Valstybė nuspręs, kam gimdyti

Valstybė nuspręs, kam gimdyti

Lietuvoje dažnai nueinama lengviausiu keliu - užuot stengusios spręsti socialiniame užribyje atsiradusių šeimų problemas, sudarydamos joms galimybes pakilti iš dugno ir gyventi visavertį gyvenimą auginant vaikus, kai kurios savivaldybės nusprendė tiesiog pasirūpinti, kad moterys tų vaikų nebegimdytų. Ir nenustojame verkti, kad demografinė situacija prastėja, tauta nyksta...

Pasvalio rajono valdžia užsimojo riboti vaikų gimstamumą probleminėse šeimose - protiškai atsilikusioms, girtaujančioms, socialinių įgūdžių neturinčioms, mušamoms ir jau ne po vieną vaiką pagimdžiusioms moterims bus siūlomos kontraceptinės spiralės savivaldybės lėšomis. 

Kaip „Vakaro žinioms“ teigė Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, probleminių šeimų rajone - apie 250, jose auga apie 600 vaikų. Ir girtaujančios, ir turinčios sveikatos problemų. Tad, jo manymu, reikia ieškoti kažkokio būdo, kaip joms padėti. Viena galimybių - mėginti jas įtikinti pasinaudoti kontracepcija. Grasinti, kad nemokės pašalpų už vaikus, savivaldybė negali - turi vykdyti Vyriausybės nutarimus.

„Suprantama, mūsų socialinės paramos sistema turi būti orientuota į tai, kaip ištraukti tas šeimas iš skurdo aplinkos. Tačiau kai jau turime antrą kartą, kurią savo socialinės paramos sistema išugdėme ir pripratinome gyventi tokioje aplinkoje, ji paprasčiausiai kitokio gyvenimo neįsivaizduoja“, - sako G.Gegužinskas.

Jau ne vienus metus panaši programa įgyvendinama Elektrėnų savivaldybėje. Pasak Socialinio skyriaus vedėjos Violetos Šimkūnienės, kasmet atsiranda maždaug 10 moterų, kurios šia parama pasinaudoja. „Kažkokių ypatingų priemonių paskatinti moteris tokiam žingsniui mes neturime - tik geranoriškai įkalbinėdami, - sako V.Šimkūnienė. - Jeigu „neina į derybas“, dar galime kalbėti apie tai, kad bus taikomos tam tikros sankcijos, pavyzdžiui, pašalpos išmokamos ne pinigais, kaip jos dažniausiai pageidauja, o prekybos centro kortele. Arba apsipirkinėjant su socialine darbuotoja ji pirks ne tai, ko užsigeidžia, o tik būtiniausius dalykus.“ 

 

Vytautas BUDNIKAS, Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos pirmininkas:

Su socialinėmis problemomis negalima kovoti tokiais būdais. Pirmiausia valstybė turi turėti strategiją, kaip padaryti, kad žmonės geriau gyventų, kad žmonės turėtų darbą ir gautų už tą darbą pakankamą atlyginimą, kad galėtų išlaikyti šeimas.

O pas mus pradedama žiūrėti nuo kito galo - kaip „patobulinti“ kokį įstatymą, kad galima būtų lengviau iš tėvų atimti vaikus dėl netinkamos priežiūros. Ir į šį kontracepcijos skatinimą aš žiūriu kaip į mėginimą kovoti su problemomis ne tais būdais.

Visos žmogaus teisių gynimo priemonės, kurios eskaluojamos Lietuvoje, yra fikcija. Ne tos žmogaus teisės yra pažeidžiamos, kurios akcentuojamos. Didžiausios problemos - tai skurdas ir socialinė atskirtis. Iš čia visos žaizdos ir visos bėdos. Jeigu valstybė nemato to skurdo ir socialinės atskirties, jeigu neturi programos provincijai atgaivinti ar žmonėms ten išlaikyti, kad jie nesižudytų, nežudytų kitų, masiškai nedegraduotų, tai ir rezultato niekada neturėsime. O mes matome, kad mūsų valdžia neturi tokios programos. Politikai seniai nurašė provinciją ir turime rezultatą: ten prasidėjo didžiulės tragedijos. Bet juk provincijoje taip pat gyvena žmonės. Tačiau politikai įsivaizduoja, kad ten kažkaip savaime viskas išsispręs. Mokyklas, ambulatorijas, kultūros įstaigas panaikinsime ir žmonės patys išsibėgios, o kas liks - išmirs. Tokia politika.

Jonas KAUNECKAS, vyskupas:

Man sunku patikėti, kad tokiais būdais sprendžiamos socialinės problemos. Kokią čia pagalbą tas žmogus gauna? Jokios. Kad viena burna namie mažiau ar aborto daryti nereikia? Reikėtų mėginti su žmonėmis kalbėti, juos auklėti, galvoti, kaip kitaip galima jiems padėti - tiek materialiai, tiek moraliai. Krikščioniškai visuomenei tokios priemonės jokiu būdu neturi būti priimtinos. Kiek visuomenei svarbios krikščioniškos vertybės? Tai parodo ir patys skaičiai - tik iki 10 proc. visuomenės lanko bažnyčią.

Rimantė ŠALAŠEVIČIŪTĖ, Sveikatos apsaugos ministrė:

Iš esmės aš tokiai iniciatyvai pritariu. Teko aplankyti labai daug socialinės rizikos grupei priklausančių šeimų ir moterys, auginančios septynis ar net devynis vaikus, tačiau pačios nevartojančios alkoholio, dažnai guosdavosi, kad neturi pinigų kontraceptinėms priemonėms. Tad aš manau, kad ši iniciatyva labiau orientuota ne į tas moteris, kurios piktnaudžiauja alkoholiu, - jos jau yra neatsakingos ir negalvoja, kad vaikas gali gimti invalidu, tad vargu ar rūpinsis kažkokia kontracepcija. Manau, ja norės pasinaudoti sąmoningos moterys.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder