Vaikų maitinimo pertvarka virsta skandalu

Vaikų maitinimo pertvarka virsta skandalu

Daug kritikos sulaukęs naujasis Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas vaikų maitinimo ugdymo įstaigose aprašas gimė veikiant interesų grupėms. LRT tyrimų skyrius išsiaiškino, kad jį kūrusios darbo grupės veikloje dalyvavo verslininkė, už kurios nugaros šmėžuoja didžiausią rinkos dalį vaikų maitinime užimantis verslas. BNS nuotr.

Prasidėjus naujiems mokslo metams, žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose kilo tikra audra. Mokinių tėvai masiškai piktinasi, kad pagal naują Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtą vaikų maitinimo aprašą ugdymo įstaigose gaminamų patiekalų jų atžalos nevalgo. Todėl kalnai maisto keliauja į šiukšlyną, o tėvų pinigai už vaikų maitinimą leidžiami be tikslo – mokiniai lieka alkani.

SAM ginasi siekianti pakeisti Lietuvos gyventojų požiūrį į maistą, todėl naujuoju aprašu norinti skatinti šeimas maitintis sveikiau. Čia valdininkams padeda viešosios įstaigos „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė. Šios maisto technologės parengta knyga – „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ – jau tapo kelrodžiu šimtams mokyklų ir darželių, pradėjusių gaminti pagal pavyzdinius receptus.

Problema viena – vaikai šio sveiko maisto atsisako.

Draugystės su R. Bogušiene pastaruoju metu pradėjo kratytis ir SAM, viešai paskelbusi, kad verslininkė naudojasi valstybinės įstaigos vardu. Tačiau, LRT tyrimų skyriaus duomenimis, dalyvauti maisto aprašą rengusios darbo grupės veikloje R. Bogušienę – vienintelę verslo atstovę – pakvietė pati SAM. Dar daugiau: aiškėja, kad jos knygos, rekomenduojamos ugdymo įstaigoms, leidybą parėmė konkreti verslo grupė, jau seniai veikianti vaikų maitinimo srityje.

Už nugaros šmėžuoja interesų grupė

Į SAM tarpžinybinę darbo grupę, rengusią naująjį vaikų maitinimo aprašą, R. Bogušienė buvo įtraukta 2017 metų vasarą. Šioje grupėje, be R. Bogušienės ir „Tėvų forumo“ atstovo, dirbo tik ministerijų bei kitų valstybinių institucijų, atsakingų už maisto saugą ir kokybę, atstovai.

Tuo pačiu metu R. Bogušienė jau pristatinėjo ir savo parengtą knygą. Kaip LRT tyrimų skyriui sakė kalbinti kiti darbo grupės nariai, autorė dėjo pastangas, kad SAM rengiamas aprašas nesiskirtų nuo jos knygos turinio.

LRT tyrimų skyriaus surinkta informacija atskleidžia, kad šio technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinio leidimą finansavo Irmantas Norkus, valdantis maitinimo paslaugas teikiančias įmones „Pontem“ bei „Kretingos maistas“ (pastaroji po kilusio skandalo dėl nuslėptų mokesčių pakeitė pavadinimą į VšĮ „Bruneros“). Skandalas dėl „Bruneros“ nuskambėjo ir šią vasarą, atsakingoms institucijoms nustačius, kad ji nekokybiškai maitino Dainų šventės dalyvius.

R. Bogušienė neslepia gavusi paramą iš I. Norkaus verslo grupės įmonių.

„Knygos leidybos kaštai buvo padengti būtent šių organizacijų. Dėl to, kad VšĮ „Sveikatai palankus“ neturėjo tokių kaštų”, – sakė ji.

Oficialiais duomenimis, I. Norkaus valdomos įmonės pirmauja pagal laimimų konkursų vertę. Ši verslo grupė atsiriekia daugiau kaip trečdalį maitinimo paslaugų rinkos: ir tiekia produktus, ir gamina, ir maisto atliekas išveža.

„Šios įmonės – UAB „Pontem“, VšĮ „Kretingos maistas“, pavirtęs „Bruneros“, „Maistas.lt“ yra sukurta imperija, ir ji yra sėkminga. Sunku mažiesiems, labai sunku mažiesiems sudalyvauti konkursuose ir su jais konkuruoti“, – sako Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė.

Pasirėmė ministerijos vardu

Kas buvo tie SAM atstovai, pasirūpinę, kad R. Bogušienė gautų galimybę prisidėti prie vaikų maitinimo aprašo rengimo?

Autorės knygoje publikuojamas tuometinės SAM viceministrės Aušros Bilotienės Motiejūnienės oficialus raštas. Jame teigiama, kad R. Bogušienės „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ atitinka ministerijos vaikų maitinimui keliamus reikalavimus.

Be to, knygos viršelį puošia užrašas: „Suderinta su LR Sveikatos apsaugos ministerija“. Taigi, galima susidaryti įspūdį, kad ministerija pritaria šios knygos turiniui ir gal net ją rekomenduoja.

R. Bogušienės knygoje puikuojasi Sveikatos ministerijos raštas apie su ja suderintą valgiaraštį, knygos nugarėlė taip pat kalba apie bendradarbiavimą su ministerija, todėl LRT tyrimų skyriaus kalbinti ugdymo įstaigų darbuotojai sako manę, jog šią knygą būtina įsigyti. Esą įsigaliojus naujajam vaikų maitinimo aprašui, jie negalėjo spėti į jį įsigilinti ir pasitvirtinti savo valgiaraščius, nes arba neturi atitinkamų specialistų, arba šie dirba vos kelias dienas per savaitę.

Todėl ugdymo įstaigos pirko, kaip patys sako, „katę maiše“: aiškėja, kad beveik 100 eurų kainavusio leidinio pirkėjai negalėjo pavartyti prieš jį įsigydami.

R. Bogušienė paaiškina, kad taip buvo dėl to, kad jos viešoji įstaiga neturi patalpų, kur galėtų knygas demonstruoti – jomis prekiauja tik internetu.

Iki šiol R. Bogušienės knygą įsigijo ir joje siūlomais receptais, organizuodamos vaikų maitinimą, vadovaujasi maždaug 300 ugdymo įstaigų. LRT tyrimų skyriaus skaičiavimais, iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomos ugdymo ar gydymo įstaigos už šią knygą iš viso sumokėjo daugiau kaip 30 tūkst. eurų, nors knygos leidybos kaštus padengė privati bendrovė.

Kas tie pagalbininkai?

Stiprėjant neigiamoms reakcijoms dėl maitinimo pertvarkos, SAM nuo R. Bogušienės pabandė atsiriboti.

„Privatus verslas, siekdamas gauti pelną, parduoti savo tam tikrą produkciją, nesąžiningai naudojasi valstybės institucijų, šiuo atveju SAM, ženklais, logotipais, ir taip manipuliuoja, kvailina pirkėjus, kad parduotų savo produktus. Šiuo atveju, konkrečiai knygas apie sveiką gyvenseną ir mitybą, ir tam tikrus valgiaraščius“, – paskelbė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

R. Bogušienė dabar taip pat aiškina, kad tai tėra neapsižiūrėjimas – esą ant jos receptų knygos SAM logotipo neturėjo būti.

Tačiau jis yra, knygos toliau parduodamos, o SAM sureagavo tik dabar, kai tėvų ir ugdymo įstaigų pasipiktinimas persikėlė į žiniasklaidą.

Su LRT tyrimų skyriumi bendravę SAM atstovai teigė, kad R. Bogušienę į darbo grupę atvedė buvusi viceministrė A. Bilotienė-Motiejūnienė. Buvusi SAM viceministrė tai neigia. Pasak jos, R. Bogušienei tarpininkauti galėjo buvęs A. Verygos patarėjas Danas Bakša.

Tiek A. Bilotienė Motiejūnienė, tiek D. Bakša SAM nebedirba – jie buvo priversti pasitraukti kilus skandalui dėl galimo spaudimo vykdant konkursą Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriui atrinkti.

D. Bakša, paklaustas apie ryšius su R. Bogušiene, pripažino, kad su ja „yra tekę dirbti“. Buvęs ministro patarėjas taip pat sakė remiantis sveikesnio vaikų maitinimo iniciatyvas.

Dar vienas kartu su R. Bogušiene cituotas ministerijos atstovas – Fizinio aktyvumo ir mitybos skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas. Tačiau A. Kranauskas viešai kalbėti apie R. Bogušienę atsisako dėl to, kad su ja vis tiek reiks dirbti.

Tačiau LRT tyrimų surinkta medžiaga rodo, kad SAM, dabar atsiribojanti nuo R. Bogušienės receptų knygos, iš tiesų skubėjo patvirtinti vaikų maitinimo aprašą. Šį, kaip jau minėta, ne tik rengė pati maisto technologė, bet ir stengėsi, kad aprašas nesiskirtų nuo jos išleistos knygos.

SAM vaikų maitinimo aprašas įsigaliojo šį rugsėjį, kai nei D. Bakšos, nei A. Bilotienės-Motiejūnienės SAM jau nebebuvo, bet vis dar galiojo SAM susitarimas su viena iš asociacijų, kad kitąmet mokykloms ir darželiams bus pasiūlyti nemokami sveiko maisto receptai, skirtingai nei 100 eurų kainuojanti R. Bogušienės knyga

Nemokamų pasiūlymų nelaukė

„Balandžio mėnesį, jei aš neklystu, 26 dieną, mes, Restoranų vyriausiųjų virėjų asociacija, pasirašėme su SAM, Švietimo ir mokslo ministerija bei dietologais susitarimą, kad parengsime pavyzdinius valgiaraščius, kuriais galės naudotis visi. Ir jie bus nemokamai prieinami plačiai visuomenei“, – LRT tyrimų skyriui sakė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Jaroslavas Orševskis.

Klausiami, kodėl SAM taip skubėjo kuo greičiau patvirtinti naują aprašą, kuriam įsigaliojus, ugdymo įstaigos buvo priverstos remtis brangiai kainuojančiais R. Bogušienės valgiaraščiais, ministerijos specialistai teisinosi laiko stygiumi.

„Patį aprašą tvirtinome anksčiau todėl, kad artėjo mokslo metai, įmonės turėjo pasiruošti produktų pirkimo sutartis. Todėl vėliau nebegalėjome. Tiesiog virėjų asociacija gana vėlai pasisiūlė tai padaryti, ir „gavosi kaip gavosi“, – LRT tyrimų skyriui sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Fizinio aktyvumo ir mitybos skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Jis pripažįsta, kad pati ministerija taip sudėliojo aplinkybes, kurios tapo palankios verslininkams.

Tuo metu J. Orševskis tokia skuba stebisi. „Iš žmogiškosios pusės man ganėtinai keista, kad kažkas paskubėjo. Iš kitos pusės, aš suprantu, kad tai yra pakankamai gera niša pasipelnyti, kol nemokamų valgiaraščių nėra“, – sako J. Orševskis.

Keisti receptai

SAM deda daug pastangų, kad atsiribotų nuo kilusio nepasitenkinimo vaikų maitinimu, ir nenori prisiimti atsakomybės už išmetamą maistą.

Ir vis tik kodėl patiekalai, suderinti su SAM ir ugdymo įstaigose gaminami pagal R. Bogušienės receptus vaikus ne itin vilioja? J. Orševskis sako, kad su kolegomis pamatęs kelis šios knygos receptus tik nusijuokė.

„Aš pats turiu du vaikus ir žinau, ką reiškia juos pamaitinti, kai jie nevalgo to, nenori to, tas nepatinka. Ir kai yra knyga, kuria tu turi įtikti daugumai arba net visiems vaikams, bet tu paimi klasikinį patiekalą ir jį su kažkuo sulipdai tam, kad būtų kažkuo sveikiau. Tai tas ir yra juokinga“, – kalbėjo jis.

R. Bogušienė savo receptų nekomentuoja. „Sprendimų yra įvairiausių. Daug kam jau dabar yra įprasta pica su ananasais”, – sako R. Bogušienė.

Pavarčius knygą galima rasti jau žiniasklaidoje aprašytų žemaičių blynų su lęšių ir cinamono įdaru receptą. Taip pat – orkaitėje keptas bulves su apelsinų sultimis.

Čia daug įvairių maltinukų, kuriuos gaminant siūloma mėsą maišyti su įvairiomis daržovėmis arba varške.

LRT tyrimų skyriaus kalbinti ekspertai teigia įtariantys, kad receptai suteikia galimybę maisto tiekėjams sumažinti tiekiamo maisto savikainą, todėl verslininkai per R. Bogušienę prisidėję rengiant SAM vaikų maitinimo aprašą, susikūrė sąlygas dar labiau sumažinti maisto gaminimo kaštus.

Įmonės „Pontem“ vadovas iki trečiadienio vakaro savo komentaro šia tema nepateikė.

Tiesa, dėl pačių receptų vienos nuomonės nėra. Vis tik gydytojai sako, kad sunkiai suprantama, kodėl vaikus reikia maitinti tik termiškai apdorotomis daržovėmis.

„Jeigu mes valgome šviežius arba apdorotus vaisius, daržoves, tai skirtumas tarp jų yra didžiulis. Todėl sakoma – jeigu gali valgyti žalią morką, kam ją kepinti? Tai bus gerokai naudingiau“, – sako vaikų gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder