinę ydingus sovietmečio paliktus įpročius, šiuo atveju valstybės vardu juos skatintume. Kyšis negali būti skaidrus - sveikatos apsaugos paslauga arba mokama, arba ne. Žmonės moka mokesčius, kad galėtų tikėtis kokybiško aptarnavimo nemokamai. Nemanau, kad siūlymas logiškas ir pagrįstas, greičiau tai savęs apgaudinėjimas ir balta vėliava prieš korupciją", - teigė A. Bilotaitė.

Pasak jos, Seimo Antikorupcijos komisijos posėdis inicijuojamas siekiant išsiaiškinti, kiek rimtas ir kokiais motyvais grįstas viešumoje nuskambėjęs VTEK pasiūlymas.

"Negi apsimesime, kad kyšių problema išspręsta?"

Dr. Jonas SĄLYGA, Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius, Klaipėdos universiteto profesorius

Šis projektas tik rengiamas, tačiau dar nėra suderintas su Sveikatos apsaugos ministerija, todėl analizuoti lyg ir netikslinga. Tikiuosi, jis ir nebus patvirtintas, nes tai tikrai ne tas kelias, kuriuo reikia eiti norint išgyvendinti kyšininkavimą sveikatos apsaugos sistemoje.

Pirmiau reikėtų laipsniškai didinti medikų atlyginimus, ką, beje, Klaipėdos jūrininkų ligoninė ir daro. Antra, reikėtų kalbėti apie pacientų atsakomybę duodant pakišas, o ne atvirkščiai, skatinti jas duoti, ir netgi legalizuoti.

Negi įteisinę legalų pacientų atsidėkojimą kaip stručiai įkišime galvas į smėlį ir apsimesime, kad kyšių problema išspręsta? Juk ir toliau mes nežinosime, kiek pacientai sumoka gydytojams ne per ligoninės kasą, o tiesiogiai. Pacientų tikslas duodant vokelį yra labai aiškus - būti žinomam. Jam svarbu, kad gydantis ar operuojantis gydytojas aiškiai žinotų, kas "susimokėjo". Todėl vargu ar atsiras norinčių gydytoją "premijuoti" anonimiškai.

Galiausiai reikia atkreipti dėmesį į esmę - sveikatos priežiūros įstaigoje kyšiai, padėkos, pakišos yra negalimi.

Nenorėčiau paneigti, kad mediko profesija yra ypatinga, tačiau jei jau įteisiname kyšius jiems, kuo prastesni mokytojai, policininkai, valdininkai? O gal anonimiškai sumokėkime ir teisėjui, priėmusiam teisingą sprendimą, civilinės metrikacijos biuro darbuotojai, gražiai sutuokusiai jaunavedžius, autobuso vairuotojui, nes jis šiandien buvo mandagus, žemėtvarkininkui, nes sąžiningai atmatavo žemę?

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder