Vaikų globa su konflikto šešėliu

Vaikų globa su konflikto šešėliu

"Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose dirbti darosi nebeįmanoma", - guodėsi į redakciją kreipusis klaipėdietė Janina (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. - Autor. past.). Moteris sako, kad ir taip nelengvą darbą esą apsunkina įstaigos administracijos psichologinis spaudimas.

Moteris sakė maždaug 4-5 metus šioje įstaigoje dirbanti aukle. Darbas - nelengvas, su mažai judančiais, sutrikusio vystymosi vaikais, kuriems reikia daug priežiūros. Tačiau, pasak Janinos, labiau vargina ne pats darbas, o įstaigos administracijos požiūris į darbuotojus.

Skundžiasi sąlygomis

Moteris teigė, kad darbuotojams privalomai skiriamos papildomos faktinės darbo valandos, esą nurodoma diena ir valandos, kuriomis darbuotojas "nori" dirbti, o pačiam darbuotojui reikia parašyti oficialų prašymą. Kartą Janina sakė atsisakiusi rašyti tokį prašymą ir po to sulaukė ne tik spaudimo, bet ir perkėlimo dirbti į kitą grupę, kas tolygu drausminei nuobaudai.

Rugsėjo mėnesį pašnekovė įstaigos direktorei Aušrai Nikolajevienei parašė prašymą raštu atsakyti, kodėl po kelių metų darbo vienoje grupėje, ji perkeliama į kitą.

"Galima daryti išvadą, kad perkėlimas tolesniam darbo laikotarpiui dirbti į kitą grupę siejamas su nuobauda darbuotojui. Ar galima darbą su vaikais prilyginti nuobaudai ar drausminei priemonei? Kuo tikslingas šis perkėlimas, jei nuolat apeliuojama į komandinį darbą, kai komanda jau suformuota ir darniai veikia?" - klausė Janina.

Taip pat, pašnekovės teigimu, darbovietėje yra ir daugiau problemų. Esą integruotose grupėse, kuriose prižiūrimi vaikai nuo 11 mėnesių iki 7 metų, auklės gauna skirtingą atlygį už lygiavertį darbą, grupėse esant pertekliniam vaikų skaičiui negaunama papildomo apmokėjimo, priedo. Moteris tikino, kad trūksta kai kurių priemonių darbui, pavyzdžiui, dulkių siurblio, liepiama atlikti valytojos darbą - tvarkyti patalpas, trūksta žmonių dirbti su mažai judančiais vaikais.

Janina skaičiavo, kad per mėnesį turėtų dirbti apie 159 valandas, bet dažnai susidaro dešimčia daugiau.

"Yra trylikos valandų darbo diena, su dvylika vaikų dirba dvi auklės, nors viena turėtų prižiūrėti daugiausiai keturis vaikus. Darbuotojams net nėra dušo, po dienos tik namuose galime nusiprausti. Esame tiek apkrautos papildomais darbais, kad neišeina laikytis pareigybių", - guodėsi pašnekovė ir pridūrė, kad esą vien šiais metais dėl sudėtingos darbo aplinkos ir administracijos elgesio pasikeitė 5 auklėtojos ir 5 sekretorės, tačiau kažkam skųstis esami ir buvę darbuotojai esą bijo.

"Norėčiau likti dirbti grupėje, kurioje dirbau iki šiol. Norėtųsi, kad administracija nežemintų darbuotojų, vertintų mūsų darbą, būtų kitoks, geresnis požiūris į vaikus", - sakė Janina.

"Tai - šmeižtas"

"Vakarų ekspreso" kalbinta įstaigos direktorė A. Nikolajevienė, šias pareigas einanti nuo 2012 metų, patvirtino, kad yra gautas minėtos darbuotojos prašymas ir šiuo metu dar rengiamas atsakymas - tam yra skirta 20 darbo dienų. A. Nikolajevienė stebėjosi, kodėl darbuotoja, nesulaukusi atsakymo raštu, kreipėsi į žiniasklaidą.

"Ji negali traktuoti perkėlimo dirbti į kitą grupę kaip nuobaudos, nes darbo sutartyje nėra įrašyta, kad ji turi dirbti vienoje ar kitoje grupėje. Pagal darbo sutartį, darbuotojas dirba kūdikių namuose ir pareiginėse nuostatose taip pat įrašyta, kad asmuo dirba kūdikių namuose", - paaiškino A. Nikolajevienė.

Direktorė teigė, kad darbuotojos rašte išsakyti priekaištai yra netiesa - esą valyti grupės patalpas įeina į pareigines nuostatas, o kalbos apie privalomai paskiriamas papildomas faktines valandas yra šmeižtas. Be to, pasak A. Nikolajevienės, Janina netiksliai nurodė ir savo darbo trukmę - esą ji kūdikių namuose dirba apie 3 metus.

"Jos rašte yra daug punktelių, kurie tikrai neatitinka realybės. Tai yra šmeižtas, aš nežinau, kaip kitaip tai galima traktuoti. Tai yra šmeižtas. Ji šmeižia kitus darbuotojus. Tai yra vienintelė darbuotoja, kuri šitaip negatyviai pasisako. Nemalonu tai girdėti", - kalbėjo A. Nikolajevienė.

Iš viso Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose yra šešios grupės, 55 vietos. Darbuotojai, pašnekovės teigimu, paskirstomi pagal poreikį - kuriam nors susirgus, išėjus atostogų kiti gali būti paskiriami dirbti kitoje grupėje. A. Nikolajevienė pažymėjo, kad nuo spalio 1-osios minėta moteris dirba aukle kitoje grupėje, nes ten reikėjo žmogaus. Kiekvienoje grupėje, pasak pašnekovės, dirba auklėtojos, slaugytojos, jos keičiasi pamainomis.

Direktorė žadėjo aiškintis padėtį kolektyve.

"Kažkas vyksta, vyksta negeri dalykai. Tai man yra pirmas atvejis", - teigė A. Nikolajevienė.

"Skundai aprimo"

Janina ASADAUSKIENĖ, Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja

Šiuo metu, šiais metais jokių skundų Savivaldybė nėra gavusi. Kol yra naujoji direktorė, nesame gavę nė vieno skundo. Su direktore bendraujame normaliai, iš šono žiūrint viskas atrodo normalu. Tai viena iš įstaigų, kur bent ankstesniais laikais neapsieidavo be skundų. Atėjus naujai direktorei tie skundai realiai aprimo, tad nežinau, kas yra, kokie trūkumai. Įstaiga neseniai gražiai atšventė septyniasdešimtmetį. Darbas ten nėra lengvas, o atlyginimai irgi maži.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder