Vaistai nuo vėžio išrasti, bet farmacijos kompanijų jie nedomina

Vaistai nuo vėžio išrasti, bet farmacijos kompanijų jie nedomina

Kanados Edmontono mieste esančiame Albertos universitete išrasti vaistai, skirti gydyti vienai didžiausių šiuolaikinių žmonijos rykščių – vėžiui, tačiau farmacijos kompanijų jie nedomina, pranešė cancer.org.

Preparatas, skirtas gydyti vėžiui, nėra labai sudėtingas, tad ir nebūtų brangus. Tai palyginti pigus dichloroacetatas (DCA), taip pat naudojamas ir medžiagų apykaitos sutrikimams gydyti. Tačiau farmacijos kompanijos prekiauti šiuo preparatu nenori, nors onkologų tyrimai parodė, kad preparatas yra veiksmingas, nesukelia šalutinio poveikio.

DCA naudoti galima be patento, o farmacijos kompanijoms toks pigus vaistas – didžiulis konkurentas. Šiek tiek vėžį apgydantys preparatai kainuoja itin brangiai. Be patento farmacijos kompanijos negalėtų uždirbti daugybės pinigų iš DCA, todėl jis joms nenaudingas. Palyginimui verta paminėti, kad visi AIDS apgydantys vaistai patentuoti.

Kanadiečių mokslininkai išbandė DCA su žmogaus ląstelėmis: šis vaistas sunaikino vėžines ląsteles, atsiradusias plaučiuose, pieno liaukose, smegenyse, o sveikatai nepakentė. Preparatas išbandytas ir su žiurkėmis, turėjusiomis didžiulius auglius. Tokioms žiurkėms, kurios gėrė vandenį su DCA, augliai sumažėjo.

Žmogaus organizme veikia vienintelis natūralus vėžio ląstelių naikintojas – mitochondrijos. Tačiau, kad jos imtų kovoti su liga, šias ląsteles reikia „paraginti“. DCA būtent ir „pažadina“ mitochondrijas, kurios kyla į kovą su vėžinėmis ląstelėmis.

Vaistus nuo vėžio išrado dr. Evangelas Michelakis ir jo vadovaujama mokslininkų komanda. Vienas pagrindinių išradimą grindžiančių tyrimų publikuojamas Nacionalinio biotechnologijos informacijos centro (NCBI) svetainėje.

Cancer.org apgailestauja, kad multitrilijoninei vaistų pramonei neapsimoka žmoniją išgydyti nuo vėžio.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder