Vaiko sveikatos pažymos - ir internete, ir popieriuje

Vaiko sveikatos pažymos - ir internete, ir popieriuje

Iki rugsėjo 15 d. darželinukų ir moksleivių tėvai turi pasirūpinti privalomu atžalų sveikatos patikrinimu. Naujovė - nebereikia prašyti ir į ugdymo įstaigas pristatyti popierinių pažymų. Vis dėlto kai kurie gydytojai vis dar išduoda ir tokias.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nusprendė atsisakyti perteklinių pažymų. Nuo šių metų rugsėjo atsisakoma 094/a pažymų, kuriomis pateisinamas vaikų neatvykimas į ugdymo įstaigą, o vaiko sveikatos pažymėjimai nuo kitų metų bus išrašomi tik elektroniniu būdu. Be to, koreguojamas ir šių bei su jomis susijusių kitų pažymų turinys, kad gydytojai jas galėtų kur kas greičiau užpildyti.

Kasmet profilaktiškai tikrintis sveikatą ir apsilankyti pas savo šeimos gydytoją ir odontologą būtina visiems vaikams iki 18 metų.

"Nebereikia popieriuko, mažiau popierizmo. Manau, tai labai gerai", - sakė dviejų moksleivių mama.

Pasak jos, jeigu vaikų sveikata patikrinama vasaros pradžioje ar viduryje, iki mokslo metų pradžios lapeliai su informacija gali pasimesti, o dabar viskas bus internete ir bet kada prireikus bus galima atsispausdinti.

"Labai gerai, kad ta pati pažyma bus tinkama ir visiems būreliams, nereikės eiti dar kartą pas gydytojus vien dėl to. Jeigu iš tiesų sistema veiks taip, kaip sako ministerija, bus labai gerai", - džiaugėsi pašnekovė.

Vis dėlto tėvai, anksčiau nesuskubę užregistruoti vaikų pas šeimos gydytoją sveikatos patikrinimui, šiuo metu suka galvas, kaip spėti gauti pažymą iki nurodytos datos.

"Nėra vietų, mes tik rugsėjį gavom vietą, lauksim daugiau nei mėnesį", - paskutinėmis rugpjūčio dienomis guodėsi viena mama.

Kita klaipėdietė sakė visada vaikus patikrinimui registruojanti iš anksto.

"Jau birželio mėnesį būname dantis pasitikrinę, o liepos gale einam pas šeimos gydytoją. Rugpjūtį esam ramūs ir nebelakstom pas gydytojus", - pasakojo 5 ir 10 metų vaikus auginanti mama.

"Mes darželį gavome praėjusių metų paskutinę vasaros dieną. Atnešėme tik rugsėjo 17 ar 18, nes tik tada gavom taloną pas odontologą. Nieko neatsitiko, paaiškinom, kodėl, pažymą priėmė", - patirtimi dalijosi kita klaipėdietė.

Kai kurios mamos, galbūt dar negirdėjusios, kad netrukus nebebus popierinių pažymų, stebėjosi, kodėl jų negavo. Kitos, priešingai, stebėjosi, kodėl jas gavo. Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad kol kas ne visi darželiai ir būrelius organizuojančios įstaigos mato elektroninėje sistemoje pateikiamus duomenis apie vaiko sveikatą.

Su tokia situacija susidūrusi klaipėdietė pasakojo, kad darželis, kurį pradėjo lankyti atžala, nurodė atnešti popierinę pažymą, mat elektronine sistema dar nesinaudoja.

Leis sutaupyti

Šiais metais dar galioja tiek popierinės, tiek elektroninės pažymos, tačiau nuo Naujųjų metų visos įstaigos turės naudoti tik elektronines.

Naujame vaiko sveikatos pažymėjime bus atsisakyta perteklinės informacijos, tokios kaip vaiko susirgimo diagnozė, tačiau bus pateikiamos rekomendacijos, kurių turėtų laikytis ugdymo įstaigos užtikrindamos vaiko sėkmingą dalyvavimą ugdymo procese.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, nors iš pažiūros šie pokyčiai yra nedideli, bet jie palies labai daug žmonių.

Perėjimas prie elektroninių pažymų leis kasmet sutaupyti apie 400 tūkst. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų. Dar apie 1,2 mln. eurų bus sutaupoma atsisakius 094/a pažymų, kuriomis pateisinamas vaikų neatvykimas į ugdymo įstaigą.

094/a pažyma nebebus išduodama ir studentams, kurie dėl ligos, gydytojui ar gydytojų konsultacinei komisijai rekomendavus, arba dėl nėštumo ir gimdymo ar dėl sergančio vaiko priežiūros negali atvykti į egzaminą arba nori gauti akademines atostogas. Tam jiems bus išduodamos kitos formos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder