Valda Bičkutė: „Intuityvi mityba – mano arkliukas“

Valda Bičkutė: „Intuityvi mityba – mano arkliukas“

Vilniaus mažojo teatro aktorę Valdą Bičkutę (38 m.) esame pratę matyti pasitempusią, moterišką. Kaip tokia būti? Anot Valdos, tai - anokia paslaptis – tereikia mylėti save: girdėti save, skirti dėmesio sau, žinoti tikruosius norus. Ir... tikėti stebuklais ne tik Kalėdų, bet ir Velykų naktį: „Šiemet Velykos mūsų šeimai ypatingos, mat jas mano vyras sutiks pasikrikštijęs. Jis jau metus lanko ekumenacijos kursus ir priims krikštą visai netrukus, Velykų naktį“, - sako Valda.

„Rūpinimąsi savimi sudaro ir rūpestis savo kūnu, ir emocine būsena. Juk tuo, ką turi, daliniesi su aplinkiniais. O kad turėtum, ką duoti kitiems, pirmiausia turi būti pailsėjusi, patenkinta savimi, kupina meilės, užsipildžiusi“, - sako aktorė Valda Bičkutė.

- Valda, apverskime interviu klausimus aukštyn kojomis. Ko palinkėtumei Lietuvos moterims atgimimo laikotarpio – pavasario – proga? 
- Kol turi gyvenimą, turi viską! Tau kiekviena diena, kiekvienas rytas yra tarsi naujas puslapis, į kurį gali rašyti būtent tai, ką nori. Gali semti rieškučiomis, kurti, svajoti, mylėti save. Frazė „mylėti save“ yra įgavusi lyg ir neigiamą atspalvį, tarsi egoizmo išraiška. Tačiau ne! Sakyčiau, kad tai remiasi dešimčia Dievo įsakymų. Jeigu jais vadovaujiesi, gyveni meilėje. Reikia gyventi taip, kad tavo sąžinė būtų švari – tai ir yra meilė sau; gyventi taip, kad girdėtum save – yra meilė sau; kurti aplinkui gėrį, grožį – tai irgi meilė sau. Svarbiausia atminti, kad kol turi gyvenimą, turi galimybę viską pradėti nuo pradžių...
 
- Panašu, kad esi tikra, jog moteris visų pirma turi rūpintis savimi?
- Taip, būtinai! Rūpinimąsi savimi sudaro ir rūpestis savo kūnu, ir emocine būsena. Juk tuo, ką turi, daliniesi su aplinkiniais. O kad turėtum, ką duoti kitiems, pirmiausia turi būti pailsėjusi, patenkinta savimi, kupina meilės, užsipildžiusi. Tada iš aplinkinių nereikalausi meilės, dėmesio, priešingai, – gali tai duoti jiems. Sakyčiau, tai yra raktas į laimę (šypsosi).
 
- Ar graži tolygu sveika?
- Be abejo. Grožio nesuvaidinsi ir dirbtinai nesukursi – jis sklinda iš vidaus. Tam visų pirma reikalinga gera savijauta. O kokia gera savijauta be sveikatos?
 
- Mėginu prisiminti, kada Valdą teko matyti dėvinčią kelnes... O gal tu esi iš tų šiais laikais itin retai sutinkamų moterų, kurių spintoje – tik suknelės?  
- Tiesą sakant, turiu keletą patogių, minkštų treningų, nes tenka daug gastroliuoti. Mėgstu juos aksominius, minkštus. Bet kelnės man išties nėra patogus rūbas. Pavyzdžiui, vykstant fotosesijoms ar filmavimams stilistų prašau man parinkti suknelę ar sijoną, – taip jaučiuosi savimi.
 
- Ar sveikas gyvenimo būdas – tavo tema? Kiek tam skiri laiko ir kas telpa į šią sąvoką.
Mano gyvenimo būdas yra specifinis, ir vargu ar galėčiau jį pavadinti sveiku. Profesija daro didelę įtaką, pavyzdžiui, mitybai. Man niekaip nepavyktų nuo nevalgyti nuo aštuonioliktos valandos! Svajoju, kad kada nors nevalgyčiau nuo dvidešimt antros (juokiasi). Tikrai pasitaiko vakarieniauti ir vidurnaktį... Natūralu, spektakliai baigiasi vėlai, o pietavusi būnu ketvirtą penktą dienos. Jaučiuosi išalkusi.
Bandžiau maisto neštis į teatrą ir užkąsti per pertraukėlę spektaklio metu, tačiau nepasiteisino – nepavyko ir vaidinti, ir virškinti vienu metu (juokiasi). Rytais valgyti nesinori – pusryčiauju dažnai tryliktą keturioliktą. Gal tai ir pietumis būtų galima vadinti (šypteli).
Stengiuosi pakankamai išsimiegoti, nes mano darbas susijęs su emociniu krūviu – reikalauja daug psichinės energijos.
 
- Reguliariai sportuoti, matyt, nepavyksta?
- Esu sau pripažinusi, kad sportas, kai reikia vienodai, mechaniškai atlikti judesius, yra ne man. Mėgstu šokti, tad bent kartą per savaitę stengiuosi nueiti į rytinę šokių grupę. Tie šokiai yra tarsi dubens dugno mankštelė: ramūs, lėti judesiai, nuo kurių net nesuprakaituoji (šypteli). Tačiau stiprina vidinius, giluminius raumenis ir man to visiškai pakanka. Daug fizinio krūvio gaunu repeticijose, vaidindama scenoje.
Laukiu vasaros, mat dievinu ir važinėtis dviračiu, ir plaukioti ežere. Gamta harmonizuoja tiek fiziškai, tiek emociškai.
 
- Šiais laikais vis daugiau žmonių netoleruoja pieno produktų, gliuteno. Tu - viena jų ar gali valgyti viską?
- Aš jau seniai esu pasidariusi maisto netoleravimo testą. Po tyrimo paaiškėjo, kad esu ta laimingoji, kuri gali valgyti beveik viską, išskyrus produktus, turinčius gliuteno. Iš tikrųjų tada supratau, kodėl dažnai skųsdavausi gastritu. Gliuteno netoleravimas man pasireikšdavo tuo, kad suvalgius bandelę sutrikdavo virškinimas, skaudėdavo skrandį. Kai po testo sąžiningai dvejus metus nevalgiau miltinių patiekalų ir vengdavau produktų, kurie gali turėti gliuteno, skrandžio skausmai ir gastritai stebuklingai dingo. 
Mėgstu vaisius ir daržoves, man tikrai priimtina vegetariška, veganiška mityba. Tačiau tai nereiškia, kad save riboju – jeigu ko nors noriu, nedraudžiu sau. Kai turiu galimybę rinktis ar kai gaminu pati, niekada nesirenku mėsos patiekalų. Valgau daug daržovių, kruopų – man tai tiesiog patinka, o ir geriau jaučiuosi.
Intuityvi mityba – mano arkliukas, džiaugiuosi ją atradusi. Reikia klausytis organizmo ir nemėginti protu, prisiskaičius patarimų, eiti prieš gamtą. Esu tikra, kad klausantis savo kūno, stebint savijautą, jausimės puikiai. Tai irgi meilės sau dalis!
 
- Dar tik pusmetis, kai jūs susituokę su Mindaugu (dramaturgas, poetas Mindaugas Valiukas – aut. past.). Ar vis dar gyvenate medaus mėnesio nuotaikomis, ar vienas į kitą jau žvelgiate realybę matančiomis akimis? 
- Mūsų atveju šie dėsniai negalioja (juokiasi), nes iki santuokos buvome pažįstami dvidešimt metų! Taigi, tiesiai įšokome į gilaus pažinimo etapą. Iki santuokos daug bendravome, atvirai kalbėdavomės. Mindaugas buvo ir yra mano sielos draugas. Rožinių akinių etapo mūsų santykiuose, matyt, nebuvo...
 
- Įvardintum tuos „cinkelius“, dėl kurių mylite, gerbiate vienas kitą?
- Mes juntame sielų bendrystę, abiejų poreikiai itin subtilūs, abu dieviname estetiką, kultūrą. Mums tai labai natūralu, nereikia stengtis, derintis. Galime nekalbėti, bet puikiai suprantame, kaip kitas jaučiasi. Tai turbūt ir vadinama meile (juokiasi).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder