2019 m. vasario 19 d. 12:49 val., antradienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Valgyti pusryčius sveika

2013-08-12, 10:44

"Vakarų Lietuvos medicina"

Valgyti pusryčius sveika nuotrauka, foto

© Redakcijos archyvo nuotr.

Maisto racionas neatsiejamas nuo antsvorio, hipertenzijos, rezistencijos insulinui ar padidėjusios lipidų koncentracijos kraujyje. Tačiau iki šiol nebuvo žinoma, ar specifiniai mitybos įpročiai: pusryčiavimas, valgymo dažnis, vėlyvas valgymas turi įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizikai.

Didesnė mirties nuo širdies ligos rizika – nevalgantiems pusryčių

Naujas amerikiečių klinikinis tyrimas parodė, kad mitybos įpročiai, ypač nuolatiniai pusryčiai, lygiai tiek pat svarbūs sveikatai, kaip ir tai, ką ir kiek mes valgome.

Studijos metu buvo apklausti 26902 vyriškos lyties respondentai, kurių amžius sudarė vidutiniškai 45-82 metus. Pradedant studiją apklausiamieji buvo sąlyginai sveiki, nesirgo širdies ligomis ir vėžiu. Jų sveikatos būklė buvo vertinama 16 metų (nuo 1992 m. iki 2008 m.)

Tyrimo metu 1572 tiriamieji vyrai patyrė širdies priepuolį arba mirė nuo koronarinės širdies ligos. 27 proc. didesnę riziką susirgti turėjo tie vyrai, kurie ryte nevalgė pusryčių. Dar didesnę riziką- iki 55 proc. - susirgti koronarine širdies liga turėjo vyrai, kurie valgydavo naktį.

Mokslininkai teigia, kad asmenims, kurie nevalgo pusryčių, nutukimo, aukšto kraujospūdžio, padidėjusio cholesterolio kiekio ar diabeto, kurie predisponuoja širdies ir kraujagyslių ligas, rizika yra didesnė. Be to, nepusryčiaujantys vyrai turėjo daugiau ir kitų rizikos faktorių. Dažniau tai buvo jaunesni, vieniši, rūkantys, visą darbo dieną dirbantys žmonės, kurie nesimankštino ir vartojo daugiau alkoholio.

Tai rodo, kad mitybos įpročiai – pusryčiavimas turi įtakos koronarinės širdies ligos rizikai ir yra susiję su tradiciniais rizikos faktoriais. Žmonės, kurie atsisako pusryčių, daugiau kalorijų sunaudoja dieną: jų smegenys nuolat primena apie alkį.

Ryšys tarp maitinimosi dažnio (kartų per dieną) ir koronarinės širdies ligos rizikos nebuvo nustatytas.

Mokslininkai pažymi, kad ne mažiau svarbu pusryčių metu vartoti sveiką maistą, turintį subalansuotą naudingų maistinių medžiagų kiekį: proteinų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų.

Taigi sveiki pusryčiai sumažina širdies priepuolių riziką. Dubenėlis dribsnių, pagardintų riešutais ir susmulkintais vaisiais, yra tai, kas būtina dienos pradžiai.

Pusryčiai naudingi organizmui

„Pusryčiai suteikia energijos, padeda palaikyti aktyvią fizinę ir protinę veiklą, be to, valgydami pusryčius, aprūpinsime visas organizmo sistemas ne tik energija, bet ir būtiniausiomis, vertingomis maisto medžiagomis – angliavandeniais, baltymais, riebalais, vitaminais, mineralais, mikroelementais, biologiškai aktyviomis medžiagomis“, – sako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Ji primena, jog jau moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie rytais pusryčiauja, mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnius užkandžius, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos mažiau vargina antsvoris, nutukimas ateityje. Visaverčiai pusryčiai mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypač vakare.

Pusryčiai, dietologės patarimu, galėtų sudaryti apie 25 proc. bendro paros kilokalorijų kiekio.

Idealu pusryčių metu gauti tinkamą kiekį angliavandenių, baltymų bei truputi riebalų, taip pat vitaminų bei mineralinių medžiagų.

„Pusryčiams rinkitės kuo natūralesnius produktus. Puikiai tinka įvairios košės ar tamsi duona su grūdais, kuriuos valgydami papildysime organizmą vitaminais, mineralais, augaliniais baltymais ir riebalais, be to, tai puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Taip pat galima rinktis baltymų turinčius produktus – varškę, sūrius, jogurtą, paukštienos, žuvies gabalėlį ar kiaušinį, taip papildysime organizmą kalciu, geležimi. Pusryčiams paįvairinti įtraukite mėgstamas daržoves ar vaisius, kurie yra geras vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Rupios duonos riekelę ar košę galite pagardinti sviestu ar aliejumi“, – pataria E. Kliukaitė.

vlmedicina.lt

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Ko gero, ne vienas yra savo aplinkoje ar šeimoje susidūręs su žmonėmis,...

Alzheimerio liga: svarbu nedelsti kreiptis pagalbos nuotrauka, foto

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių...

Gripas palengva atsitraukia nuotrauka, foto

Trečiadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) paragino leisti naudoti kanapes medicinoje ir...

EP ragina leisti naudoti kanapes medicinoje nuotrauka, foto

Emocinis valgymas – tai emocijų reguliavimo būdas, kuris yra susijęs tiek su...

Emocinis valgymas – kas tai? nuotrauka, foto

Interesų konfliktas uoste buvo suvaldytas nuotrauka, foto

Ūkis, Interesų konfliktas uosto verslininkams parėmus Klaipėdos uosto vadovo Arvydo Vaitkaus bei...

Alzheimerio liga: svarbu nedelsti kreiptis pagalbos nuotrauka, foto

Sveikata, Ko gero, ne vienas yra savo aplinkoje ar šeimoje susidūręs su žmonėmis,...

Rusniškiai prašo svečių kol kas į salą nevykti nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Vakar Šilutės rajono savivaldybė paskelbė ekstremaliąją situaciją, be Rusnės, dar penkiose rajono...

Netekome miesto Garbės piliečio Kazimiero Budrio nuotrauka, foto

Klaipėda, Šįryt, vasario 19-ąją, penktą valandą ryto amžinybėn iškeliavo Kazimieras Budrys.

Ūkis, Paskelbta prieš 1 val.

Sveikata, Paskelbta prieš 1 val.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 2 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 2 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...